Δείτε ένα προς ένα τα χαρακτηριστικά του νέου 20ευρου

Δείτε ένα προς ένα τα χαρακτηριστικά του νέου 20ευρου
Το νέο τραπεζογραμμάτιο των 20 ευρώ, το οποίο κυκλοφορεί επισήμως στην ευρωζώνη από σήμερα Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, παρουσίασε χθες ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. 

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, το νέο τραπεζογραμμάτιο έχει ένα πρόσθετο και καινοτόμο χαρακτηριστικό ασφαλείας, το παράθυρο με προσωπογραφία στο ολόγραμμα. Το παράθυρο είναι διαφανές και όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται στο φως, αποκαλύπτεται μια προσωπογραφία της Ευρώπης, η οποία είναι ορατή και από τις δύο όψεις του.

Όπως τόνισε ο Γ. Στουρνάρας, το νέο τραπεζογραμμάτιο έχει έντονο ελληνικό στοιχείο, καθώς η συγκεκριμένη εικόνα της Ευρώπης, η οποία κοσμεί όλα τα τραπεζογραμμάτια της νέας σειράς, προέρχεται από ένα αρχαιοελληνικό αγγείο που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και το οποίο κατασκευάστηκε από Έλληνα τεχνίτη, το δεύτερο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. στην περιοχή του Τάραντα, στην Κάτω Ιταλία.

Κλείνοντας, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε: «Σήμερα 338 εκατομμύρια πολίτες σε 19 ευρωπαϊκές χώρες μοιράζονται το ευρώ. Η εμπιστοσύνη στο κοινό μας νόμισμα, το οποίο έχει αποδείξει την αξιοπιστία του διεθνώς, μας κάνει όλους πιο δυνατούς».

Πώς μπορώ να αναγνωρίσω ένα πλαστό ευρώ

Μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει κανείς τα γνήσια τραπεζογραμμάτια με τρεις απλούς ελέγχους, ήτοι: α) έλεγχο με την αφή, β) οπτικό έλεγχο και γ) εξέταση υπό γωνία.

α) Ειδικές μέθοδοι εκτύπωσης προσδίδουν στα τραπεζογραμμάτια χαρακτηριστική αίσθηση στην αφή.

β)Κοιτάξτε το τραπεζογραμμάτιο στο φως. Εμφανίζονται το παράθυρο και το υδατογράφημα με προσωπογραφία καθώς και η ταινία ασφαλείας.

γ)Παρατηρήστε το τραπεζογραμμάτιο υπό γωνία. Στη λωρίδα ασημί χρώματος εμφανίζεται μια προσωπογραφία της Ευρώπης σε ένα διαφανές παράθυρο και στον αριθμό με βαθυπράσινο χρώμα δημιουργείται μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα.

Τι σημαίνει ο σειριακός αριθμός που εμφανίζεται σε κάθε τραπεζογραμμάτιο ευρώ

Το γράμμα που εμφανίζεται στον σειριακό αριθμό των τραπεζογραμματίων της πρώτης σειράς δηλώνει την κεντρική τράπεζα, η οποία ανέθεσε την εκτύπωση ενός τραπεζογραμματίου, όχι όμως απαραίτητα και τη χώρα στην οποία έγινε η εκτύπωση.

Ο οριζόντιος σειριακός αριθμός που εμφανίζεται στα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη» αποτελείται πλέον από δύο γράμματα και δέκα ψηφία. Το πρώτο γράμμα αντιπροσωπεύει το εκτυπωτικό εργοστάσιο, στο οποίο παράγεται το συγκεκριμένο τραπεζογραμμάτιο.