Επίσημο δείπνο του Παυλόπουλου προς τον Ολάντ - Ολάντ: Πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος

Επίσημο δείπνο του Παυλόπουλου προς τον Ολάντ - Ολάντ: Πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος
Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, σήμερα και αύριο, αποδεχόμενος πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, όπου έλαβε μέρος επίσημη τελετή υποδοχής του από τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Φρανσουά Ολάντ για την επίσκεψή του στην χώρα μας. «Σας υποδεχόμαστε εκ μέρους του ελληνικού λαού σαν έναν μεγάλο ηγέτη και επικεφαλής ενός μεγάλου έθνους».

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Γάλλο ομόλογό του για όσα έχει πράξει «όχι μόνο υπέρ της Ελλάδας» και τόνισε ότι «ουδέποτε κρύψαμε την ιδιαίτερη σχέση που συνδέει την Ελλάδα και την Γαλλία». «Θεωρούμε την Γαλλία θεμελιώδη πυλώνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» είπε χαρακτηριστικά.

«Θα εργαστούμε με όλες τις χώρες της ΕΕ για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την πολιτική της Ευρώπης για να σταθεί περισσότερο στον άνθρωπο. Η Ευρώπη πρέπει να ξαναβρεί τις αρχές και τις αξίες της», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος και δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές που βασίζονται στο ότι «δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε μία πολιτική αυστηρής λιτότητας». Επίσης, είπε ότι θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, πάντα στους κανόνες της Ευρωζώνης.

Για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε: «Μόνο όσοι δεν γνωρίζουν τι έχει προσφέρει ο ελληνικός λαός μπορούν να έχουν αιτιάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού από την πλευρά της Ελλάδας. Το ζήτημα πρέπει να λυθεί με όρους αλληλεγγύης και συνεργασίας. Να φυλάξουμε τα σύνορα και να προστατέψουμε τον άνθρωπο. Είναι σαφές ότι οι πρόσφυγες είναι πρωτίστως άνθρωποι».

Ακόμη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αν δεν σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, το μεγάλο ζήτημα του προσφυγικού δεν μπορεί να λυθεί, σημειώνοντας ότι η Γαλλία μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα.

Τέλος, ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο Κυπριακό και τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν να δεχθούν άλλο την παράταση αυτής της εκκρεμότητας Λύση που να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Οι κ.κ. Ολάντ και Παυλόπουλος θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση και θα ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη με τις αντιπροσωπείες.

Στο πλαίσιο μιας εντυπωσιακής τελετής πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο η υποδοχή του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο κ. Παυλόπουλος.

Αμέσως μετά οι κ.κ. Παυλόπουλος και Ολάντ κατευθύνθηκαν εντός του Προεδρικού Μεγάρου,στο Γραφείο του Προέδρου, όπου είχαν έναν εκτενή διάλογο μπροστά στις κάμερες και ακολούθησε κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και ακολούθως διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών.



Ακολούθησε η παρασημοφόρηση και σε ειδική τελετή ο κ. Παυλόπουλος απονέμει στον Φρανσουά Ολάντ τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος, που απονέμεται μόνο σε Αρχηγούς Κρατών και αποτελεί την υπέρτατη τιμητική διάκριση του Ελληνικού Κράτους, και από την πλευρά του ο κ. Γάλλος αναμένεται να απονείμει στον Έλληνα ομόλογό του τον Μεγαλόσταυρο της Λεγεώντας της Τιμής (Grand Croix de la Legion d' Honneur}.
Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο κ. Παυλόπουλος.

Κατάθεση στεφάνου

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Αθήνα «επίσκεψη φιλίας», αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Σημείωσε ότι η Γαλλία έχει την πρόθεση να φέρει στις διαπραγματεύσει το θέμα ελάφρυνσης του χρέους.

Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε στα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης είπε ακόμη ότι «η Ελλάδα και Γαλλία έχουν μία κοινή ιστορία πολλών χρόνων, ότι η Γαλλία αγωνίστηκε για να μπει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αγωνίζεται και σήμερα για να παραμείνει».

Αναφέρθηκε ακόμη στο μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού, λέγοντας ότι «πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίζουμε την Ευρώπη».

Ερωτηθείς για το αν θα γίνει συζήτηση για το χρέος απάντησε ότι «ασφαλώς η Γαλλία έχει την πρόθεση να φέρει το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ελαφρύνει την Ελλάδα απ' αυτό το βάρος και η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη κατευθείαν απο το αεροδρόμιο συνοδευόμενος απο τον πρωθυπουργό.

Στο μνημείο τον υποδέχθηκε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος. Στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας αποδόθηκαν τιμές αρχηγού κράτους απο άγημα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη συνέχεια κατέθεσε στέφανο και τήρησε ενός λεπτού σιγή. Η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού ανέκρουσε τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών και στη συνέχεια ο κ. Ολάντ επιθεώρησε το άγημα μαζί με τον πρωθυπουργό και αποχώρησε για το Προεδρικό Μέγαρο.

Η ατζέντα της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, σχετίζεται με την αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων σε πολλούς τομείς.

Η αναβάθμιση αυτή, που διαμορφώνει μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, θα επικυρωθεί με την υπογραφή μιας Ελληνογαλλικής διακήρυξης, από τον Φρ. Ολάντ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Βασικοί τομείς στους οποίους επιδιώκεται η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, είναι:

  • Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων.
  • Η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου.
  • Η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κα.
  • Η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.
  • Τέλος, ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο Προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής

Το πρόγραμμα της Παρασκευής ξεκινά στις 08:30 το πρωί με την αναχώρηση του Προέδρου Ολάντ και της επίσημης αντιπροσωπείας για την Πρεσβεία της Γαλλία, όπου θα έχουν συνάντηση με επιχειρηματίες.

Αμέσως μετά ο κ. Ολάντ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει κατ” ιδίαν συνάντηση στις 09:45 με τον Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, μετά το πέρας των οποίων θα παραχωρηθεί Κοινή συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμα ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και η επίσημη αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν στις 11:55 για το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου ο κ. Ολάντ θα εκφωνήσει ομιλία.

Στη συνέχεια, ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας θα μεταβούν για περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει ο Πρωθυπουργός προς τιμήν του κ. Ολάντ και της συνοδείας του και ακολούθως ο Γάλλος Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή ανακήρυξης του κ.Ολάντ ως Επίτιμου Διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 16:00 αναμένεται η αναχώρηση του Γάλλου Προέδρου για τη Γαλλική Σχολή Αθηνών (Διδότου 6, Αθήνα) όπου θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και αμέσως μετά θα μεταβεί στην έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Σχηματισμών «Κοραλλία», όπου θα είναι και ο τελευταίος του σταθμός στην Αθήνα, πριν από την μετάβασή του στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, απ” όπου θα αναχωρήσει με ειδική πτήση για το Παρίσι στις 19:00.

Τα μέτρα ασφαλείας

Από το μεσημέρι της Πέμπτης θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα ασφαλείας για την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα.

Τα μέτρα της Αστυνομίας θα είναι δρακόντεια και θα πάρουν μέρος συνολικά 2500 αστυνομικοί, ένστολοι και άνδρες της ασφάλειας με πολιτικά.

Στους δρόμους και στις περιοχές που θα κινηθεί ο Γάλλος πρόεδρος και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που τον συνοδεύουν , θα γίνονται διακοπές κυκλοφορίας των οχημάτων, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Σε διάφορα σημεία της διαδρομής που θα κινείται η πομπή θα υπάρχουν ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΚΑΜ. Από αέρος θα εποπτεύουν τις μετακινήσεις του κ. Ολάντ και τα δύο ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ.

Αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στο Κοινοβούλιο όπου το μεσημέρι της Παρασκευής ο κ. Ολάντ θα εκφωνήσει ομιλία.