Σκληρό μπραντ ντε φερ ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ - Τσίπρας: Οι παλιοί πολιτικοί μάς έσπρωξαν στο χαντάκι - Μεϊμαράκης: Φεσώσατε 90 δισ. σε 7 μήνες

Σκληρό μπραντ ντε φερ ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ - Τσίπρας: Οι παλιοί πολιτικοί μάς έσπρωξαν στο χαντάκι - Μεϊμαράκης: Φεσώσατε 90 δισ. σε 7 μήνες
Σε σκληρή μάχη έχουν επιδοθεί λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων με τον Τσίπρα και το Μεϊμαράκη να κατηγορούν ο ένας τον άλλον για τους φόρους, τα φέσια και τα χρέη της Ελλάδας.

«Οι παλιοί πολιτικοί μάς έσπρωξαν στο χαντάκι, μας γέμισαν χρέη. Και εμείς πρέπει να βγούμε από το χαντάκι», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τα Χανιά, όπου περιοδεύει.

Όπως είπε, το να ξεπεράσουμε την κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα «το πιστόλι θα βγει από τον κρόταφο και θα μπει στο θηκάρι». «Πρέπει όμως», πρόσθεσε, «να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος, τα σημαντικά προβλήματα της χώρας, και τα μεγάλα συμφέροντα».

Μιλώντας σε δημάρχους των Χανίων έστειλε μήνυμα στήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας ότι κεντρική εξουσία και τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να πάνε χέρι χέρι για να λυθούν τα προβλήματα του τόπου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να οικοδομηθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και την τοπική αυτοδιοίκηση, πέρα από κομματικές λογικές.

Ακόμη, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και στο πακέτο Γιούνκερ των 35 εκατομμυριών, σημειώνοντας ότι βασικό μέρος του πρέπει να κατευθυνθεί σε μικρά και μεσαία έργα της τοπικής αυτοδιοικησης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖ Αείπε ότι οι δήμοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό τους και στο τέλος της περιόδου η πολιτεία να έρχεται να ελέγχει τη νομιμότητα των πράξεών τους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι θέλει να βάλει ΦΠΑ 23%σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία ενώΚομισιόν έδωσε προφορική εντολή για το πάγωμα της απόφασης για φορολογηση με 23% της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη φορολογία των αγροτών και τόνισε ότι θα συζητήσει το θέμα με τους δανειστές έχοντας προτάσεις.

«Επειδή το αγροτικό εισόδημα δεν είναι προκαθορισμένο: αποκλείεται η προκαταβολή φόρου με βάση τι εισόδημα της περασμένης χρονιάς, αποκλείεται η φορολόγηση όταν είσαι μόνο αγρότης, δεν είναι δυνατόν να 4πλασιάζεται η εισφορά σου στον ΟΓΑ αν είσαι μόνο αγρότης» ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης.

Αναφερόμενος στις εκλογές ο πρόεδρος τη Ν.Δ. είπε ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαμένη ψήφος σε άλλα κόμματα και αναφέρθηκε εμμέσως στη Χρυσή Αυγή που λόγω του μεταναστευτικού ψηφίστηκε στις προηγούμενες εκλογές από πλήθος πολιτών.

«90 δισ. κόστος για την αγανάκτηση είναι πολλά και τα πληρώνουμε. Δεν υπάρχει περιθώριο για διαμαρτυρία σε αυτή τη φάση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το δίλημμα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ «παλιό ή νέο» υποστήριξε ότι «το παλιό έχει και πολλά θετικά και ο νέος μπορεί να είναι γέρος αν έχεις γερασμένες ιδέες, μπορεί να είναι και φαύλος, μπορεί να είναι και διεφθαρμένος». «Ξέρετε πόσους παλιούς έχουμε με νέα μυαλά;», διερωτήθηκε.

Εξάλλου, επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για το γεγόνος ότι κατηγορεί το παλιό κατεστημένο πως φέσωσε τη χώρα 300 δισ., σημειώνοντας πως ξεχνάει ότι «αυτός τη φέσωσε 90 δισ. σε επτά μήνες».

Σχετικά με τη γλώσσα που χρησιμοποιεί στις δημόσιες εμφανίσεις του, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε:

«Δεν είμαι αγενής, έχω την αστική ευγένεια, δεν είμαι και εμπαθής. Από κει και πέρα είμαι άνθρωπος, όταν με γαργαλίσετε πολύ δεν θα μιλήσω, δεν θα φωνάξω, δεν θα συμπεριφερθώ ανθρώπινα;», τόνισε.

«Δεν μπορούμε να γίνουμε ρομπότ επειδή ασχολούμαστε με τα κοινά και γινόμαστε αρχηγοί κόμματος», συνέχισε.

Οι δημοσκοπήσεις

Ισόπαλα αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ με την Νέα Δημοκρατία δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν από την Παρασκευή έως και τη Κυριακή. Οσον αφορά το τρίτο κόμμα, στις πέντε από τις οκτώ δημοσκοπήσεις τρίτη δύναμη αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή, ενώ σε τρεις το Ποτάμι (μάλιστα, σε μία από αυτές ισοψηφεί με το ΚΚΕ).

1. Αlco:

Στο γκάλοπ της Alco για το «Πρώτο Θέμα» ο ΣΥΡΙΖΑ κόβει πρώτος το νήμα, με διαφορά που φθάνει όμως μόλις στο 1,5%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποσοσό των αναποφάσιστων, που όπως και στις άλλες δημοσκοπήσεις είναι εξαιρετικά υψηλό, ενώ στο εν λόγω γκάλοπ εμφανίζονται ως... τρίτο κόμμα! Και αυτή η δημοσκόπηση εμφανίζει τους ΑΝΕΛ να μένουν εκτός Βουλής.

Αναλυτική η πρόθεση ψήφου:

ΣΥΡΙΖΑ: 22,6%
Νέα Δημοκρατία: 21,1%
Χρυσή Αυγή 6,3%
Το Ποτάμι 5,1%
ΚΚΕ 4,7%
ΠΑΣΟΚ 4,1%
ΛΑΕ 4%
Ένωση Κεντρώων 3%
ΑΝΕΛ 2,4%

2. Kάπα Research:

Στο γκάλοπ της Kάπα Research η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ φθάνει το 3,1% και η διαφοροποίηση σε σχέση με τις υπόλοιπες έγκειται στο γεγονός ότι σύμφωνα με αυτή το κόμμα του Πάνου Καμμένου φαίνεται να μπαίνει στη Βουλή.

ΣΥΡΙΖΑ: 27,3%
Νέα Δημοκρατία: 24,2%
Χρυσή Αυγή 6,8%
Το Ποτάμι 5,5%
ΚΚΕ 5%
ΠΑΣΟΚ 4,3%
ΛΑΕ 4,8%
Ένωση Κεντρώων 3,3%
ΑΝΕΛ 3%

3. Metron Analysis:

Ντέρμπι μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας και οκτακομματική Βουλή (δίχως τους ΑNEΛ, αλλά με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη) δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για την εφημερίδα «Παραπολιτικά». Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η συντριπτική πλειοψηφία ζητεί παραμονή στο ευρώ, ενώ οι πολίτες φαίνεται να απορρίπτουν το δίλημμα μνημονιακός/αντιμνημονιακός.

Ειδικότερα η πρόθεση ψήφου σε αυτή τη δημοσκόπηση έχει ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 22,2%
Νέα Δημοκρατία: 21,2%
Χρυσή Αυγή: 6,4%
Ποτάμι: 4,5%
ΠΑΣΟΚ: 4,1%,
Ένωση Κεντρώων 3,8%
Λαϊκή Ενότητα 3,1%
ΑΝΕΛ: 1,7%
Αδιευκρίνιστη ψήφος: 11,2%

4. MRB:

Προβάδισμα 2,2 μονάδων διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα «Αγορά».
Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 29,6%, έναντι 27,4% της ΝΔ. Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 7,5% και ακολουθούν Ποτάμι με 6,7% και ΚΚΕ με 5,7%. Ποσοστό 5,7% λαμβάνει και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, ενώ η Λαϊκή Ενότητα συγκεντρώνει 5,1%.

Στο 4,7% το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι Ανεξάρτητοι Ελληνες προσγειώνονται στο 2,8%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 16,9%.

Στην πρόθεση ψήφου η «ψαλίδα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι ακόμη μικρότερη, στις 1,8 μονάδες. Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ: 24,6%
ΝΔ: 22,8
ΧΑ: 6,2%
Το Ποτάμι : 5,6%
ΚΚΕ: 4,7%
Ενωση Κεντρώων: 4,7%
Λαϊκή Ενότητα: 4,2%
ΠΑΣΟΚ: 3,9%
ΑΝΕΛ: 2,3%

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Αλέξης Τσίπρας, με ποσοστό 38,1%, έναντι 31,7% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ωστόσο, ποσοστό 27,6% ψηφίζει «κανέναν από τους δύο».

5. Πανεπιστήμιο Μακεδονίας:

Μικραίνει η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, στις 3 μονάδες διαφορά, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ.

Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 25% στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου και ακολουθεί η ΝΔ με 22%, βλέποντας τα ποσοστά της να ενισχύονται σημαντικά σε σχέση με τον Ιούνιο, οπότε και συγκέντρωνε 16,5%. Αντίθετα, παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το 34,5% που συγκέντρωνε τότε.

Τα ποσοστά όλων των κομμάτων διαμορφώνονται, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 25%
ΝΔ: 22%
Το Ποτάμι: 6%
ΚΚΕ: 6%
Χρυσή Αυγή: 5,5%
ΛΑΕ: 5%
ΠΑΣΟΚ: 4,5%
Ένωση Κεντρώων: 4,5%
ΑΝΕΛ: 2% (εκτός Βουλής)
Στο 14% το ποσοστό όσων δεν απάντησαν ή δεν γνωρίζουν ακόμη τι θα ψηφίσουν.

6. ProRata:

Προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ με 3,5 μονάδες δίνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας ProRata για την «Εφημερίδα των Συντακτών». Αίσθηση όμως προκαλεί το γεγονός ότι οι αναποφάσιστοι έρχονται... πρώτοι με 25,5%, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 23%.

Συγκεκριμένα, η εκτίμηση ψήφου έχει ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 23%
ΝΔ: 19,5%
Χρυσή Αυγή: 6,5%
ΚΚΕ: 5%
ΠΑΣΟΚ: 4,5%
Ποτάμι: 4%
Λαϊκή Ενότητα: 3,5%
Ενωση Κεντρώων: 3%
ΑΝΕΛ: 2%

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιλέγει «ευρώ πάση θυσία», ενώ πάνω από το 50% εκτιμά ότι η νέα συμφωνία με τους δανειστές δεν είναι καλή.

7. Bridging Europe:

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 8,5 μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η έρευνα του κέντρου ερευνών Bridging Europe, με τους αναποφάσιστους να αναδεικνύονται σε «δεύτερο κόμμα».

Ειδικότερα:

ΣΥΡΙΖΑ: 26,8%
ΝΔ: 18,3%
Ποτάμι: 6,2%
Λαϊκή Ενότητα 6,1%
Χρυσή Αυγή 5,9%
ΚΚΕ 5,8%

Εκτός Βουλής, σύμφωνα με την έρευνα, μένουν:

ΠΑΣΟΚ: 2,9%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2,4%
Ενωση Κεντρώων: 2,6%
Δε γνωρίζω/δεν απαντώ είπε το 19,8%.

Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες ως προς τις πρόωρες εκλογές, καθώς το 43% διαφωνεί, ενώ το 39% συμφωνεί. Η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι από τις εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας (62%), ενώ τάσσεται υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «Υπό τις παρούσες συνθήκες προτιμάτε η Ελλάδα να μείνει ή να φύγει από την Ευρωζώνη;», το 45% απάντησε να μείνει, ενώ το 34% να φύγει.

Η έρευνα διενεργήθηκε στο διάστημα 24-26 Αυγούστου, σε δείγμα 1.015 πολίτων.

8. Marc:

Προβάδισμα 2,1% για τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την Τρίτη 25 Αυγούστου ως την Παρασκευή 28 Αυγούστου σε 1.006 νοικοκυριά.

Σε αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25,3%, ενώ η Νέα Δημοκρατία έπεται με 23,2%. Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται το Ποτάμι με 5,8% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,5% και το ΠΑΣΟΚ με 4,4%.

Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 4,2%, ενώ η Λαϊκή Ενότητα και η Ένωση Κεντρώων 3,8%. Οριακά μπαίνουν στη Βουλή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με ποσοστό 3%.

Το ΔΓ/ΔΑ συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 18,8%.

Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 60,3%, έναντι 19,4% της Νέας Δημοκρατίας, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να είναι στο 17,4%.