Τα golden boys που μιλούν Ελληνικά

Τα golden boys που μιλούν Ελληνικά
Η φράση του διάσημου Ιρλανδού συγγραφέα Όσκαρ Ουάιλντ «όταν ήμουν νέος, νόμιζα ότι το χρήμα είναι το πιο σπουδαίο πράγμα στη ζωή. Τώρα που είμαι γέρος, το ξέρω» πιθανόν να ταιριάζει γάντι στους έλληνες πρωταγωνιστές των διεθνών χρηματαγορών. Αυτούς που χαρακτηρίζονται άδικα μερικές φορές ως golden boys –αν και δεν λείπουν ενίοτε και οι γυναίκες -ή στα ελληνικά «τα χρυσά αγόρια».


Άγνωστοι στο ευρύ κοινό οι περισσότεροι, κινούνται μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης παίζοντας τις διεθνείς αγορές στα «μαγικά» τους χέρια διαχειριζόμενοι εκατομμύρια ευρώ, ρισκάροντας και τολμώντας.

Πολλοί από τους ιδιαίτερους αυτούς «παίχτες» μένουν μόνιμα στο Λονδίνο, κινούμενοι μεταξύ των γραφείων τους στο City, και των chic ρεστοράν του Λονδίνου πριν επιστρέψουν στις κατοικίες τους σε ακριβά προάστια της πόλης.

Από την μυθική πλέον φιγούρα της Αντιγόνης Λουδιάδη εκ των ισχυροτέρων στελεχών της Goldman Sachs, γνωστής ως η τράπεζα που κυβερνά τον κόσμο, μέχρι τον εξαφανισμένο σήμερα -κάποτε ήταν το golden boy της JP Morgan- Αχιλλέα Μακρή, ο κατάλογος με τα ισχυρά και πολύ καλοπληρωμένα στελέχη κάποιων τραπεζικών κολοσσών εξάπτει αν μη τι άλλο την φαντασία.

Και πως να μην γίνει αυτό, όταν στον χρηματοπιστωτικό τομέα όπως έγραψε πέρυσι το Reuters, επικαλούμενο τον ιστότοπο Emolument που αποκαλύπτει τις απολαβές των τραπεζιτών, ο μέσος μισθός και τα μπόνους για τους managings directors της JP Morgan είναι 13 φορές υψηλότερα από την αμέσως επόμενη «γενναιόδωρη» τράπεζα, που είναι η Deutsche Bank, η οποία πληρώνει 402.000 στερλίνες τα αντίστοιχα στελέχη της στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η UBS, η Citigroup και η Morgan Stanley αμείβουν με περισσότερες από 350.000 στερλίνες τους managing directors, σύμφωνα με τη ίδια έρευνα. Eπιπλέον, καταρρίπτεται ο μύθος ότι η Goldman Sachs ήταν αυτή που έδινε τις υψηλότερες αμοιβές καθώς βρέθηκε στην ένατη θέση με μέσο μισθό μόλις τις 330.000 στερλίνες!.


Αντιγόνη Λουδιάδη:Η αρχιτέκτονας του swap με την Goldman Sachs

Όταν το 2010 έλληνας δημοσιογράφος προσπάθησε να επικοινωνήσει με την κ. Αντιγόνη Λουδιάδη -το όνομά της φιγούραρε στις σελίδες του εξαιρετικού βιβλίου του Μαρκ Ροσέ «Η τράπεζα: Πως η Goldman Sacks κυβερνά τον κόσμο»- στα κεντρικά γραφεία της στο Λονδίνο η απάντηση που έλαβε από την γραμματέα της ήταν γνωστή και μάλλον αναμενόμενη. «Η κ. Αντιγόνη Λουδιάδη λυπάται πολύ αλλά δεν είναι διαθέσιμη να κάνει κανένα σχόλιο».

Πρόκειται για την Ελληνίδα, η οποία φέρεται να είναι ο άνθρωπος που έκλεισε τις περιβόητες συμφωνίες swap και βοήθησε πριν δεκαπέντε χρόνια την Ελλάδα να κρύψει το χρέος της.

Η περιγραφή του συγγραφέα για την Ελληνίδα τραπεζίτισσα είναι αρκούντως αποκαλυπτική: «Αυτή η ειδικός των σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων είναι περήφανη για την ελληνική καταγωγή της. Πτυχιούχος της Οξφόρδης, λέγεται ότι είναι μανιακή με τη δουλειά, ότι καπνίζει το ένα τσιγάρο μετά το άλλο και έχει την ατζέντα της πάντα γεμάτη».

Σύμφωνα με την Wall Street Journal η Goldman Sacks από την ελληνική υπόθεση έβγαλε σε προμήθειες έως και 300.000.000 εκατομμύρια δολάρια.

Στα πενήντα τέσσερα χρόνια της πλέον, η Λουδιάδη αμείβεται σύμφωνα με τα δημοσιεύματα με 2.000.000 δολάρια το μήνα, ενώ πρώην στέλεχος της Goldman Sachs που χρημάτισε συνεργάτης της Άντι-έτσι τη φωνάζουν οι φίλοι της-δήλωσε ότι όταν περνούσε από τους διαδρόμους, οι περισσότεροι εργαζόμενοι προσποιούνταν ότι μιλούσαν στο τηλέφωνο για να μην τους μιλήσει και αποφύγουν με αυτό τον τρόπο μια πιθανή κατσάδα.

Έφυγε το 1994 από την JP Morgan για την Goldman Sachs, της οποίας έγινε υψηλόβαθμο στέλεχος το 2000 με ετήσιες αποδοχές 12.000.000 δολαρίων το χρόνο.

Αχιλλέας Μακρής:Η «αχίλλειος» πτέρνα των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Ο κ. Αχιλλέας Μακρής μέχρι τον Μάιο του 2012 ήταν το απόλυτο golden boy της JP Morgan, ο άνθρωπος που διαχειριζόταν τριακόσια πενήντα δισεκατομμύρια δολάρια, ως ένα από τα κορυφαία στελέχη του επενδυτικού τμήματος της τράπεζας.

Όταν αποκαλύφθηκαν οι ζημιές ύψους δυο δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξαιτίας του τζόγου με τα τοξικά παράγωγα που χρεώθηκε στον πανέξυπνο κ. Μακρή και σε άλλα στελέχη του επενδυτικού τμήματος της τράπεζας, ο Έλληνας τραπεζίτης τήρησε σιγή ιχθύος για πολλοστή φορά την ζωή του.

Από τη Λεόντειο Σχολή, τις σπουδές στα οικονομικά και την πρώτη του δουλειά στην Chase Manhattan μέχρι τον μοιραίο Μάιο του 2012, ο κ. Αχιλλέας Μακρής κατάφερε μετά από είκοσι πέντε χρόνια να θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους των διεθνών αγορών.

Για πολύ κόσμο στους διεθνείς τραπεζικούς κύκλους, ο κ. Μακρής ήταν ο «αόρατος» Chief Investment Officer της JP Morgan στο Λονδίνο, που ρίσκαρε σε εκκεντρικές επενδυτικές ιδέες, κάνοντας ασυνήθιστες κινήσεις.

Με μισθό που οι πληροφορίες τον τοποθετούν στο ύψος των πεντακοσίων χιλιάδων στερλινών το μήνα, αλλά και ετήσια μπόνους που κυμαίνονταν μεταξύ πέντε και εφτά εκατομμυρίων, ο κ. Μακρής δεν είχε πρόβλημα να αποκτήσει μια Bentley Continental και μια Porsche.

Η χρονιά του ήταν αναμφίβολα το 2009, όταν το χαρτοφυλάκιο του Chief Investment Office της JP Morgan στο Λονδίνο σημείωσε την μεγαλύτερη αύξηση, αφού με τις μαζικές αγορές σε ομόλογα δανείων εγγυημένων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σε ομόλογα με υποθηκευμένα περιουσιακά στοιχεία και σε εταιρικά ομόλογα το ποσό των 193.000.000.000.000 δολαρίων εκτοξεύτηκε στα 340.000.000.000 δολάρια.

«Το ετήσιο bonus του κ. Μακρή εκείνη την χρονιάς θα πρέπει να ήταν μυθικό» έλεγε σε τραπεζικό πηγαδάκι στέλεχος της Marfin που τον είχε γνωρίσει, όταν συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της MIG, στην μόνη επαγγελματική δραστηριότητα του τότε «χρυσού αγοριού» της JP Morgan, στην Ελλάδα.

Εκμεταλλεύτηκε αριστοτεχνικά την χρηματοπιστωτική κρίση και την κάθετη πτώση των τιμών σε κατηγορίες πιστωτικών παραγώγων με υψηλή βαθμολογία έχοντας αρωγούς σε αυτό δύο τουλάχιστον Έλληνες που δούλευαν γι’ αυτόν. Τον κ. Γιώργο Πολυχρονόπουλο και τον Έβανς Καλιμτζή.

Και οι τρεις απολύθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από την JP Morgan που συγκλονίστηκε συθέμελα από τις απώλειες δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια υπόθεση που τσαλάκωσε έστω και προσωρινά το προφίλ της.

Τζέιμι Ντίμον:Ο χρυσός τραπεζίτης που έκανε μεγάλη την JP Morgan

Ο ελληνικής καταγωγής CEO της JP Morgan, δεν έχει κανένα παράπονο από την ζωή του. Πέρυσι η τράπεζα τον επιβράβευσε για τις επιτυχίες του με ένα μπόνους ύψους 36.000.000 δολαρίων για τις υπηρεσίες του.

Δεν τον αποκαλούν άλλωστε τυχαία ο «χρυσός τραπεζίτης», αφού κατάφερε να κάνει την JP Morgan την μεγαλύτερη τράπεζα της Αμερικής.
Χειρίστηκε επιδέξια και ψύχραιμα τις απώλειες του κ. Μακρή στα γραφεία του Λονδίνου και παρόλο που ενίοτε δέχεται σκληρή κριτική, παραμένει αλώβητος στη θέση του.

Κατάγεται από έλληνες μετανάστες-το επίθετο της οικογένειας που άλλαξε ο παππούς του ήταν Παπαδημητρίου-και ο πατέρας του ήταν χρηματιστής.
Σπούδασε στο Tufts και το Harvard, δούλεψε ένα καλοκαίρι στην Goldman Sacks, πέρασε από την American Express και την Bank One, για να καταλήξει μετά την εξαγορά της τελευταίας από την JP Morgan, στον χρηματοπιστωτικό κολοσσό τον οποίο οδήγησε στην κορυφή.

Οι «άγνωστοι» που κάνουν deals στο σκληρό Λονδίνο

Στους πλέον δραστήριους τραπεζίτες του Λονδίνου, και με πολύ καλές επαφές, ανήκει ο κ. Στέφανος Παπαπαναγιώτου, ο οποίος διευθύνει το Investment Banking της Credit Suisse για την Ελλάδα και την Κύπρο. Προτού πάρει μεταγραφή για την γνωστή ελβετική τράπεζα είχε περάσει έξι χρόνια από την γερμανική Deutsche Bank, επίσης στο Λονδίνο ενώ προηγουμένως είχε δουλέψει ως trader στην FX Derivatives. Στην θητεία του ως τραπεζίτης είχε ενεργό ρόλο σε πολλά σημαντικά ελληνικά deals. Μεταξύ των κινήσεων που έκανε το 2013, ήταν η εισαγωγή της Coca-Cola Hellenic στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο κ. Παπαναγιώτου έχει σπουδάσει οικονομικά στο Queen Mary and Westfield College του University of London και έχει μεταπτυχιακό από το Warwick Business School.

Έτερος συμπατριώτης μας που κάνει σημαντική καριέρα στο Λονδίνο είναι ο κ. Λίνος Λέκκας ο οποίος είναι επικεφαλής του Investment Banking της Citigroup για την Ελλάδα και την Κύπρο. Τοποθετήθηκε σε αυτή την θέση πριν από τεσσερισήμισι χρόνια. Πριν και για διάστημα έξι ετών, κατείχε την ίδια θέση στην Bank of America Merrill Lynch, ενώ στο παρελθόν είχε εργαστεί για οκτώ χρόνια στην Credit Suisse.

Από τους ιδιαίτερα ικανούς στον σκληρό τραπεζικό κόσμο του Λονδίνου θεωρείται ο κ. Αριστείδης Βουράκης. Με πτυχίο του Πανεπιστημίου Πειραιώς έκανε μεταπτυχιακό στο London School of Economics και κατάφερε σε έξι μόλις χρόνια να είναι αντιπροέδρος του τμήματος Εξαγορών και Συγχωνεύσεων Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων της JP Morgan. Η αμερικανική τράπεζα συνεργάζεται στην Ελλάδα με το Δημόσιο, με ορισμένες από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και με ιδιώτες.

Ο κ. Χάρης Ηλιάδης της Goldman Sachs άφησε τη UBS για να ενταχθεί στο δυναμικό της πιο ισχυρής για πολλούς αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας. Είναι partner & managing director της Goldman Sachs για την Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι συντονιστής όλων των εργασιών της Goldman Sachs για τις εκδόσεις κρατικού χρέους στην Ευρώπη.

Στο Λονδίνο ως υπεύθυνος της Εθνικής τράπεζας βρίσκεται και ο κ Στράτος Χατζηγιάννης, ικανότατο στέλεχος σε ότι έχει να κάνει με τα επενδυτικά κεφάλαια, τα ομόλογα και το real estate.

Διαθέτει πείρα δεκαπέντε ετών στις διεθνείς αγορές, ενώ είναι ιδιαίτερα ικανός και στον ναυτιλιακό τομέα.

Ο Stav Νιάρχος, ο Φίλιππος του τέως και ο Θανόπουλος

Μπορεί ο Σταύρος Νιάρχος να είναι πασίγνωστος ως ο κληρονόμος της πασίγνωστης δυναστείας, λίγοι όμως γνωρίζουν ότι εργάζεται στην EIM Group του εκατομμυριούχου Αρπάν Μπουσόν, η οποία ειδικεύεται στα επενδυτικά κεφάλαια. Παρόλο που οι ψίθυροι τον ήθελαν να αποχωρεί πέρυσι, ο ίδιος εξακολουθεί να εμφανίζεται στα γραφεία του γκρουπ στην Νέα Υόρκη, αν και όχι τόσο συχνά.

Διαθέτοντας μια ατζέντα με πολύ βαριά ονόματα ο νεαρός Νιάρχος δεν είχε καμία δυσκολία να εντρυφήσει στα επενδυτικά κεφάλαια και ομόλογα, όπως και ένας άλλος έλληνας που τυγχάνει γαλαζοαίματος.

Πρόκειται για τον γιό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Φίλιππο, ο οποίος εφοδιασμένος με έναν ευρύ κύκλο γνωριμιών, έχει ριχτεί με τα μούτρα στη δουλειά.

Στην Wall Street, όπου δουλεύει αυτό που έχει πρωτίστως σημασία είναι η εξισορρόπηση εσόδων-εξόδων και όχι η όποια βασιλική καταγωγή. Ακολουθώντας τα βήματα του μεγαλύτερου αδερφού του, του πρίγκιπα Παύλου, ο Φίλιππος έχει βάλει πλώρη για να χτίσει καριέρα στον οικονομικό τομέα ως αναλυτής σε hedge fund. Η χρυσή λίστα με επαφές που έχει λόγω οικογενειακής ιστορίας και επαφών αναγνωρίζεται ως ατού του νεαρού, αλλά δεν θα τον θωρακίσει σε περίπτωση που δεν μπορέσει να σταθεί στα πόδια του, γεννώντας επενδυτικές ιδέες και προστατεύοντας τα χαρτοφυλάκια που διαχειρίζεται.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «όταν οι άνθρωποι βλέπουν ότι δουλεύεις, διαπιστώνουν ότι κάτι τρέχει. Ότι δεν το κάνεις μόνο για την επίδειξη. Η Νέα Υόρκη είναι το επίκεντρο του οικονομικού κόσμου. Δουλεύω για να ζω. Όλοι πρέπει να δουλεύουμε γι' αυτόν τον λόγο και υπό αυτήν την έννοια είμαι σαν όλους τους άλλους».

Αντίθετα με τον Φίλιππο ο κολλητός φίλος του αδερφού του Νικόλαου κ. Νάσος Θανόπουλος δουλεύει έχοντας ως βάση του όχι τη Νέα Υόρκη, αλλά το Λονδίνο. Εκπροσωπεί στην Ελλάδα την Μοrgan Stanley και είναι ιδιαίτερα δραστήριος στις αγορές ομολόγων και στον τομέα των εξαγορών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ