Υπηρεσιακή πρωθυπουργός η Βασιλική Θάνου

Υπηρεσιακή πρωθυπουργός η Βασιλική Θάνου
Υπηρεσιακή πρωθυπουργός είναι εδώ και λίγα λεπτά η Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου, η οποία αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας υπέγραψε το πρωτόκολλο ανάληψης των καθηκόντων της.

Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπουργεία της νέας κυβέρνησης σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος είναι:

  • Υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα είναι ο Πέτρος Μολυβιάτης, στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος έχει διατελέσει δύο φορές ΥΠΕΞ της Ελλάδας.
  • Υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να οριστεί ο Αντώνης Μανιτάκης, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Αντώνης Μακρυδημήτρης, ενώ υπάρχουν πληροφορίες, που αναφέρουν ότι η υπηρεσιακή υπουργός Τουρισμού θα είναι η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.
  • Ο Αντώνης Ρουπακιώτης, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας. Ο κ. Ρουπακιώτης διετέλεσε και υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας -και πάλι- στην κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου.
  • Στο υπουργείο Παιδείας τοποθετείται η Φρόσω Κιάου, δικηγόρος και πανεπιστημιακός, επίσης υπουργός στην κυβέρνηση Πικραμμένου -και πάλι στο υπουργείο Παιδείας.
  • Ωστόσο, η πιο βασική τοποθέτηση θα είναι αυτή του υπουργού Οικονομικών, μια θέση την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλάβει ο Γιώργος Χουλιαράκης, ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές της ελληνικής κυβέρνησης κατά τις διαβουλεύσεις με τους δανειστές τους τελευταίους μήνες.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα ορκιστεί το πρωί της Παρασκευής.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΕΔΩ

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης παρέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης την διευρευνητική εντολή εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ενώαμφισβήτησε παράλληλα τους χειρισμούς και τις προθέσεις του όσον αφορά την τήρηση του Συντάγματος.

Ειδικότερα, κατά την παράδοση της διερευνητικής εντολής εκ μέρους του επικεφαλής της ΛΑΕ ο κ. Λαφαζάνης ζήτησε εκ νέου να υπάρξει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών χαρακτηρίζοντας ως λάθος τις τηλεφωνικές επαφές. «Αυτό δεν το γράφει το Σύνταγμα πουθενά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας, ο κ. Παυλοπουλος τόνισε με νόημα στον κ. Λαφαζάνη ότι οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού, και με τη σκέψη στην κρισιμότητα της κατάστασης και τις προσδοκίες του λαού. «Να είστε βέβαιος ότι θα τηρήσω το Σύνταγμα» διαβεβαίωσε τον επικεφαλής του ΛΑΕ.

«Αυτό θα το δούμε» ανταπάντησε γελώντας ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δηλώνοντας ότι «οι μεγαλύτερες εκτροπές, αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές, γίνονται στο όνομα του Συντάγματος».

Όπως προκύπτει από την ενημέρωση της Προεδρίας, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί, καθώς αρνήθηκαν να μετάσχουν σε αυτήν οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Μιχαλολιάκος, Δημήτρης Κουτσούμπας και Πάνος Καμμένος.