Αγώνας δρόμου για συμφωνία μέχρι τις 18 Αυγούστου - Σε εξέλιξη η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς

Αγώνας δρόμου για συμφωνία μέχρι τις 18 Αυγούστου - Σε εξέλιξη η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς
Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία εώς τις 18 Αυγούστου προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η πρώτη μεγάλη δόση του νέου δανείου και να καλυφθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Αυγούστου. Ωστόσο τόσο η ελληνική πλευρά αλλά και οι δανειστές εμφανίζονται αισιόδοξοι τονίζοντας ότι ο στόχος αν και δύσκολος, είναι εφικτός.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ησυνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών (Ευρω. Επιτροπή, ΕΚΤ, ΕΜΣ κ ΔΝΤ), κατά την οποία αναμένεται να γίνει και μια σύνοψη με αφορμή την ολοκλήρωση του α΄ κύκλου των διαπραγματεύσεων.

Θα ακολουθήσουν, στις 15.30 οι διαπραγματεύσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και στις 17.30 για θέματα Δικαιοσύνης.

Στις σημερινές συναντήσεις με τους θεσμούς θα γίνει συνολική αποτίμηση και αναμένεται να ξεκαθαρίσουνθέματα που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα καθώς και τις αποκρατικοποιήσεις.

Ειδικότερα:

1. Αποκρατικοποιήσεις: Η δημιουργία και λειτουργία του νέου Ταμείου που θα διαχειρίζεται δημόσια περιουσία αξίας 50 δισ. ευρώ παραμένει «αγκάθι». Υπάρχουν νομικά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν, με τον κ. Τσακαλώτο να παραδέχεται ότι διαπιστώνονται αποκλίσεις με τους δανειστές, οι οποίες όμως εκτίμησε ότι μπορούν να γεφυρωθούν.

2. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα:Σήμερα συζητείται το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» που θα ισχύσει μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Αν και το εγγυημένο εισόδημα θα αφορά όλους, ενώ το ΕΚΑΣ που καταργείται καλύπτει πολύ πιο λίγους, η κυβέρνηση φρόντισε η ίδια να «δαιμονοποιήσει» το μέτρο αλλά τώρα καλείται να το υπογράψει και να το υποστηρίξει στη Βουλή.

3. «Κόκκινα δάνεια»: Χθες ο κ. Σταθάκης παρουσίασε την ελληνική πρόταση και έγινε μία γενική συζήτηση, αλλά απομένουν λεπτομέρειες που πρέπει να καθοριστούν. Δείτε ΕΔΩ

Ο Ευκλίδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, στις έως τώρα συζητήσεις, δεν έχει τεθεί από καμία πλευρά το ενδεχόμενο να μην επαρκεί ο χρόνος για να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες έως τις 20 Αυγούστου.

Σχετικά με το νέο Ταμείο, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «υπήρξε κάποια απόκλιση απόψεων, καταθέσαμε τις προτάσεις μας, τις οποίες θα εξετάσουν και θα επανέλθουν, αλλά δεν μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι αποκλίσεις αυτές δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Δεν βλέπω να υπάρχει τελικά κόλλημα».

Σημειώνεται ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη δήλωνε ότι από σήμερα θα αρχίσει η διαδικασία συγγραφής της συμφωνίας.

Το νέο μνημόνιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων προς ψήφιση στις 17 ή 18 Αυγούστου.