Δυναμική παρουσία των ελληνικών προϊόντων στην έκθεση Expo Milano 2015

Δυναμική παρουσία των ελληνικών προϊόντων στην έκθεση Expo Milano 2015
Δράσεις προβολής των ελληνικών αγροτικών προϊόντων πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της διεθνής έκθεσης Expo Milano 2015.

Συγκεκριμένα, στο ελληνικό περίπτερο λαμβάνουν χώρα ειδικές εκδηλώσεις εντείνοντας την προσπάθεια για την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας και των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων.

H διεθνής έκθεση Expo διοργανώνεται κάθε 5 χρόνια με διάρκεια 6 μηνών. Εφέτος φιλοξενείται στο Μιλάνο της Ιταλίας από την 1η Μαΐου 2015 έως την 31η Οκτωβρίου 2015 με θέμα «Feeding the Planet, Energy for Life».

Στο πλαίσιο του εφετινού θέματος της ελληνικής συμμετοχής «Greek Food: Sharing the Flavors of Health» και κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, εκδηλώσεις πραγματοποιούνται τόσο εντός του ελληνικού περιπτέρου, όσο και στον ευρύτερο χώρο του Bio – Mediterraneum Cluster. Σημειώνεται ότι η διοργάνωση της εφετινής συμμετοχής της Ελλάδας στην Expo Milano 2015 γίνεται από το ENTERPRISE GREECE.

Επιπλέον, στους έξι μήνες διεξαγωγής της Παγκόσμιας Έκθεσης Expo Milanο 2015 κάθε συμμετέχουσα χώρα θα έχει την ευκαιρία να προβληθεί μέσω διάφορων προωθητικών ενεργειών σε μία συγκεκριμένη ημέρα, η οποία αποκαλείται εθνική ημέρα (National Day).

Η ημέρα της Ελλάδας έχει οριστεί για τις 21/09/2015. Την ημέρα αυτή η Ελλάδα θα παρουσιάσει σε όλους τους επισκέπτες της έκθεσης τα προϊόντα της, καθώς και τα οφέλη του ελληνικού φαγητού και της μεσογειακής διατροφής.

Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη ποικιλία αγροτικών προϊόντων. Ελιές, ελαιόλαδο, τυριά, κρασιά, μαστίχα και σαφράν είναι μόνο λίγα από τα προϊόντα τα οποία έχουν κερδίσει διεθνή αναγνώριση ως ΠΟΠ, αλλά και άλλες σπουδαίες διακρίσεις για την ποιότητά τους και τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά τους. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα όχι μόνο του εύφορου εδάφους της Ελλάδας, αλλά και του πάθους και της τοπικής παραδοσιακής γνώσης, η οποία περνά από γενιά σε γενιά στους παραγωγούς.

Η χώρα μας κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη λίστα αγροτικών προϊόντων χαρακτηρισμένων ως: ΠΟΠ (Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης), ΠΓΕ (Προστατευμένη Γεωγραφική Ένδειξη) και ΕΠΙΠ (Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα), με περίπου 94 προϊόντα. Τα προϊόντα αυτά είναι: ελαιόλαδα, ελιές, τυριά, μέλι, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ψωμί, αρτοσκευάσματα, ψάρια και άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης, μαστίχα, φυτικές ρητίνες, αιθέρια έλαια και άλλα προϊόντα.

Το ελληνικό περίπτερο στην ΕΧΡΟ 2015 του Μιλάνου υποδέχθηκε την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015 μεγάλο αριθμό επισκεπτών σε ειδική εκδήλωση παρουσίασης του κρόκου Κοζάνης.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ENTERPRISE GREECE, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κρόκος Κοζάνης ήταν το κύριο συστατικό βασικών «καθημερινών» πιάτων της ιταλικής κουζίνα που δημιούργησαν ο σεφ Δημήτρης Γερούτης ειδικά για την εκδήλωση, με τη συμμετοχή του chef Francesco Vescera. Οι δύο σεφ με τα πιάτα που ετοίμασαν ανέδειξαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χρήση του κρόκου κοζάνης στην ιταλική κουζίνα, παρουσία πλέον των 100 συμμετεχόντων, ενώ ο master gelatiere Μιχάλης Τυράκης παρασκεύασε χαρακτηριστικό ιταλικό επιδόρπιο με κρόκο που άφησε τους προσκεκλημένους εντυπωσιασμένους από την πρωτοτυπία του.

Το saffron (κρόκος) είναι ένα πολύ γνωστό προϊόν και ως επί το πλείστον καλλιεργείται στην Ασία. Ένα από τα προϊόντα που έχουν κερδίσει διεθνή αναγνώριση ως ΠΟΠ & ΠΓΕ είναι ο κρόκος Κοζάνης. Το ελληνικό κόκκινο saffron ή κρόκος Κοζάνης, ένα καθαρό προϊόν της ελληνικής γης, θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα του είδους στον κόσμο.

O κρόκος Κοζάνης χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική, ζαχαροπλαστική, ποτοποιία, παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων και σε πολλές άλλες εφαρμογές. Η ετήσια παραγωγή εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και κυμαίνεται από 6-12 τόνους καθαρό κόκκινο saffron ανά έτος. Εξάγεται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ιαπωνία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ, Αραβικές χώρες, την Αυστραλία και αλλού. Η Ιταλία αποτελεί τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό καταναλωτή του προϊόντος.