Αυτά είναι τα πρόσωπα που αποτελούν το κουαρτέτο

Αυτά είναι τα πρόσωπα που αποτελούν το κουαρτέτο
Επί 6 μήνες η κυβέρνηση αντιστεκόταν αποκαλώντας την Τρόικα «Θεσμούς» και απαγορεύοντας της αρχικά την είσοδο στα υπουργεία και στη συνέχεια την παραμονή της στην Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα;Η Τρόικα έγινε πλέον κουαρτέτο καθώς στους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν προστίθεται και εκπρόσωπος του ESMο οποίος θα αναλάβει και τη χρηματοδότηση του νέου πακέτου βοήθειας.

Δείτε παρακάτω μερικές πληροφορίες για τα πρόσωπα του κουαρτέτο:

Νικόλα Γκιαμαρόλι: Ο Ιταλός του ESM

Ο Ιταλός Νικόλα Γκιαμαρόλι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) κλείνει την τετράδα των θεσμών. Ο Γκιαμαριόλι είναι ο επικεφαλής στρατηγικής και διεθνών σχέσεων στον ESM, ενώ προηγουμένως είχε τελέσει οικονομολόγος στο τμήμα δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Ο Ιρλανδός Κοστέλο: Εκπρόσωπος της Κομισιόν

Ο Ντέκλαν Κοστέλο, εκπρόσωπος της Κομισιόν και ουσιαστικά του επιτρόπου οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί γνωρίζει καλά την ελληνική πραγματικότητα. Είχε πάρει μέρος στην πρώτη αποστολή της Ε.Ε. που τον Απρίλιο του 2010 στην ομάδα του Σερβάς Ντερούζ που διαπραγματευόταν το πρώτο Μνημόνιο.

Τον Μάιο του 2014 ο Κοστέλο ανέλαβε και πάλι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, στη θέση που μέχρι εκείνη τη στιγμή κρατούσε ο Ματίας Μορς.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, στις συναντήσεις στο Παρίσι, αναδείχθηκε σε συντονιστή της ελληνικής Τρόικας, καθώς ήταν ο πρώτος και μόνος τροϊκανός που έκανε «on camera» δηλώσεις για τις συζητήσεις με την κυβέρνηση.

Ο Γερμανός Ράσμους Ρούφερ:Εκ μέρους της ΕΚΤ


Ο Ράσμους Ρούφερ, ο διαπραγματευτής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέλαβε καθήκοντα τον Μάρτιο, αλλά το πέρασμά του από την Πορτογαλία έχει μείνει αξέχαστο σε όσους διαπραγματεύτηκαν μαζί του. Αυτοί του έδωσαν τα προσωνύμια του «κυρίου λιτότητα» και του... «ζόμπι».

Στο διαδίκτυο είχαν κυκλοφορήσει μπλουζάκια με την μορφή του Ρέφερ ως «ζόμπι», εμπνευσμένο από τον «Lurch», τον χαρακτήρα της ταινίας «The Adams Family». Αίσθηση είχε προκαλέσει στην Πορτογαλία όχι μόνο το ύφος του και ο σκληρός τρόπος που διπαραγματευόταν αλλά και ο μισθός του που έφτανε στα 20.000 ευρώ ως επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικής Νομισματικής Πολιτικής της ΕΚΤ.

Η «σκληρή» Ντέλια του ΔΝΤ

Από την νέα ομάδα των δανειστών που θα αναλάβει τη σκληρή διαπραγμάτευση, η πλέον γνωστή είναι η Ρουμάνα εκπρόσωπος του ΔΝΤ, η Ντέλια Βελκουλέσκου που λόγω της άκαμπτης στάσης της στην διαπραγμάτευση του κυπριακού πακέτου διάσωσης έχει μείνει στην συνείδηση των Κυπρίων ως «Δρακουλέσκου».

Πολλά χρόνια νωρίτερα, το ίδιο παρατσούκλι είχε δοθεί στον κομμουνιστή δικτάτορα της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου. Οσοι διαπραγματεύτηκαν μαζί της, αντιμετώπισαν μια άκαμπτη γυναίκα, αφοσιωμένη στον στόχο της, χωρίς συναισθηματισμούς και με τρομερό αυτοέλεγχο. Χαρακτηριστικό στοιχείο της διαπραγμάτευσής της είναι η τακτική της να ζητά όλο και περισσότερα σκληρά μέτρα, κάνοντας στο τέλος ασήμαντες παραχωρήσεις μόνο σε αυτά που είναι εντελώς παράλογα. Στην Κύπρο δεν ήταν λίγες οι συγκρούσεις που είχε με υπουργούς ακόμη και με τον ίδιο τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος φέρεται να πέταξε μια καρέκλα από την οργή του.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου διορίστηκε ως εκπρόσωπος του ΔΝΤ μολις πριν από μια εβδομάδα. Το ταμείο επρόκειτο να στείλει στην Αθήνα τον Ινδό Ρίσι Γκογιάλ, ο οποίος όμως αποχώρησε στις 22 Ιουλίου από την θέση του επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, με σκοπό να αναλάβει άλλη αποστολή.