Ούτε κρύο, ούτε ζέστη με Σαμαρά

Ούτε κρύο, ούτε ζέστη με Σαμαρά
Ο Αντώνης Σαμαράς επισκέπτεται τη Μόσχα πριν αναλάβει την πρωθυπουργία, ως πρόεδρος της ΝΔ τον Ιανουάριο του 2012, και ενώ έχει συγκροτηθεί από τον Οκτώβριο η κυβέρνηση Παπαδήμου.

Οι ελληνορωσικές σχέσεις είναι βαθιά τραυματισμένες από την περίοδο. Συναντά τον Πούτιν (ο οποίος παραμένει πρωθυπουργός εκείνη την περίοδο) και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη βαλτωμένη ενεργειακή συνεργασία: «Οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν βρίσκονται στο επίπεδο, που θα μπορούσαν και θα έπρεπε. Έργα όπως ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη η ΝΔ θα επιχειρήσει να τα ξεμπλοκάρει..»

Δύο χρόνια αργότερα, ο Αντώνης Σαμαράς, ως πρωθυπουργός πλέον, και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έχει επανεκλεγεί Πρόεδρος, θα ξανασυναντηθούν στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση θα σημαδευτεί από τη γελοία ιδέα κάποιων από την ελληνική αντιπροσωπεία να βάλουν τους δύο ηγέτες να καθίσουν σε… πλαστικές καρέκλες καφενείου. Ο αμήχανη και εκνευρισμένη έκφραση του Πούτιν αποτυπώνεται στον τηλεοπτικό φακό.

Κατά τη διάρκεια της συγκυβέρνησης ΝΔ –ΠΑΣΟΚ η Μόσχα αποπειράται δυναμική επανάκαμψη στο ελληνικό σκηνικό μέσω και των ιδιωτικοποιήσεων στοχεύοντας στην ενέργεια αλλά και στις μεταφορές. Η Gazprom επιχειρεί να επικρατήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, με το αφεντικό του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, Αλεξέι Μίλερ, να επισκέπτεται παραπάνω από μία φορές το Μαξίμου για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό.

Η Κομισιόν όμως, κατόπιν και παρασκηνιακής αμερικανικής παρέμβασης, βάζει ταφόπλακα στο ρωσικό εγχείρημα, επικαλούμενη ότι η συμφωνία με την Gazprom για τη ΔΕΠΑ παραβιάζει την ευρωπαϊκή αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Οι σχέσεις Αθήνας - Μόσχας θα επιδεινωθούν από την επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Κίεβο τον Μάρτιο του 2014, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, κατά την εξέλιξη της ουκρανικής κρίσης και ενώ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι κλιμακώνουν τη διπλωματική πίεση στη Μόσχα. Οι ελληνορωσικές σχέσεις θα περάσουν άλλη μία διακύμανση, πλην όμως, όπως σημείωναν διπλωματικοί παράγοντες, οι Ρώσοι δεν είναι διατεθειμένο να εγκαταλείψουν την προσπάθεια για στρατηγική παρουσία στην Ελλάδα. Εξάλλου βλέπουν ότι έρχεται πολιτική αλλαγή.