Η Αρχή Αντικαταγγελίας λειτούργησε θετικά

Τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης και για την ακρίβεια του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη, του κ. Βασιλειάδη και του υπουργείου Οικονομικών θα είναι να επεξεργαστούν τα κείμενα της συμφωνίας και να υπογραφεί ένα πρωτόκολλο συνεργασίας μέσα στον Ιούλιο μεταξύ Ελλάδας και Β. Ρηνανίας που θα σέβεται απόλυτα το νομικό πλαίσιο των δυο χωρών.

Αξίζει να τονισθεί ότι προ ολίγων ετών στην Γερμανία ιδρύθηκε η Αρχή Αντικαταγγελίας για Φοροδιαφυγή, στην οποία προσφεύγει ο ενδιαφερόμενος, καταβάλλει τους οφειλόμενους φόρους και το ανάλογο πρόστιμο και απαλλάσσεται από ενδεχόμενη δίωξη. Προϋπόθεση είναι να γίνει η αντικαταγγελία προτού γίνει γνωστή η κίνηση της ποινικής διαδικασίας εις βάρος τού παραβάτη. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά.

Ηχηρά ονόματα, (σ.σ.: Ούλι Χένες, Αλις Σβάρτσερ κ.α) έσπευσαν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με την Εφορία, προτού τους χτυπήσει την πόρτα η γερμανική φορολογική εισαγγελία. Επειδή δεν είναι γνωστά τα ονόματα που περιλαμβάνονται στα CD υπήρξε ένα πραγματικό κύμα αντικαταγγελιών, οι οποίες στις αρχές του 2015 έφθασαν τις 90.000.

Για την αγορά των CD δόθηκαν 600 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντικαταγγελίες μόνον απέφεραν 4 δισ. ευρώ πρόσθετα έσοδα στα δημόσια ταμεία, χωρίς οι Αρχές να προχωρήσουν καν σε διώξεις. Στην αγορά των CD πρωτοστάτησε το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας καθώς τα ομόσπονδα κρατίδια είναι υπεύθυνα για την είσπραξη των φόρων.

Η αξιοποίηση των δεδομένων ως τεκμηρίων είναι καθ' όλα νόμιμη στη Γερμανία, όπως συμβαίνει και για τη δίωξη ναρκωτικών ή την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος. Επίσης και η Γαλλία αξιοποίησε τα γερμανικά CD και το 2014 είχε 1,9 δισ. ευρώ πρόσθετα έσοδα. O Γάλλος υπουργός Οικονομικών περιμένει αντίστοιχο ποσό και το τρέχον έτος.