Η Ελλάδα εγκαινιάζει ένα από τα μεγαλύτερα μονοπάτια για πεζοπορία στην Ευρώπη (φωτο)

Η Ελλάδα εγκαινιάζει ένα από τα μεγαλύτερα μονοπάτια για πεζοπορία στην Ευρώπη (φωτο)
Το πρώτο και μοναδικό Διεθνώς Πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα και το έβδομο στην Ευρώπη ...ανοίγει και μας περιμένει. Ο λόγος... για το Menalon Rail το οποίο εγκαινιάζεται το Σαββατοκύριακο στην Αρκαδία δίνοντας την ευκαιρία στους λάτρεις της πεζοπορίας από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο να απολαύσουν τη μαγεία της φύσης αλλά και να επισκεφθούν τα ιστορικά μέρη των γύρω περιοχών. Τι κάνει αυτό το μονοπάτι ξεχωριστό; Το... μήκος του. Τα 75 χιλιόμετρα πεζοπορίας μέσα στο δάσος μπορούν να φανούν αρκετά ακόμη και στον πιο απαιτητικό και ανθεκτικό πεζοπόρο, Έλληνα ή ξένο. 

Της Μαρίας Μαυρογιώργη

Το 75 χιλιομέτρων μονοπάτι έχει σαν αφετηρία τη Στεμνίτσα και περνώντας απότη Δημητσάνα, το Ζυγοβίστι, την Ελάτη, τη Βυτίνα, την Νυμφασία και τα Μαγούλιανα καταλήγει στοΒαλτεσινίκο.Είναι οργανωμένο σε οκτώ σειριακά τμήματα. Κάθε τμήμα διέρχεται από τα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία της ζώνης που διασχίζει και διασυνδέεται με ένα μεγάλο παράπλευρο δίκτυο μονοπατιών, προσφέροντας έτσι μια μοναδική εμπειρία πεζοπορίας.

Για να λάβει κάποιος μέρος στην πεζοπορία το μόνο που χρειάζεται είναι καλή φυσική κατάσταση καθώς για να διανύσει ολόκληρη την απόσταση χρειάζονται πέντε με έξι ημέρες πεζοπορίας (εννοείται με ανάσες ξεκούρασης και διανυκτέρευση στα μαγευτικά χωριά της ορεινής Αρκαδίας).

Τα εγκαίνια του μονοπατιού θα πραγματοποιηθούν στο τριήμερο πεζοπορικών και εορταστικών εκδηλώσεων 30, 31/5 και 1/6/2015, από την Δανή Πρόεδρο της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπόρων κυρία Lis Nielsen (European Ramblers' Association, η οποία εκπροσωπεί 55 Ομοσπονδίες από 30 Ευρωπαϊκές Χώρες με 2.700.000 ενεργά μέλη) και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη.

Εαν ενδιαφέρεστε να λάβετε μέρος θα πρέπει να έχετε μαζί σαςπαπούτσια πεζοπορίας, άνετα ρούχα, καπέλο, αδιάβροχο, γυαλιά ηλίου, σακίδιο, νερό, ελαφρά τροφή (σταφίδες, σοκολάτες, μπισκότα, σάντουιτς) καθώς και έναν υπνόσακο και ένα φακό.

Η ιδέα

Η ιδέα ανήκει στον οικονομολόγο Γιάννη Λαγό, ο οποίος κατάγεται από την Στεμνίτσα.Εκείνος ήταν που από το 1988 ακόμη, σε άρθρο του στην τοπική εφημερίδα, είχε αναφερθεί στην αξία των ορεινών μονοπατιών και τη δυνατότητα αξιοποίησής τους για ήπια ανάπτυξη στην Αρκαδία.

Το 2007, με φίλους του και εν είδει εκδρομείς, καθάρισαν τη διαδρομή Στεμνίτσα- εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, που είχε να περπατηθεί χρόνια. Δύο χρόνια μετά, βρήκε απρόσμενους «συμμάχους». Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων (ΣΑΟΟ), σχεδίασε ένα δίκτυο μονοπατιών στο Μαίναλο και άρχισε να το υλοποιεί, με την αποκατάσταση του μονοπατιού Βυτίνα-Στεμνίτσα.

Στο χωριό Νυμφασία, τον Ιανουάριο του 2014, στη συνάντηση του Συνδέσμου Βιώσιμης Ανάπτυξης της Βυτίνας, εξηγεί το σκεπτικό του. Η πρότασή του γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό. Και τότε ήταν που άρχισε να αναζητά τα μέλη της ομάδας που θα εκπαιδευτεί, ώστε να οργανώσει το εγχείρημα.

«Σε κάθε χωριό, ρωτούσα για τους... “τρελούς του χωριού”. Για ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο μας, που μπορούν να οραματιστούν κάτι πρωτοποριακό, που έχουν διάθεση να δουλέψουν εθελοντικά και χωρίς άμεσο προσωπικό κέρδος για την υλοποίηση της ιδέας που θα μπορεί να “αναστήσει” την ορεινή Αρκαδία, όχι μόνο τα χειμερινά τριήμερα όπως είναι σήμερα, αλλά όλο το χρόνο», μας λέει ο Γ. Λαγός.

Και τους βρήκε!

Ο πυρήνας των πρώτων 10 εθελοντών ενεργοποίησε με τη σειρά του 100 περίπου εθελοντές από τους οικισμούς και σεσυνεργασία με τον Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων (Σ.Α.Ο.Ο.), επέλεξαν τις διαδρομές καιμερίμνησαν να τις καθαρίσουν και τιςσηματοδοτήσουν κατάλληλα.

Στη συνέχεια, μετά από αίτημα των εθελοντών και του Δημάρχου Γορτυνίας προς την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού τον Σεπτέμβριο 2014, το μονοπάτι εντάχθηκε στο βραβευμένο πρόγραμμά της «Μονοπάτια Πολιτισμού».

«Με συνολικό κόστος μόλις 9.000 ευρώ για αγορά πινακιδίων σήμανσης, καρφιά, βενζίνες αλυσοπρίονων και κάποια... τσιμπούσια των εθελοντών από τους συλλόγους μετά την ολοήμερη κούραση, τα οποία συνεισέφεραν οι τοπικοί σύλλογοι και επιχειρηματίες, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τον καθαρισμό του μονοπατιού. Στη συνέχεια, η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ύστερα από αίτησή μας, το ενέταξε στο βραβευμένο πρόγραμμά της «Μονοπάτια Πολιτισμού» και με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λεβέντη μας χορήγησε τις 83 ταμπέλες κατεύθυνσης του μονοπατιού και θα μας χορηγήσει ακόμη 13 μεγάλες πληροφοριακές ταμπέλες για να τοποθετηθούν στα 9 χωριά και τα μοναστήρια, καθώς και 16 πολιτιστικές ταμπέλες για τα 8 τμήματα της διαδρομής», εξηγεί ο εμπνευστής του έργου.

Το 2015 το μονοπάτι τέθηκε και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τα εγκαίνια του των «Menalon», παρουσία της προέδρου της ERA και των τοπικών φορέων, θα γίνουν στις 31 Μαΐου 2015 με παράλληλες εκδηλώσεις και στα 9 χωριά και το μονοπάτι θα προταθεί πλέον επίσημα στους ευρωπαίους πεζοπόρους ως μια συνεκτική, ενδιαφέρουσα και ασφαλής ορεινή περιπέτεια.

Ήδη η ERA παρουσίασε το οι «Menalon Trail» στις αρχές Μαρτίου 2015 στην ITB, στη μεγαλύτερη παγκοσμίως έκθεση τουρισμού στο Βερολίνο, ως ένα επιτυχημένο project.

Δείτε αναλυτικά τα τμήματα ΕΔΩ