OOΣΑ: Ρεκόρ ανισότητας ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς (Βίντεο)

OOΣΑ: Ρεκόρ ανισότητας ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς (Βίντεο)
Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η έρευνα του ΟΟΣΑ που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και η οποία αναφέρει ότι η «ψαλίδα» μεταξύ υψηλών και χαμηλών εισοδημάτων αυξάνεται διαρκώς με την ανισότητα στα εισοδήματα στο δυτικό κόσμο να είναι στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 30 χρόνων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση των χωρών της ευρωζώνης και στη δεύτερη χειρότερη της Ε.Ε., αμέσως κάτω από τη Μεγάλη Βρετανία. Μόνο η Λετονία είναι σε χειρότερη θέση, αλλά προτού ακόμα μπει στο ευρώ.

Συνολικά από τις 34 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η χειρότερη πίσω από τις Βρετανία, Ισραήλ, ΗΠΑ, Τουρκία, Μεξικό και Χιλή, με την τελευταία να παρουσιάζει την χειρότερη επίδοση από τις χώρες του οργανισμού.

Η ανισότητα δεν διευρύνθηκε μόνο σε περιόδους ύφεσης αλλά και οικονομικής ανάπτυξης. Το πρόβλημα μάλιστα είναι όχι μόνο ότι το υψηλότερο 1% του πληθυσμού έλαβε τη μερίδα του λέοντος από την ανάπτυξη, αλλά το ότι το κατώτερο 40% του πληθυσμού είδε το εισόδημά του είτε να μένει αμετάβλητο είτε να μειώνεται.

Εκτιμάται ότι η αύξηση των ανισοτήτων από το 1985 έως το 2005 στις 19 χώρες του ΟΟΣΑ που αναλύθηκαν ακρωτηρίασε σωρευτικά την ανάπτυξη από το 1990 έως το 2010 κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Για να μειωθούν οι ανισότητες και να τονωθεί η ανάπτυξη, ο ΟΟΣΑ συνιστά στις κυβερνήσεις να προωθήσουν την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση, να διευρύνουν την πρόσβαση σε πιο σταθερές θέσεις εργασίας και να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις στην παιδεία και την επαγγελματική εκπαίδευση σε όλη τη διάρκεια της ενεργού ζωής.

Μεταξύ του 1995 και του 2013, περισσότερες από τις μισές θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν μερικής απασχόλησης, για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια ή είχαν χαρακτήρα εργολαβίας. Σε περισσότερες από τις μισές προσωρινές θέσεις εργασίας απασχολούνται πρόσωπα κάτω των 30 ετών.

Όσο για τις γυναίκες, οι πιθανότητες που έχουν να αναλάβουν μια θέση που αμείβεται είναι μικρότερες κατά 16% από εκείνες των ανδρών και οι αμοιβές τους παραμένουν χαμηλότερες κατά 15% από εκείνες των ανδρών.

Οι ανισότητες στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι περισσότερο έντονες στη Χιλή, το Μεξικό, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και λιγότερο έντονες στη Δανία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και τη Νορβηγία. Ακόμη πιο σημαντικές είναι στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, όμως έχουν μειωθεί σε ορισμένες από τις χώρες αυτές, ιδιαίτερα στη Βραζιλία, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Η αναδιανομή μέσω της φορολογίας είναι επίσης ένα αποτελεσματικό μέτρο για τη μείωση των ανισοτήτων, σύμφωνα με την έκθεση, στην οποία αναφέρεται πως οι μηχανισμοί αναδιανομής εξασθένησαν σε πολλές χώρες τις τελευταίες δεκαετίες.

Η δημόσια πολιτική οφείλει να εγγυάται ότι οι πιο πλούσιοι, αλλά και οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί σε φόρους, υπογραμμίζει ο οργανισμός.