Παλάτια Ελλήνων κροίσων στο Λονδίνο

Παλάτια Ελλήνων κροίσων στο Λονδίνο
Υπάρχουν ονόματα που προκαλούν πάντα συνειρμούς και ταυτίζονται με ισχυρούς έλληνες και στο Λονδίνο όταν ακούς τις λέξεις Belgravia, Mayfair, Knightsbridge το μυαλό πηγαίνει αυτόματα σε ηχηρά επίθετα.

Η οικογένεια Νιάρχου, η δυναστεία Γουλανδρή, ο εφοπλιστής Αδαμάντιος Πολέμης, ο επιχειρηματίας Ανδρέας Στέγγος, οι επίσης εφοπλιστές Γιάννης Χανδρής και Πίτερ Λιβανός αλλά και άλλα πολύ γνωστά επίθετα, στους παροικούντες το Λονδίνο εδώ και δεκαετίες.

Πολύ πριν αρχίσει η επιδρομή των Αράβων και των Ρώσων, συμπατριώτες μας από διάφορους επιχειρηματικούς χώρους, απέκτησαν σε κάποιες από τις πλέον ακριβές συνοικίες του Λονδίνου τις κατοικίες τους.

Σπίτια που εξωτερικά -τα περισσότερα τουλάχιστον- διατηρούν αυτή την ξεχωριστή Αγγλική μεγαλοπρέπεια, τις κολόνες δωρικού ρυθμού, τα μεγάλα παράθυρα και τις βαριές ξύλινες πόρτες από μαύρη λάκα.

Εσωτερικά, η αισθητική τους τηρεί πολύ υψηλά στάνταρντ, με έπιπλα που αξίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ η ακόμη και εκατομμύρια αν πρόκειται για καναπέδες και καρέκλες της Eileen Gray.

Εκεί έχουν δοθεί μεγαλοπρεπή γκαλά, μυθικά πάρτι και δείπνα που μένουν πάντα εκτός των κοσμικών στηλών, αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τέτοιου είδους δημοσιότητα.

Η οικογένεια Νιάρχου φημολογείται ότι διαθέτει πάνω από πέντε επιβλητικές κατοικίες στην Βρετανική πρωτεύουσα. Δύο από τις πλέον γνωστές βρίσκονται σύμφωνα με τις πληροφορίες στο Mayfair, μια περιοχή που έχουν λατρέψει οι έλληνες ισχυροί του χρήματος και της ναυτιλίας.

Ακολουθεί η Belgravia όπου κάποια σπίτια κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα, καταλαμβάνοντας ένα ολόκληρο τετράγωνο, η οροφοδιαμερίσματα τετρακοσίων τετραγωνικών μέτρων σε παραδοσιακά Λονδρέζικα ακίνητα.

Οι τυχεροί ιδιοκτήτες τους βρίσκονται κοντά στα πιο διάσημα κλαμπ της βρετανικής πρωτεύουσας η σε φημισμένα εστιατόρια όπως το Hakassan και το Cipriani, απολαμβάνοντας μια γλυκιά ζωή. Ειδικά κάθε χρόνο στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αυτές οι περιοχές θυμίζουν κυριολεκτικά ελληνική παροικία και όλες οι κατοικίες γεμίζουν από οικογένειες, ζευγάρια και παρέες που επιλέγουν μόνιμα το Λονδίνο, το συγκεκριμένο τριήμερο.

Πολλοί από αυτούς είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας που διαθέτουν σπίτι στην βρετανική πόλη, ενώ κάποιοι προτιμούν να έχουν την βάση τους εκεί και να πηγαινοέρχονται κάθε δύο η τρεις εβδομάδες του μήνα.


Στο 31 της Grosvenor Square

Φίλιππος και Σταύρος Νιάρχος

Η λατρεία του αείμνηστου Σταύρου Νιάρχου για την Βρετανική πρωτεύουσα ήταν δεδομένη. Ο ίδιος άλλωστε είχε υιοθετήσει την φλεγματική συμπεριφορά των Βρετανών, λάτρευε κάθε τι αγγλικό και φυσικά διατηρούσε μόνιμη κατοικία στο Λονδίνο. Στον αριθμό 31 της Grosvenor Square, βρίσκεται μια από τις κατοικίες που έχει η οικογένεια Νιάρχου στο Λονδίνο, την οποία χρησιμοποιούν σύμφωνα με πληροφορίες κυρίως οι κ.κ. Φίλιππος και Σπύρος Νιάρχος, όποτε ταξιδεύουν στην Αγγλία.

Πρόκειται για διαμέρισμα σε ένα επιβλητικό κτήριο, στο οποίο κατοικούσε παλιότερα ο αδερφός τους κ. Κωνσταντίνος Νιάρχος. Μετά τον αιφνίδιο θάνατό του, η κατοικία περιήλθε στα υπόλοιπα αδέρφια, τα οποία διαθέτουν επίσης σπίτια στην Βρετανική πρωτεύουσα, σαφώς μεγαλύτερα λένε οι καλά γνωρίζοντες από αυτό του Κωνσταντίνου.

Στα περίπου τετρακόσια τετραγωνικά του με την chic διακόσμηση είχαν δοθεί πολλά πάρτι από τον νεαρότερο και πιο «ατίθασο» Νιάρχο, έναν άνθρωπο που λάτρευε το ζην επικινδύνως. Υπάρχει πάντα θυρωρός στην είσοδο, ο οποίος ελέγχει τους επισκέπτες και τα ραντεβού των ιδιοκτητών, που ζουν σε μια από τις καλύτερες και πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου.


Πολυτέλεια για το ζεύγος Γουλανδρή-Βαρδινογιάννη

Η μόνιμη κατοικία του ζευγαριού βρίσκεται εδώ και χρόνια-από τότε που παντρεύτηκαν-στο Mayfair. Η κλασική μαύρη πόρτα από λάκα και τα εκατοντάδες τετραγωνικά είναι σήμα κατατεθέν του σπιτιού.

Ο δρόμος στον οποίο βρίσκεται φυλάσσεται αυστηρά από την Αστυνομία όχι λόγω του ζευγαριού με τα ηχηρά επίθετα αλλά επειδή σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχουν ξένες πρεσβείες αλλά και έτερες επιβλητικές κατοικίες ξένων μεγιστάνων.

Το σπίτι του ζεύγους Γιώργος Γουλανδρής-Χριστιάννας Βαρδινογιάννη παραπέμπει περισσότερο σε μια έπαυλη ενώ όσοι είχαν την τύχη να διαβούν την είσοδό του συμφωνούν σε ένα πράγμα. Πέρα από την έκτασή του-απλώνεται σε δύο δρόμους-η εσωτερική του διακόσμηση αποπνέει μια εξαιρετική αύρα και συνδυάζει ιδανικά το καλό γούστο με την κλασική αρχοντιά.

Εκεί μεγάλωσε η κόρη του ζεύγους και εγγονή της κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννη που πήρε το όνομά της και είναι ήδη μια πολύ επιτυχημένη σχεδιάστρια μαγιό.

Οι γονείς της συμπεριλαμβάνονται στην ελίτ της αριστοκρατίας στην Ελλάδα και στην Αγγλία, αφού ο κ. Γιώργος Γουλανδρής συνεχίζει την παράδοση της οικογένειάς του στον χώρο της ναυτιλίας, ως γιος του Big John, μυθικού ονόματος στον εφοπλιστικό χώρο.


Κόβει την ανάσα του επισκέπτηη μονοκατοικία του Πολέμη

Μπορεί τα καλοκαίρια ο κ. Αδαμάντιος Πολέμης να κατοικοεδρεύει για δύο περίπου μήνες στην Σχοινούσα, όμως η βάση του εδώ και δεκαετίες είναι το Λονδίνο. Εκεί διατηρεί μια πολύ όμορφη μονοκατοικία με τρομερά έπιπλα, έργα τέχνης και μια εσωτερική διακόσμηση που έχει αφήσει με το στόμα ανοιχτό κατά καιρούς καλεσμένους του.

Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά σπίτι που αποπνέει μια μοναδικότητα η οποία «ταυτίζεται» απόλυτα με την περιοχή του Mayfair. Εκεί όπου τα σπίτια ανήκουν σε εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους, η μονοκατοικία του Έλληνα εφοπλιστή ξεχωρίζει πρωτίστως για το κυρίαρχο στοιχείο της πρόσοψής της που είναι ξύλο, το οποίο μάλιστα έχει διατηρήσει με ειδική επεξεργασία το φυσικό του χρώμα.

Συνορεύει μάλιστα με την έπαυλη του ζεύγους Γιώργος Γουλανδρής-Χριστιάννα Βαρδινογιάννη, όχι στην πρόσοψη αλλά από την πίσω μεριά.

Το σπίτι του κ. Πολέμη καταλαμβάνει μόνο έναν δρόμο και ξεχωρίζει για τα ξύλινα παράθυρά του που δίνουν ένα άλλο στίγμα.

Από τους πιο γνωστός εφοπλιστές του City, ο κ. Πολέμης ανδρώθηκε σε μια από τις πιο «δυνατές» οικογένειες της Άνδρου, ένα νησί που τροφοδοτεί για δεκαετίες τον ελληνικό εφοπλισμό.


Ρετιρέ με απίστευτη Θέα για τον Στέγγο

Ξεχωρίζει σαν τη μύγα μέσα στο γάλα το συγκεκριμένο κτίσμα, στην πρόσοψη του οποίου κυριαρχεί το κλασσικό κεραμιδί της Αγγλικής πέτρας. Η κατασκευή και το αρχιτεκτονικό του σχέδιο παραπέμπουν σε πύργο και ο κ. Ανδρέας Στέγγος έχει αγοράσει το εντυπωσιακό ρετιρέ πριν από αρκετά χρόνια.

Το διαμέρισμά του που εκτείνεται σύμφωνα με τις πληροφορίες σε κάτι παραπάνω από εξακόσια τετραγωνικά μέτρα είναι επιπλωμένο με αντικείμενα και έπιπλα που συνδυάζουν ιδανικά το μοντέρνο με το κλασσικό.

Είναι ψηλοτάβανο και το μεγάλο του προσόν είναι η εντυπωσιακή θέα του Λονδίνου που απολαμβάνει ο κ. Στέγγος και η σύζυγός του Αθανασία. Οι φήμες λένε ότι εκεί έχουν φιλοξενήσει τον φίλο τους και διάσημο ηθοποιό Άστον Κάτσερ με τον οποίο γνωρίστηκαν στις Μπαχάμες όταν αυτός ήταν ακόμη με τη Ντέμι Μουρ.

Στα συν της κατοικίας του, είναι ότι στο ισόγειο

Το εκπληκτικό είναι ότι δεν χρειάζεται να ψάχνει για το που θα απολαύσει ένα καλό φαγητό το βράδυ, αφού τυγχάνει στο ισόγειο να υπάρχει το ΚΑΙ, ένα από τα πιο διάσημα εστιατόρια με γεύσεις από την Κίνα και την Ιαπωνία, που έχει ένα αστέρι Michelin.

Ο low profile Γιάννης Χανδρήςσε ένα οικοδομικό τετράγωνο

Ο κ. Γιάννης Χανδρής είναι από τους πιο low profile εφοπλιστές που ζουν μόνιμα στο Λονδίνο μαζί με την σύζυγό του, σε μια εκπληκτική μονοκατοικία η οποία εκτείνεται σε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Οι δεκάδες λευκές κολόνες δωρικού ρυθμού που εκτείνονται κατά μήκος της εισόδου φτάνουν από μόνες τους για να εντυπωσιάσουν αυτόν που αντικρίζει το σπίτι που δεσπόζει στην Eaton Square.

Προερχόμενος από μια οικογένεια με πολύ μεγάλη ιστορία-είναι χαρακτηριστικό το μπέρδεμα που γίνεται σε συζητήσεις που αφορούν την δυναστεία-ζει σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μόνιμα στην βρετανική πρωτεύουσα μαζί με την σύζυγό του κ. Τίνα Κουμάνταρου.

Το σπίτι-παλάτι περιλαμβάνει είκοσι δωμάτια και θεωρείται ένα από τα πλέον ακριβά του Λονδίνου και η διακόσμηση του εκτός από τα εξαιρετικά έπιπλα περιλαμβάνει και πανάκριβα έργα τέχνης.

Καλεσμένοι σε δεξιώσεις η δείπνα έμειναν άφωνοι από την αισθητική, τους φωτισμούς και την διαρρύθμιση αυτού του μικρού παλατιού.

Γείτονας με διάφορους ξένους μεγιστάνες αλλά και κάποιους άλλους έλληνες ο τυχερός ιδιοκτήτης του κ. Γιάννης Χανδρής δεν ζει απλά μόνιμα στο Λονδίνο αλλά είναι και Βρετανός υπήκοος, ενώ η περιουσία του ξεπερνάει τα εφτακόσια εκατομμύρια ευρώ.


Σκάκι στην Eaton Squareγια τον Αντώνη Εμπειρίκο

Το Λονδίνο είναι η δεύτερη πατρίδα του κ Αντώνη Εμπειρίκου, που δεν είναι απλώς ένας από τους δυναμικούς παίκτες στη σκακιέρα του shipping αλλά και ένας γνήσιος bon viveur. Τυγχάνει προσωπικός φίλος του πρίγκιπα Καρόλου ενώ οι καθημερινές συνήθειες του τον έχουν μεταμορφώσει σε τυπικό Λονδρέζο.

Συχνάζει στα prive cigar clubs όπου συνήθως απολαμβάνει πούρα με άρωμα Αβάνας και κονιάκ Diplomatico, γευματίζει σε στέκια όπως το αριστοκρατικό ξενοδοχείο «Dorchester» και μένει και αυτός σε μια από τις πλέον αριστοκρατικές γειτονιές του Λονδίνου, στην Eaton Square.

Το σπίτι του βρίσκεται μια ανάσα από αυτό του κ Χανδρή και είναι μια εξαιρετική μονοκατοικία ενώ έχει γείτονες ορισμένα από τα πιο δυνατά ονόματα του ελληνικού City, όπως οι Γουλανδρήδες και οι Νομικοί.

Ο ίδιος δηλώνει στους φίλους του φανατικός των σπορ και θεωρείται όχι άδικα ένας από τους καλύτερους παίκτες του πόλο στον κόσμο. Έχει πολλά τρόπαια στην κατοχή του και συμπαίκτη τον φίλο του πρίγκιπα Κάρολο με τον οποίο συναντιέται συχνά!

«Σπάνια ένα τόσο δυνατό επιχειρηματικά μυαλό έχει τη δυνατότητα να αφιερώνει τόσο χρόνο στο χόμπι του», λένε χαρακτηριστικά οι εφοπλιστικοί κύκλοι της αγγλικής πρωτεύουσας.


Στην ίδια πολυκατοικία, ΝομικόςΚουλουκουντής και Λιβανός

Στην περίφημη πλατεία Eaton, υπάρχει μια πολυκατοικία στα κουδούνια της οποίας φιγουράρουν τρία βαριά ονόματα της ελληνικής ναυτιλίας. Και οι τρεις διαθέτουν από ένα εξαιρετικά καλαίσθητο οροφοδιαμέρισμα που αντανακλά το προσωπικό τους υψηλό γούστο στην διακόσμηση.

Ο πρώτος είναι ο κ. Μάιλς Κουλουκουντής, γόνος της γνωστής οικογένειας μου μένει μόνιμα στην βρετανική πρωτεύουσα.

Ο δεύτερος είναι ο κ. Πέτρος Νομικός και η σύζυγος του κ Ντόλα Νομικού επίσης μόνιμοι κάτοικοι Λονδίνου, οι οποίοι έρχονται κατά καιρούς στην Ελλάδα, συνήθως το καλοκαίρι.

Στην ίδια πολυκατοικία μένει και ο κ. Πήτερ Λιβανός, από τα πλέον γνωστά ονόματα του εφοπλιστικού χώρου, που έγινε ευρύτερα γνωστός εκτός χώρου όταν έχτισε ένα συγκλονιστικό σαλέ στις Ελβετικές Άλπεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι στον ίδιο δρόμο έχουν κατοικίες γνωστές προσωπικότητες του διεθνούς jet set όπως ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της φόρμουλα Μπέρνι Εκλεστον και η διάσημη πλην αειθαλής πλέον Βρετανίδα ηθοποιός Τζόαν Κόλινς, που μένουν σε κτήριο δίπλα από την πολυκατοικία των Ελλήνων εφοπλιστών στην διπλανή πολυκατοικία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ