Τι απαντά η Google στην Κομισιόν

Τι απαντά η Google στην Κομισιόν
Λίγες ώρες μετά τις κατηγορίες της Κομισιόν ότι η Google έχει καταχραστεί τη θέση της στην αγορά, αλλοιώνοντας τα στρεβλώνοντας» τα αποτελέσματα των αναζητήσεων στο Ίντερνετ υπέρ της υπηρεσίας της Google Shopping, εκπρόσωπος του κολοσσού απαντά.

Σε μακροσκελές μήνυμά του στο Google Plus ο Αμίτ Σινγκάλ, αντιπρόεδρος της Google Search αναφέρει πως χάρη στο γεγονός ότι η Google είναι η πιο διαδεδομένη μηχανή αναζήτησης «οι χρήστες μπορούν να βρουν και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες με διαφορετικούς τρόπους».

Ο Σινγκάλ επισημαίνει, μάλιστα, πως οι κατηγορίες περί «βλάβης» σε καταναλωτές και ανταγωνιστές έχουν αποδειχθεί πέρα για πέρα ανακριβείς, καθώς οι χρήστες έχουν περισσότερες επιλογές από ποτέ.

Την ίδια ώρα, η εταιρία παραθέτει μία σειρά άλλων διαδικτυακών εταιριών που παρέχουν υπηρεσίες όπως η Google, αναφέροντας ότι «είναι σαφές πως υπάρχει σημαντικός ανταγωνισμός -που συμπεριλαμβάνει την Amazon και το eBay, δύο από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες αγορών στον κόσμο- και τα αποτελέσματα της Google για τις αγορές δεν έχουν βλάψει τον ανταγωνισμό».

Μάλιστα, διευκρινίζεται πως οι χρήστες χρησιμοποιούν ολοένα περισσότερο σελίδες κοινωνικής δικτύωσης «όπως το Facebook, το Pinterest και το Twitter για να βρουν συστάσεις σχετικά με το πού να φάνε, τι να δουν ή πώς να διακοσμήσουν τα σπίτια τους. Όταν μιλάμε για ενημέρωση, οι χρήστες συχνά πηγαίνουν κατευθείαν στις αγαπημένες τους σελίδες. Για παράδειγμα, η Bild και ο Guardian παίρνουν απευθείας το 85% της κίνησής τους. Λιγότερο από το 10% προέρχεται από τη Google».

Από την άλλη, λόγος έγινε από την Κομισιόν για το λειτουργικό σύστημα Android σχετικά με το οποίο διερευνώνται πιθανές παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν συναφθεί αντιανταγωνιστικές συμφωνίες ή αν η Google έχει καταχραστεί τη θέση της στον τομέα των λειτουργικών, εφαρμογών και των υπηρεσιών για έξυπνα τηλέφωνα.

Σε αυτό η εταιρία απαντά πως το λειτουργικό σύστημα Android έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και των επιλογών, μειώνοντας τις τιμές και αυξάνοντας τις επιλογές για όλους, εξηγώντας ότι κυκλοφορούν πα΄νω από 18.000 διαφορετικές συσκευές.
Παράλληλα, ο Σινγκάλ τονίζει ότι η εταιρία σέβεται αλλά διαφωνεί κάθετα με την κοινοποίηση αιτιάσεων (SO-Statement of Objections) και συμπληρώνει πως θα παρουσιάσει τις θέσεις της στις ερχόμενες εβδομάδες.

Τώρα, η εταιρία έχει χρόνο δέκα εβδομάδων μέχρι να απαντήσει επισήμως στις κατηγορίες και μπορεί να απαιτήσει και ακρόαση, ωστόσο η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει μήνες, αν όχι χρόνια, όπως επισημαίνουν διεθνή δίκτυα.