Ποια επαγγέλματα οδηγούν σε ψυχικές ασθένειες;

Ποια επαγγέλματα οδηγούν σε ψυχικές ασθένειες;
Δείτε αναλυτικά ποια επαγγέλματα οδηγούν στην ψυχοπάθεια και ποια όχι, σύμφωνα με το βιβλίο «The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success» του ψυχολόγου Κέβιν Ντάτον.

Καταρχάς όταν λέμε ψυχοπάθεια -μην πάει το μυαλό σας στον σχιζοφρενή δολοφόνο με το πριόνι- εννοούμαι τηδιαταραχή της προσωπικότητας η οποία χαρακτηρίζεται από ρηχά συναισθήματα (ιδίως μειωμένη αίσθηση του φόβου), ανοχή του στρες, έλλειψη ενσυναίσθησης, ψυχρή αντιμετώπιση των πάντων χωρίς αίσθηση ενοχής, εγωκεντρισμό, ανευθυνότητα, παρορμητικότητα και αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Το γεγονός ότι πολλοί εγκληματίες παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνει φυσικά πως όσοι πάσχουν από αυτή την ψυχική ασθένεια είναι δυνάμει εγκληματίες.

Ποια είναι λοιπόν τα επαγγέλματα που είναι πιο κοντά αλλά και πιο μακρυά από την συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή;

Τα επαγγέλματα που είναι πιο κοντά στην ψυχοπάθεια είναι τα εξής:

1. Γενικοί Διευθυντές
2. Δικηγόροι
3. Εργαζόμενοι στα ΜΜΕ
4. Πωλητές
5. Χειρούργοι
6. Δημοσιογράφοι
7. Αστυνομικοί
8. Ιερείς
9. Σεφ
10.Δημόσιοι υπάλληλοι

Στον αντίποδα, σε καλύτερη ψυχική υγεία βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα παρακάτω επαγγέλματα:

1. Φροντιστές/βοηθοί στον τομέα της περίθαλψης
2. Νοσοκόμοι
3. Θεραπευτές
4. Τεχνήτες
5. Αισθητικοί
6. Εργαζόμενοι σε αγαθοεργίες
7. Δάσκαλοι
8. Καλλιτέχνες
9. Ιατροί
10.Λογιστές

Η αμέσως επόμενη ερώτηση που θα έχει κάποιος στο μυαλό είναι απλή: Γιατί;

Όπως θα παρατηρήσετε στα 10 επαγγέλματα της δεύτερης λίστας, απαιτείται ανθρώπινη επαφή, κοινωνική προσφορά και σπανίως συνδέονται με εξουσία. Έτσι, σύμφωνα με τον Ντάτον από τη φύση τους οι εργασίες αυτές αποθαρρύνουν τους ψυχοπαθείς από το να τα επιλέξουν.

Αντίθετα τα επαγγέλματα της πρώτης στήλης έχουν μεγάλη σύνδεση με την άσκηση εξουσίας και πολλά από αυτά απαιτούν την ορθολογική σκέψη και απόφαση διαχωρισμένη από τα συναισθήματα.