«Μπλόκο» σε ομπρέλες, ξαπλώστρες και καντίνες στις παραλίες!

«Μπλόκο» σε ομπρέλες, ξαπλώστρες και καντίνες στις παραλίες!
Ανατροπές σε όσα ξέραμε μέχρι σήμερα όσον αφορά στον τρόπο αξιοποίησης των παραλιών, φέρνει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τους ανώτατους δικαστές να «μπλοκάρουν» το δικαίωμα των τοπικών αρχών να νοικιάζουν τις παραλίες έναντι αμοιβής.

Όπως αναφέρει η υπ’ αριθμόν 646/2015 απόφαση του Ε' τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου, οι παραλίες αποτελούν δημόσια περιουσία και ηπαραχώρηση θα πρέπει να γίνεται «μεμονωμένα, κατά περίπτωση και ύστερα από εξατομικευμένη κρίση της διοίκησης» και εφόσον υπάρχουν διαγράμματα τα οποία θα καθορίζουν τις προϋποθέσεις και τους όρους παραχώρησης.

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει πριν από 4 χρόνια ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, ωστόσο η απόφαση δεν είναι οριστική, αφού το τμήμα παρέπεμψε την υπόθεση στην ενισχυμένη, 7μελή σύνθεση, για οριστική απόφαση.

Το δικαστήριο, με αυτόν τον τρόπο βάζει φρένο στην δυνατότητα- πολλές φορές και στην ασυδοσία των παράκτιων δήμων -να εκμεταλλεύονται τις παραλίες, είτε με τραπεζοκαθίσματα, είτε με ξαπλώστρες ή άλλα μέσα κρίνοντας ότι αυτή η εκχώρηση δεν μπορεί να γίνεται συλλήβδην για όλη την Ελλάδα με μία μόνο υπουργική απόφαση.

Ουσιαστικά με την απόφαση ακυρώνεται η (1038460/2439/Β0010/15.4.2009) Κοινή Απόφαση των υφυπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών περί απευθείας παραχώρησης έναντι ανταλλάγματος του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους ΟΤΑ α' βαθμού.

Την αντίθεσή της στην απόφαση του Ε' Τμήματος του ΣτΕ εκφράζει η ΚΕΔΕ, με την οποία κρίθηκε παράνομη «η συλλήβδην παραχώρηση» με ΚΥΑ του συνόλου των αιγιαλών και των παραλιών στους ΟΤΑ α' βαθμού καθώς και η μεταβίβαση σε τρίτους εκ μέρους των ΟΤΑ του δικαιώματος απλής χρήσης.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους δήμους έχουν συμβάλλει στην καθαριότητα των ακτών, στη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος χώρου, στην τουριστική αξιοποίηση, την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των λουομένων και στη συνέχεια στην εξασφάλιση ανταποδοτικών εσόδων για τους δήμους από τα παραπάνω.

Η ΚΕΔΕ πρόκειται να ασκήσει παρέμβαση κατά τη νέα δικάσιμο, με την οποία το θέμα θα τεθεί στην κρίση της 7μελούς σύνθεσης του ιδίου τμήματος, προκειμένου οι δήμοι να διατηρήσουν το δικαίωμά τους. Συγχρόνως, θα προτείνει στα συναρμόδια υπουργεία νομοθετική ρύθμιση, ώστε η χρήση και η διαχείριση των ακτών να παραχωρηθεί στους δήμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ