Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις ενόψει Πάσχα - Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις ενόψει Πάσχα - Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι
Συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων ναυτεργατών της ΝΕΛ, οι οποίοι διεκδικούν την καταβολή και εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών τους.


Οι απλήρωτοι Ναυτεργάτες, με επικεφαλής τα Ναυτεργατικά Σωματεία, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας την περασμένη Δευτέρα στα γραφεία της Ναυτιλιακής εταιρείας ΝΕΛ, όπου είχαν συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Αβραντίνη.
Σύμφωνα με την ΠΕΝΕΝ, «μετά από πολύωρη σύσκεψη η εταιρεία δήλωσε ότι θα καταβάλει στους απλήρωτους Ναυτεργάτες 400 περίπου ευρώ, την στιγμή που ο μέσος όρος αποδοχών που οφείλει η εταιρεία σε κάθε Ναυτικό ανέρχεται περίπου στα 9.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι χτες οι εργαζόμενοι είχαν συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα στην οποία συμμετείχαν και τα πληρώματα της ΝΕΛ τόσο από τα πλοία τα επισκευαζόμενα όσο και από αυτά που είναι σε επίσχεση εργασίας (Ε/Γ – Ο/Γ «AQUA SPIRIT» - «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» - «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ») και η οποία συνάντηση κατέληξε σε αδιέξοδο αφού ο Υπουργός δεν κατέθεσε καμιά ουσιαστική πρόταση για την άμεση λύση του προβλήματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην ανωτέρω σύσκεψη ο Υπουργός Ναυτιλίας θ. Δρίτσας το ποσόν που εκταμιεύτηκε προς την εταιρεία ήταν 287.000 ευρώ ενώ η εταιρεία κατέβαλε προς τους απλήρωτους Ναυτεργάτες μόνο τις 120.000 ευρώ.
Επίσης τα Ναυτεργατικά Σωματεία και οι απλήρωτοι Ναυτεργάτες απέρριψαν ομόφωνα και κατηγορηματικά την πρόταση του κ. Δρίτσα να εκτελεσθεί το δρομολόγιο του «ΤΑΞΙΑΡΧΗ», χωρίς την εξόφληση των μισθών τους.
Στην συνάντηση ο Αναπληρωτής Υπουργός, τόσο στην αρχική του τοποθέτηση όσο και στην καταληκτική του, τόνισε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο και σε ένα εξαιρετικά δυσεπίλυτο πρόβλημα, που οξύνθηκε μέσα στην τελευταία τετραετία, και το οποίο καλείται να επιλύσει η νέα Κυβέρνηση όσο γίνεται πιο γρήγορα.
Δήλωσε όμως ότι η νέα Κυβέρνηση αρνείται να παραδεχθεί αδιέξοδα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τόσο σοβαρά ζητήματα, όπως είναι η επιβίωση των ναυτικών και των οικογενειών τους και η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών.
Ενημέρωσε ότι σήμερα πράγματι δεν έχει πλήρη λύση. Αυτό είναι αδύνατο. Έχει όμως δρομολογήσει πρωτοβουλίες με τη βάσιμη προσδοκία ότι αυτές στο αμέσως επόμενο διάστημα θα φέρουν αποτελέσματα.


Η ΝΕΛ επιρρίπτει ευθύνες στο Υπουργείο

Ευθύνες στο Υπουργείο Ναυτιλίας επιρρίπτει η διοίκηση της ΝΕΛ κατηγορώντας το για καθυστέρηση στην εξόφληση των εκτελεσμένων δρομολογίων.
Από την πλευρά του το Υπουργείο Ναυτιλίας δηλώνει ότι η εταιρεία δεν έχει καταθέσει ακόμη τα σχετικά έγγραφα για τα δρομολόγια του μήνα Γενάρη 2015 ενώ έχουν καταβληθεί τα μισθώματα μέχρι και τέλος του 2014.
Στο μεταξύ η ΝΕΛ έχει ζητήσει την επιστροφή της εγγυητικής επιστολής ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για την άγονη γραμμή του Βόρειου Αιγαίου που είχε κηρυχτεί έκπτωτη με απόφαση του προηγούμενου Υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Ταυτόχρονα στο πλοίο «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΞΠΡΕΣ» η εταιρεία σταμάτησε την τροφοδοσία του πλοίου με αποτέλεσμα οι Ναυτεργάτες να έχουν μείνει από φαγητό. Για τον σκοπό αυτό η ΠΕΝΕΝ έκανε παρέμβαση στο ΥΝΑ προκειμένου να εξασφαλισθεί η διατροφή των Ναυτικών, πράγμα που έγινε με πρωτοβουλία του ΥΝΑ.