Καταναλώνουμε τέσσερα δισεκατομμύρια (!) λαθραία τσιγάρα

Καταναλώνουμε τέσσερα δισεκατομμύρια (!) λαθραία τσιγάρα
Κοντά στα 2,5 δις ευρώ έσοδα ετησίως, υπολογίζεται ότι χάνει το κράτος από το παράνομο εμπόριο καυσίμων και τσιγάρων.


Το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καυσίμων, περιλαμβάνονται στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να στείλει σήμερα στους θεσμούς προς έγκριση, η ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης SUN της KPMG (Ιούνιος 2013) συνολικά 3,9 δισ. παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν το 2013 στη χώρα μας (4 φορές περισσότερα από το 2009 που ήταν 1 δισ. παράνομα τσιγάρα), τα οποία υπολογίζεται ότι στέρησαν τα δημόσια ταμεία από έσοδα περίπου 565 εκατ. ευρώ αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας από τον κλάδο.
Για το 2014 υπολογίζεται ότι το κράτος απώλεσε επιπλέον 800 εκατ ευρώ από το λαθρεμπόριο των καπνικών προϊόντων.
Σε πρόσφατες δηλώσεις ο Νικήτας Θεοφιλόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος ανέφερε τα εξής:«Το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων, που έχει φτάσει πλέον στο 21%, είναι ενδεικτικά του μεγάλου προβλήματος του λαθρεμπορίου στα καπνικά, που εξακολουθεί να αυξάνει επί 6 χρόνια, κυρίως λόγω των 7 συνεχών αυξήσεων της φορολογίας. Δραματικές οι επιπτώσεις και στα κρατικά έσοδα (πάνω από 550 εκατ. ευρώ οι απώλειες το 2013), καθώς και στον κλάδο μας και στις 60.000 οικογένειες που ζουν από αυτόν. Είμαστε στο σημείο πλέον που κάθε αύξηση των φόρων οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των εσόδων».
Ανάλογες και οι δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της καπνοβιομηχανίας Καρέλια, Ανδρέα Καρέλια, στην πρόσφατη ομιλία του προς τους εργαζομένους, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «η πολιτεία από το 2004 και μετά ακολουθεί μια πολιτική στηφορολογία των καπνικών προϊόντων η οποία όχι μόνον δεν έχει φέρει τα
αναμενόμενα έσοδα στο Δημόσιο, αλλά αντιθέτως έχει αποτύχει παταγωδώς. Η πολιτική του υψηλού πάγιου φόρου και του υπέρμετρου ελαχίστου φόρου σε επίπεδα που παραβιάζουν ακόμη και κοινοτικές οδηγίες, δημιούργησε το τεράστιο λαθρεμπόριο, ενώ στέρησε από τον καπνιστή τις προσιτές αλλά νόμιμες λύσεις των οικονομικών σημάτων και του στριφτού, ιδιαίτερα σε μία εποχή που η κρίση μαστίζει την χώρα».
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Παπαστράτος, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Λιμενικό Σώμα και η Παπαστράτος, το οποίο προβλέπει την προσφορά στις ελεγκτικές αρχές ψηφιακές και θερμικές κάμερες υψηλής τεχνολογίας απαραίτητες για τη θαλάσσια επιτήρηση του λαθρεμπορίου.
Παράλληλα, η καπνοβιομηχανία θα παράσχει τεχνικές εκπαίδευσης στα στελέχη του Λιμενικού για τη αναγνώριση και τον εντοπισμό παραποιημένων τσιγάρων.


Λαθρεμπόριο καυσίμων

Στο 1,5 δις ευρώ το χρόνο υπολογίζονται οι απώλειες στα κρατικά ταμεία από το λαθρεμπόριο καυσίμων.
Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) τα μέτρα για την πάταξη της παράνομης διακίνησης δεν έχουν εφαρμοστεί στο σύνολό τους, παρά μόνο όσα αφορούν στα βενζινάδικα. Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ ακόμη και το πρώτο από σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης, που είναι η τοποθέτηση συστημάτων εισροών-εκροών βενζίνης και ντίζελ στα βενζινάδικα, δεν έχει ολοκληρωθεί παρά τη θέσπισή του από το 2009.
Οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ξεκίνησαν από το 2002, οπότε και έπεσε η πρόταση για την εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων εισροών – εκροών καυσίμων σε όλα τα στάδια διακίνησης και αποθήκευσης. Το 2009 νομοθετήθηκε η τοποθέτηση στα πρατήρια και το 2012 ο ίδιος ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε προχωρήσει στη θέσπιση νέου νόμου για την εγκατάσταση των συστημάτων σε όλα τα σημεία. Εντούτοις μέχρι σήμερα εκκρεμούν σειρά υπουργικών αποφάσεων για το κυνήγι του λαθρεμπορίου στα ναυτιλιακά καύσιμα, στην παράνομη μεταφορά με τα βυτιοφόρα και τη λαθραία αποθήκευση σε δεξαμενές.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ αν και τα πρατήρια υγρών καυσίμων της χώρας έχουν βάλει στην πλειονότητά τους τα συστήματα εισροών – εκροών, ωστόσο, μόλις το 1/3 έχει διασυνδεθεί με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, η οποία και θα ελέγχει on line τη διακίνηση καυσίμων στα βενζινάδικα.
Πώς σκοπεύει πάντως η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το μείζον θέμα του λαθρεμπορίου καυσίμων; Με τα εξής μέτρα:
-Εφαρμογή εγκατάστασης ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών-εκροών όγκου καυσίμων σε όλα τα στάδια διακίνησης.
-Αυστηρός έλεγχος της διακίνησης ναυτιλιακών καυσίμων.
-Ηλεκτρονικός έλεγχος παρακολούθησης με GPS ή οτιδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο, της διαδρομής των μέσων μεταφοράς (βυτιοφόρων, τραίνων) καυσίμων προς την εσωτερική αγορά ή την εξαγωγή, μέχρι του τελικού προορισμού.
-Διασταύρωση των στοιχείων ηλεκτρονικού ελέγχου της διαδρομής των μέσων μεταφοράς, με την ημερομηνία και την ώρα εξόδου των καυσίμων εξαγωγής από τα αρμόδια τελωνεία της χώρας.
-Ηλεκτρονικός έλεγχος του σημείου φόρτωσης της διαδρομής του μέσου μεταφοράς και του σημείου παράδοσης των ναυτιλιακών καυσίμων, παράλληλα με την διασταύρωση των τελωνειακών συνοδευτικών εγγράφων.