Τρεις υπουργοί χωρίς δικαίωμα...υπογραφής - Ποιοι είναι, γιατί δεν έχουν ορκιστεί

Τρεις υπουργοί χωρίς δικαίωμα...υπογραφής - Ποιοι είναι, γιατί δεν έχουν ορκιστεί
Χωρίς υπουργούς παραμένουν ακόμη, τρία υπουργεία της νέας κυβέρνησης, καθώς οι άνθρωποι που έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις αυτές -μια εκ των οποίων είναι και η νευραλγική θέση των δημοσίων έργων- δεν έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες ακόμη, αφού δεν έχουν ορκιστεί.

Πρόκειται για την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη.
Ο λόγος που οι εν λόγω υπουργοί δεν έχουν ακόμη ορκιστεί είναι ο υφιστάμενος νόμος, ο οποίος προβλέπει ότι σε κάθε υπουργείο δεν μπορούν να υπάρχουν πάνω από δύο αναπληρωτές υπουργοί.
Ετσι και οι τρεις παραπάνω αναπληρωτές υπουργοί δεν μπορούν να ορκιστούν αφού είναι οι τρίτοι κατά σειρά στο κάθε υπουργείο.
Ειδικότερα στο Υπουργείο Εσωτερικών – Διοίκησης Ανασυγκρότησης, αναπληρωτές υπουργοί έχουν τοποθετεί οι Γιώργος Κατρούγκαλος (Διοικητικής Μεταρρύθμισης), Γιάννης Πανούσης (Δημόσιας Τάξης) και απομένει η Τασία Χριστοδουλοπούλου στο Υπουργείο Μεαταναστευτικής Πολιτικής.
Η ίδια εικόνα επικρατεί και στο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού όπου αναπληρωτές υπουργοί έχουν τεθεί οι κ.κ Θοδωρής Δρίτσας (Ναυτιλίας), Ελενα Κουντουρά (Τουρισμού) και απομένει ο Χρήστος Σπίρτζης για το Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Τέλος στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, αναπληρωτές υπουργοί έχουν τοποθετηθεί οι κ.κ. Νίκος Ξυδάκης (Υπουργός Πολιτισμού), Τάσος Κουράκης (Παιδείας) και απομένει η τοποθέτηση του Κώστα Φωτάκη στο Υπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα από την μη άσκηση των καθηκόντων των τριών υπουργών, εντοπίζεται αυτή την στιγμή στο Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων όπου υπάρχουν πολλά έργα προς υπογραφή, τα οποία στην παρούσα φάση δεν μπορούν να προχωρήσουν.
Πληροφορίες πάντως προερχόμενες από κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί μέσα στην εβδομάδα. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, υποστήριζαν μιλώντας στο fpress.gr ότι για ορκιστούν τα τρία κυβερνητικά στελέχη θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του νόμου. Μια από τις επιλογές που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο ήταν να κατατεθεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Για πολιτικούς λόγους η λύση απορρίφθηκε -ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταδικάσει πολλές φορές στο παρελθόν ως αντιπολίτευση τη λύση της νομοθέτησης δια των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου- και έτσι προωθείται η κατάθεση σχετικής τροπολογίας η οποία αναμένεται ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα.

Ελένη Μπότα