Παρασκήνιο: Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που δεν έγινε ποτέ...

Παρασκήνιο: Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που δεν έγινε ποτέ...
Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που επρόκειτο να εκδοθεί από το χθεσινό έκτακτο Eurogroup αλλά τελικά απορρίφθηκε δημοσιεύει η ιστοσελίδα της εφημερίδας Financial Times, στο οποίο κοινό ανακοινωθέν διατυπωνόταν ότι οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν σε επέκταση και επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος.

Επίσης αναφερόταν στο ανακοινωθέν ότι σε περίπτωση που η συνεργασία είναι επιτυχής,θα υπάρξει χρονικό διάστημα-γέφυρα ώστε ελληνικές αρχές και eurogroup να συμφωνήσουν σε ενδεχόμενες νέες ρυθμίσεις.

Επιπλέον στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τη δέσμευση της για την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές της καθώς και για μία ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης.

H λέξη επέκταση ήταν αυτή που προκάλεσε το αδιέξοδο αφού η ελληνική πλευρά δεν την αποδέχθηκε. Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που κράτησαν 2,5 ώρες έγιναν τηλεφωνικές επαφές μεταξύ Τσίπρα και Βαρουφάκη όπου αποφασίστηκε να μη δοθεί το «πράσινο φως» για κοινό ανακοινωθέν.

Το παρασκήνιο της κατάρρευσης

Όπως γράφουν οι Financial Times οι συνομιλίες κατέρρευσαν την τελευταία στιγμή όταν πολλοί από τους συμμετέχοντες ανάμεσά τους και ο Σόιμπλε είχαν ήδη φύγει από τη συνεδρίαση. Η εφημερίδα γράφει ότι ενώ αρχικά ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, είχε συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση με τους συναδέλφους του.

Μόλις αυτή εγκρίθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup διαλύθηκε και ο Σόιμπλε με αρκετούς από τους συναδέλφους του, αποχώρησαν. Αλλά τότε τελευταία στιγμή ο έλληνας υπουργός Οικονομικών έκανε μια τελευταία κλήση πίσω στην Αθήνα για να ενημερώσει για το τι είχε μόλις συμφωνηθεί – και τότε κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέρριψαν την ανακοίνωση.

Η δήλωση που παρουσιάζουν οι Financial Times:

«Σήμερα το Eurogroup έκανε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και της κατάστασης του υπάρχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενεπλάκη σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα την τεχνική εργασία για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα για να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

Αν αυτή είναι επιτυχής αυτό θα γεφυρώσει το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup, ώστε να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου».

Γνώση του κειμένου επικαλείται και το Reuters, αναφέροντας επίσης πως την αντίθεση της Αθήνας προκάλεσε ιδιαίτερα η αναφορά περί παράτασης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, το κείμενο ανέφερε:

«Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να εργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τους θεσμούς για να διερευνήσουν τις δυνατότητες παράτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

«Με επιτυχή κατάληξη, αυτό θα γεφυρώσει το χρόνο για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup για να εργαστούν σε πιθανές νέες συμβατικές συμφωνίες»