Συμφώνησαν να… διαπραγματευτούν

Συμφώνησαν να… διαπραγματευτούν
Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε αλλά είναι χρέος μας να βρούμε λύση υποστήριξε ο Β. Σοϊμπλε – «Δώστε μας χρόνο να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας» είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης – Γερμανική συνδρομή για την καταπολέμηση φοριδαφυγής και διαφθοράς

«Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Δεν συμφωνούμε όπως επακριβώς για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό. Για την ακρίβεια, συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Ο Έλληνας υπουργός, υποστήριξε ότι είναι χρέος μας να καταλήξουμε σε μια συμφωνία και σε αυτό συμφωνώ». Σε αυτή τη φράση η οποία αφήνει ανοικτό το περιθώριο για διαπραγματεύσεις συνοψίζεται το συμπέρασμα των όσων προέκυψαν κατά τη συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών με τον ομόλογό του Γιάννη Βαρουφάκη. Ο κ. Σοϊμπλε δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα κουρέματος και επισήμανε ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσης ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να επανέλθει στις αγορές.

Ο κ. Βαρουφάκης, υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά ζητά χρόνο από τους Ευρωπαίους εταίρους της ώστε να παρουσιάσει τις προτάσεις της «Προτάσεις οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και των Ευρωπαίων» όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Όσον αφορά, στο μέλλον του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ο κ. Σοιμπλε δήλωσε ότι οι συμφωνίες θα πρέπει να τηρούνται. Κάλεσε την Ελλάδα να συμφωνήσει με τους τρεις θεσμούς που στηρίζουν το πρόγραμμα διάσωσης ενώ υποστήριξε ότι κατά τη χάραξη αυτού του προγράμματος, η βοήθεια από την πλευρά της Ευρώπης έφτασε στα όριά της. Πάντως, ο κ. Σοϊμπλε τόνισε ότι για να αλλάξει η υφιστάμενη συμφωνία, θα πρέπει να υπάρξει μια καινούργια.

Ο κ. Σοϊμπλε τόνισε ότι επανέλαβε στον κ. Βαρουφάκη παλαιότερη πρότασή του, η Γερμανία να βοηθήσει την Ελλάδα στο να στήσει έναν αποδοτικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό. «Είχα υποβάλλει και παλαιότερα την ίδια πρόταση αλλά δεν έγινε δεκτή η προσφορά μας» υποστήριξε ο κ. Σοϊμπλε. Για το θέμα, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η Ελλάδα θα δεχτεί τη βοήθεια σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο.