H Eldorado Gold, η επένδυση, η προσφυγή και ο Λαφαζάνης

H Eldorado Gold, η επένδυση, η προσφυγή και ο Λαφαζάνης
Aποφασισμένη να συνεχίσει τις επενδύσεις στις Σκουριές Χαλκιδικής εμφανίστηκε χτες η Eldorado Gold παρά τις δηλώσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνη, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον της εκμετάλλευσης των μεταλλείων χρυσού.


Ειδικότερα, η καναδική εταιρεία υπογράμμισε πως «είναι νόμιμο δικαίωμα μας να αναπτύξουμε τις επιχειρήσεις μας στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές».
«Είναι business ως συνήθως».
Ας σημειωθεί πως στον απόηχο των δηλώσεων του Π. Λαφαζάνη, η μετοχή της Eldorado κατακρημνίστηκε κατά -19%.
Ο Π. Λαφαζάνης σε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters, τόνισε πώς η κυβέρνηση θα ακυρώσει τη διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ, ενώ παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του στην αξιοποίηση των μεταλλείων χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα από την καναδική Eldorado Gold.
«Είμαι κάθετα αντίθετος και εξετάζουμε τις επόμενες κινήσεις μας» υπογράμμισε ο Π. Λαφαζάνης, μιλώντας στο Reuters.
Nα σημειωθεί ότι την περασμένη Τετάρτη συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η προσφυγή της Ελλάδας για την υπόθεση της Ελληνικός Χρυσός.
Η χώρα μας είχε καταδικαστεί το 2011 για παραχώρηση στη εταιρεία της εκμετάλλευσης στη Χαλκιδική έναντι πολύ χαμηλού τιμήματος και απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής φόρου, επιλογές που θεωρήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι συνιστούσαν παράνομη επιδότηση.
Η Ελλάδα, που υποχρεώθηκε στην ανάκτηση από την Ελληνικός Χρυσός 15,3 εκατ. ευρώ, προσέφυγε από κοινού με την εταιρεία και η απόφαση θα εκδοθεί σε μερικούς μήνες.
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ήταν τα διάστημα 1995-2003 ιδιοκτησία της εταιρείας TVX Hellas Α.Ε., η οποία τα είχε εξαγοράσει από το ελληνικό Δημόσιο κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού έναντι 11 δισ. δραχμών (περί τα 39,8 εκατ. ευρώ).
Το 2003, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας μεταβιβάστηκαν από την TVX Hellas στο ελληνικό Δημόσιο έναντι 11 εκατ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο του 2003, το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός.
Η πώληση έγινε έναντι 11 εκατ. ευρώ, χωρίς προηγούμενη εκτίμηση των στοιχείων ενεργητικού και χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Ελληνικός Χρυσός απαλλάχθηκε από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου.
Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές υποστήριξαν ότι το μέτρο αποσκοπούσε στην εξεύρεση ιδιοκτήτη ο οποίος θα ήθελε να διατηρήσει σε λειτουργία τα μεταλλεία, προκειμένου να προστατευτούν n απασχόληση και το περιβάλλον, και στη δημιουργία κινήτρου για υποψήφιους αγοραστές, διότι n αξία των μεταλλείων ήταν αρνητική.
Το Ευρωδικαστήριο όμως δεν δέχθηκε το επιχείρημα και έτσι το 2011 κήρυξε παράνομη την επιδότηση που χορηγήθηκε στην Ελληνικός Χρυσός .
Με την απόφαση του Δικαστηρίου διατάχθηκε η ανάκτηση του ποσού της επιδοτήσεως, πλέον τόκων (15,34 εκατ. ευρώ). Η Ελλάδα και n Ελληνικός Χρυσός προσέφυγαν ενάντια στην απόφαση και την Τετάρτη συζητήθηκε η προσφυγή τους, ενώ η απόφαση αναμένεται μέσα στους επόμενους ΄μήνες.