Γ. Βαρουφάκης: Αναζητούμε συμφωνία "γέφυρα" με τους Ευρωπαίους

Γ. Βαρουφάκης: Αναζητούμε συμφωνία "γέφυρα" με τους Ευρωπαίους
Καλά τα αφηγήματα των δημοσιογράφων στον ελληνικό και ξένο τύπο που εμφανίζουν την Ελλάδα να «μονομαχεί» με την Ευρώπη, αλλά επειδή αυτό δεν συμβαίνει και ούτε πρόκειται να συμβεί, είμαστε αποφασισμένοι να τα διαψεύσουμε στην πράξη. Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε από κοινού με τον επικεφαλής του Eurogroupο οποίος καταφτάνει την Παρασκευή στην Αθήνα.

Ήταν, ένα από τα μηνύματα που θέλησε να περάσει ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαορυφάκης μέσα από τον ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Βαρουφάκης, υποστήριξε η πολιτική που ακολουθήθηκε από το 2010 μέχρι σήμερα, ήταν καταστροφική και καταδικασμένη να αποτύχει καθώς στην ουσία, άφηνε στα ολοένα και μειούμενα εισοδήματα το βάρος για την αποπληρωμή τεράστιων δανειών, τόσο των παλαιών όσο και των καινούργιων που χορηγήθηκαν από τους δανειστές στο πλαίσιο των μνημονίων. Ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για μια νέα συμφωνία με τους ευρωπαίους –ένα newdealόπως είπε- το οποίο θα ωφελήσει όχι μόνο τους Έλληνες αλλά όλους τους πολίτες της Ευρώπης. Μέχρι να επιτευχθεί η τελικής συμφωνία, θα επιδιωχθεί να υπάρξει μια συμφωνία «γέφυρα» όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης.

«Ξεκινάμε το νοικοκύρεμα από τα του οίκου μας. Δεν θα δείτε στο υπουργείο Οικονομικών στρατιές συμβούλων και κομματικούς στρατούς. Θα αξιοποιήσουμε το υπάρχουν προσωπικό του υπουργείου και τις δαπάνες που θα εξοικονομήσουμε, θα τις διαθέσουμε για την επαναπρόσληψη των καθαριστριών ως μια συμβολική κίνηση που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».

Αναλαμβάνουμε να γυρίσουμε τρεις σελίδες, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης:

  1. Σελίδα ως προς τη λογική αντιμετώπισης μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης. Έγινε το 2010 ένα τοξικό λάθος. Δεν μπορούσε να είχε αίσιο τέλος μια πολιτική αποπληρωμής παλαιών και νέων δανείων με τα εισοδήματα τα οποία συνεχώς μειώνονται.
  2. Η δεύτερη σελίδα αφορά στη λιτότητα. Είμαστε υπέρ του λιτού βίου. «Ανάπτυξη δεν σημαίνει πόρσε καγιέν στους στενούς δρόμους της Ελλάδας. Ανάπτυξη υπήρχες όταν ο Έλληνας χρησιμοποιούσε τις αποταμιεύσεις του για να σπουδάσουν τα παιδιά του» υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Ο λιτός βίος αρχίζει από εδώ. Η πρώτη κίνηση θα είναι η θεαματική μείωση των δαπανών – δεν θα υπάρχουν στρατιές συμβούλων- και η επαναπρόσληψη των καθαριστριών σε μια συμβολική κίνηση. «Θα ενεργοποιήσουμε, θα αξιοποιήσουμε και θα αναδείξουμε το υπηρεσιακό προσωπικό του υπουργείου. Δεν θα φέρουμε κομματικό ή άλλο στρατό» ήταν τα λόγια του.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι ο επικεφαλής του EurogroupB. Νταιζενμπλουμ θα έρθει για να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο την Παρασκευή. Υποστήριξε ότι πολλά από αυτά τα οποία θα αποτελέσουν την πολιτική της νέας κυβέρνησης, τα έχει εκθέσει στον κ. Ντάισενμπλουμ τονίζοντας ότι ο επικεφαλής του Eurgroupεξέφρασε τη συμφωνία του σε πολλά αυτά. «Συμφωνήσαμε να αποδομίσουμε τα αφηγήματα περί μονομαχίας Ελλάδας-Ευρώπης γιατί δημιουργούν ανασφάλεια» είπε ο κ. Βαρουφάκης προαναγγέλλοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ θα αφορούν μεταξύ άλλων και στην επίτευξη μιας συμφωνίας «γέφυρας» ανάμεσα στα προηγούμενα προγράμματα και την νέα τελική συμφωνία στην οποία θέλει να καταλήξει η ελληνική κυβέρνηση.