Εξάγουμε... συνταγή για σαλάμι - Ποια μεγάλη βιομηχανία του εξωτερικού είναι ο αγοραστής

Εξάγουμε... συνταγή για σαλάμι - Ποια μεγάλη βιομηχανία του εξωτερικού είναι ο αγοραστής
Συμφωνία για την παραχώρηση της συνταγής για το σαλάμι αέρος με την επωνυμία «δια ελιάς και αέρος», σύναψαν με μεγάλη βιομηχανία παραγωγής αλλαντικών της Σερβίας οι επιστήμονες του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας που το παρήγαγαν για πρώτη φορά μετά από πολυετή έρευνα.

Tο προϊόν είχε αναδειχθεί και βραβευθεί στον διαγωνισμό Ecotrophelia 2013. Η διεθνής πρωτοτυπία του προϊόντος έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα αλλαντικό χωρίς κανένα χημικό πρόσθετο (χωρίς «Ε», δηλαδή χωρίς συντηρητικά, χρωστικές, ρυθμιστές οξύτητας, συνθετικά αντιοξειδωτικά), σύμφωνα με τις σύγχρονες επιταγές των καταναλωτών που επιθυμούν κατά το δυνατόν φυσικά προϊόντα, και κυρίως χωρίς νιτρώδη άλατα, κάτι το οποίο αποτελεί διεθνώς ένα μεγάλο ζητούμενο εδώ και χρόνια, καθώς είναι γνωστό ότι μετατρέπονται στο ανθρώπινο σώμα σε νιτροζαμίνες που είναι καρκινογόνες ουσίες.
Για την παραγωγή του, οι δυο ερευνητικές ομάδες συνεργάσθηκαν με δυο τοπικές επιχειρήσεις, την εταιρία «Αλλαντοποιία Καρδίτσας - Τσιανάβας ΑΒΕΕ» και την εταιρία παραγωγής πολυφαινολών «Polyhealth AE» που εδρεύει στη Λάρισα και αποτελεί τη μοναδική εταιρία παραγωγής πολυφαινολών στην Ελλάδα.
Το νέο αυτό προϊόν είναι οικολογικό διότι συμβάλλει στην αξιοποίηση παραπροϊόντων των ελαιουργείων και επιπλέον έχει πολύ ωραία γεύση και κάνει καλό στην ανθρώπινη υγεία λόγω του αυξημένου πληθυσμού χρήσιμων γαλακτικών βακτηρίων που παράγονται από τη δράση των πολυφαινολών οι οποίες έχουν την ιδιότητα να εξοντώνουν τα βλαβερά βακτήρια.