Συγκροτείται κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ -Σήμερα η ορκομωσία του πρωθυπουργού

Συγκροτείται κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ -Σήμερα η ορκομωσία του πρωθυπουργού
"Από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα" δήλωσε ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ύστερα από τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα η οποία διήρκησε περίπου μια ώρα. Στη συνάντηση, αποφασίστηκε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Μετά τη συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνηση και εντός της ημέρας θα ορκιστεί πρωθυπουργός. Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει πιθανότατα αύριο. Εξερχόμενος των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, ο κ. Καμμένος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα. Οι ΑΝΕΛ δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ορκιστεί πρωθυπουργός. Θα ανακοινωθεί κυβερνητικό σχήμα από τον πρωθυπουργό.

Νωρίτερα το fpress μετέδιδε:

Με καταμετρημένο το 99,81% των ψήφων τα ποσοστά πλέον δεν αλλάζουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το 36,34% μένει στις 149 έδρες και σε λίγη ώρα, ο επικεφαλής του Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να λάβει την 1η διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Πιθανώς και εντός της ημέρας να ανακοινωθεί η συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ενώ συζητήσεις θα υπάρχουν και με τον Σταύρο Θεοδωράκη από το Ποτάμι. Πιθανή συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες θα ανεβάσει την κοινοβουλευτική δύναμη της νέας κυβέρνησης στις 162 έδρες καθώς το κόμμα του κ. Καμμένου το οποίο τελικώς κατέλαβε την 6η θέση με ποσοστό 4,75%, θα εκπροσωπηθεί με 13 βουλευτές στο νέο κοινοβούλιο. Αν υπάρξει συνεργασία και του κόμματος του κ. Θοεδωράκη, τότε το σχήμα θα πλησιάσει τον αριθμό των 180 βουλευτών καθώς το Ποτάμι, ως τέταρτη δύναμη με ποσοστό 6,05% θα έχει 17 βουλευτές.

Αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι η Νέα Δημοκρατία η οποία έχασε με περισσότερες από οκτώ μονάδες διαφορές και με ποσοστό 27,81% θα έχει 76 έδρες στο νέο κοινοβούλιο. Στην 7η και τελευταία θέση των κομμάτων που θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή περιορίστηκε τελικώς το ΠΑΣΟΚ ενώ η Χρυσή Αυγή είναι το 3ο κόμμα.