Τι μας περιμένει την επομένη της 3ης ψηφοφορίας για την εκλογή ΠτΔ

Τι μας περιμένει την επομένη της 3ης ψηφοφορίας για την εκλογή ΠτΔ
Στα «κόκκινα» βρίσκεται, πλέον, η σεναριολογία για την πλέον κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, έχοντας αφήσει πίσω την πρώτη, άκαρπη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το καλό σενάριο, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές αλλά και κυβερνητικά στελέχη, είναι να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενδεχόμενο που σύμφωνα με τα ίδια στελέχη μπορεί να «ξεμπλοκάρει» πιο εύκολα απ' ό,τι φαντάζει τώρα την αξιολόγηση, μέσω της οποίας ανοίγει ο δρόμος για την «επόμενη ημέρα». Το χειρότερο σενάριο είναι μια παρατεταμένη εκλογική αναμέτρηση, που θα καταλήξει τελικά σε αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την προοπτική εξόδου από την κρίση.

ΓΡΑΜΜΗ. Στο πρώτο σενάριο, της ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας, το ερώτημα που ανακύπτει είναι εάν η Τρόικα θα ακολουθήσει την ίδια γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση, εγείροντας τις ίδιες απαιτήσεις για περικοπές μισθών - συντάξεων, για κατάργηση φοροαπαλλαγών, για αναστολή των ελαφρύνσεων που έχουν ήδη ψηφιστεί, αλλά και για νέες παρεμβάσεις σε Ασφαλιστικό - Εργασιακό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτή τη στιγμή το δημοσιονομικό «κενό» βρίσκεται στο 1,8 δισ. ευρώ, καθώς οι επαφές των τελευταίων εβδομάδων «ψαλίδισαν» κατά περίπου 25% τη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών. Οι ίδιες πηγές, εκτιμούν ότι εάν φύγει ο παράγοντας της πολιτικής αβεβαιότητας, τότε με το… καλημέρα, το «κενό» μπορεί να περιοριστεί στα 800 εκατ. ευρώ, φέρνοντας ως παράδειγμα την απαίτηση της Τρόικας για πρόβλεψη Αποθεματικού 1,2 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες αποκλίσεις στον Προϋπολογισμό, όταν εφέτος, χωρίς την ανάπτυξη που αναμένεται το 2015, το Αποθεματικό ήταν 1 δισ. ευρώ. Όσον αφορά, δε, στα διαρθρωτικά που «καίνε», οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι αφενός στα εργασιακά θα γίνουν αποδεκτές οι εισηγήσεις του ILO, άρα θα πάμε σε «χλιαρές» παρεμβάσεις, αφετέρου οι παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό θα είναι πιο ήπιες και σίγουρα όχι με τον επείγοντα χαρακτήρα που ζητά τώρα η Τρόικα.

ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ. Πόσο αισιόδοξες μπορεί να είναι αυτές οι εκτιμήσεις; Από τις έως τώρα διαπραγματεύσεις και σύμφωνα με τα όσα έχουν αποκαλύψει τα «Π» για τα εκβιαστικά διλήμματα που έχει βάλει η Τρόικα, οδηγώντας κατ’ αρχήν στην παράταση του ισχύοντος Προγράμματος, φαίνεται ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να κάνουν στροφή 180ο. Ωστόσο, πρόσωπα εντός και εκτός Ελλάδας, που έχουν άμεση γνώση των επαφών, επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει διάθεση συμβιβασμών, φέρνοντας ως παράδειγμα τη στάση των Γερμανών, οι οποίοι στο προηγούμενο EUROGROUP έδειξαν πιο ήπιοι. Πάντα, όμως, στο… βάθος υπάρχει ο παράγοντας της αβεβαιότητας, αφού όπως έδειξε και ο Επίτροπος Μοσκοβισί στις δηλώσεις του στην Αθήνα, οι Ευρωπαίοι εμφανίζουν… αλλεργικά συμπτώματα κάθε φορά που ακούνε για αλλαγές στο Πρόγραμμα ή επαναδιαπραγμάτευση, κάτι που υποχρέωσε άλλωστε ήδη την κυβέρνηση να αποδεχθεί την πιστωτική γραμμή ενισχυμένης εποπτείας αλλά και τον ενεργό ρόλο του ΔΝΤ.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ. Η επίσημη θέση της Αθήνας είναι ότι παραμένει ως βασικός στόχος η επιστροφή της Τρόικας στις αρχές Ιανουαρίου και η επίτευξη συμφωνίας έως τις 26 του μήνα, οπότε υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση του EUROGROUP. Για να βγει αυτό το χρονοδιάγραμμα, είναι προφανές ότι δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές, αφού αν στηθούν τελικά κάλπες (πιθανότατα στο τέλος Ιανουαρίου), τότε οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις δεν αναμένεται να ξεκινήσουν παρά στα μέσα Φεβρουαρίου και τότε τα χρονικά περιθώρια θα είναι ασφυκτικά. Σε αυτήν την περίπτωση, εάν οι δύο πλευρές έχουν όντως διάθεση και προοπτική να καταλήξουν σε συμφωνία, θα ενεργοποιηθεί το Plan Β, ήτοι μια νέα παράταση του ισχύοντος Προγράμματος, που θα πρέπει ωστόσο να προβλέπει ασφαλιστικές δικλείδες για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Η περίπτωση παρατεταμένης αβεβαιότητας και οι παγίδες

Στο χειρότερο σενάριο, τα πράγματα περιπλέκονται εάν από τις πρόωρες εκλογές και τις ενδεχόμενες διερευνητικές εντολές δεν προκύψει κυβέρνηση ή αν η Τρόικα επιμείνει στην πολύ σκληρή γραμμή, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο μια και καλή, όπως ήδη εκτιμούν πολλοί διεθνείς αναλυτές. Αυτό το ενδεχόμενο ήδη αποτελεί σενάριο εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όπως αποκαλύπτει σχετική έκθεση της BofA. Το σενάριο αυτό μπορεί να εξελιχθεί ως εξής: α) αποτυχία συμφωνίας για κυβέρνηση συνασπισμού, γεγονός που θα οδηγήσει σε επαναληπτικές εκλογές το Μάρτιο. Αν και σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται νέα παράταση του ισχύοντος Προγράμματος, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η εχθρική αντίδραση των αγορών, κάτι που ακολούθως θα προκαλέσει τριγμούς και στην πραγματική οικονομία β) αποτυχία της νέας κυβέρνησης να συμφωνήσει με την Τρόικα, σενάριο που δεν αφορά μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη Ν.Δ., αφού η τελική διαπραγμάτευση αναμένεται σκληρή και με παγίδες, καθώς η τελική συμφωνία θα συμπεριλαμβάνει και τους όρους -μάλλον σκληρούς- για την πιστωτική γραμμή. Η ΒofAεκτιμά, πάντως, ότι θα είναι ακόμη δυσκολότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της Τρόικας και μετά να πείσει τη βάση του να ψηφίσει υπέρ μιας τέτοιας συμφωνίας.

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί σήμερα στα περίπτερα με πολλές προσφορές και πλούσιο παρασκήνιο