H επέλαση των Γερμανών σε τηλεπικοινωνίες, αεροδρόμια, ακίνητα και ενέργεια

H επέλαση των Γερμανών σε τηλεπικοινωνίες, αεροδρόμια, ακίνητα και ενέργεια
Σε νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες τα αεροδρόμια, τα ακίνητα και η ενέργειας επελαύνουν οι Γερμανοί επενδυτές.


Η είσοδος των Γερμανών στο ελληνικό επιχειρείν ξεκίνησε το 2008 με την απόκτηση του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom και συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό καθώς μόλις προ τριών ημερών κλείδωσε η απόκτηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.


Οι Γερμανοί θέλουν... όλο τον ΟΤΕ

Το 2008 οι Γερμανοί απέκτησαν το 30% του ΟΤΕ, ενώ τρία χρόνια μετά αγόρασαν ένα επιπλέον 10%, ανεβάζοντας το ποσοστό συμμετοχής τους στο 40% και ξοδεύοντας συνολικά το ποσό των 4,2 δις ευρώ.
Τώρα ο γερμανικός όμιλος της Deutsche Telekom, γνωστοποίησε ότι θέλει να αγοράσει το υπόλοιπο 10% της κρατικής συμμετοχής στον ΟΤΕ και να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του οργανισμού που ταυτόχρονα είναι και η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί για το 10% του ΟΤΕ που τους απομένει (για να φτάσουν το 50%) φέρεται ότι είναι έτοιμοι να προσφέρουν τίμημα που περιλαμβάνει τη σημερινή αποτίμηση του ποσοστού περί τα 450 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με ένα premium της τάξη του 22% ανεβάζοντας το συνολικό τίμημα στο 550 εκατ..
Οι Γερμανοί θεωρούν την επένδυσή τους στον ΟΤΕ ιδιαίτερα σημαντική. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιών στην χώρα η οποία στο γ΄τρίμηνο της τρέχουσας χρήσεις εμφανίζει καθαρά κέρδη 94 εκατ ευρώ, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη να δρομολογεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα 1,2 δισ. ευρώ για την εφαρμογή τεχνολογίας οπτικών ινών και άλλων καινοτομιών που θα τον φέρουν πολύ μπροστά από τον ανταγωνισμό.
Επίσης ραγδαία είναι η ανάπτυξη του OTE TV, η οποία πρόσφατα απέκτησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Τσάμπιονς Λιγκ και η συνδρομητική της βάση έχει ξεπεράσει τους 350.000 συνδρομητές.

Στον γερμανικό κολοσσό Fraport τα 14 αεροδρόμια

ΜΕ μία προσφορά που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις o γερμανικός κολοσσός Fraport σε κοινοπραξία με τον Ομιλο Κοπελούζου απέκτησε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Με εφάπαξ τίμημα στα 1,234 δισ. ευρώ, εγγυημένο ετήσιο μίσθωμα, αλλά και δέσμευση για την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 1,4 δισ. ευρώ κατά την διάρκεια της παραχώρησης, η αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων αποδείχτηκε πώς η Γερμανοί ήθελαν πάση θυσία την απόκτηση τους.
Για τον Όμιλο άλλωστε της Fraport, oι μελλοντικές προοπτικές των περιφερειακών αεροδρομίων θεωρείται ότι είναι πολύ καλές, κυρίως λόγω της μεγάλης ανόδου που καταγράφει ο ελληνικός τουρισμός. Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια το 2013 είχαν 19,1 εκατομμύρια επιβάτες. Η φετινή χρονιά αναμένεται να κλείσει πάνω από τα 20 εκατομμύρια επιβάτες φέτος, ενώ για του χρόνου εκτιμάται ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις η κίνηση να ξεπεράσει τα 22 εκατομμύρια επιβάτες.

Aκίνητα και ενέργεια
Μεγάλο ενδιαφέρον καταγράφεται από τους Γερμανούς για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, μία τάση που έχει αρχίσει να διαφαίνεται εντονότερα από το περασμένο καλοκαίρι.
Όπως επισημαίνουν στο fpress άνθρωποι της κτηματαγοράς οι Γερμανοί προχωρούν στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα όχι μόνο για προσωπική χρήση, αλλά και για επένδυση, που μπορεί να τους αποφέρει ετήσιες αποδόσεις.
«Γερμανοί αγοραστές έχουν καταφθάσει τους τελευταίους μήνες στην ελληνική αγορά αναζητώντας κυρίως στα νησιά ή σε γνωστές παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας ακριβά ακίνητα αξίας άνω του 1 -1,5 εκατ. ευρώ καθώς και ξενοδοχειακές αλυσίδες οι οποίες έχουν βγει στο σφυρί.
Τέλος δυναμική ανάπτυξη παρουσιάζει η εγχώρια αγορά αιολικής ενέργειας, η οποία έμεινε πίσω τα τελευταία χρόνια, εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης. Ηδη ξένες εταιρείες, μεταξύ αυτών και πολλές γερμανικές, διερευνούν την είσοδό τους ή την επέκτασή τους στον κλάδο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη μεγάλη επένδυση των Γερμανών στο κομμάτι της αιολικής ενέργειας θα πραγματοποιηθεί στην Βόρεια Ελλάδα και θα είναι ύψους 50 εκατ ευρώ.