Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Όσοι ανασφάλιστοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα πρέπει να προσκομίσουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1. Αίτηση, η οποία υποβάλλεται στο Τμήμα Μητρώου του Υποκαταστήματος ΕΟΠΥΥτου τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου

2.Βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ, ότι ο αιτών είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα τουεπί ένα συνεχές δίμηνο πριν από την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στηνασφάλιση του ΙΚΑ , κατέχει κάρτα ανεργίας ανανεούμενη ανά μήνα και πληροί τιςπροϋποθέσεις του άρθρου 18 του ν. 2639/98.

3.Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86 ότι είναι ανασφάλιστος, δεν σπουδάζει καιότι μόλις αναλάβει εργασία ή ασφαλιστεί με οποιοδήποτε τρόπο στον κλάδοασθενείας του ΙΚΑ ή άλλου Οργανισμού (π.χ. ως μέλος οικογενείας), θα το δηλώσειστο Υποκατάστημα του τόπου κατοικίας του.

Το δικαίωμα για παροχές ασθένειας σε είδος του ΕΟΠΥΥαρχίζει από τηνσυμπλήρωση των προϋποθέσεων που ορίζονται στο άρθρο 31 του Α.Ν. 1846/51.Δηλαδή, 50 ημέρες (2 μήνες ανεργίας) είτε κατά τον προηγούμενο χρόνο, είτε τοτελευταίο δεκαπεντάμηνο, αφαιρουμένων, στην περίπτωση αυτή, των ημερών πουπραγματοποιήθηκαν στους τρεις τελευταίους μήνες του 15μήνου.

Το βιβλιάριο ασθενείας θα θεωρείται για 6 μήνες και θα ανανεώνεται με τηνπροσκόμιση βεβαίωσης από τον ΟΑΕΔ, ότι συνεχίζει ο ενδιαφερόμενος να είναι
άνεργος και, με υπεύθυνη δήλωση, ότι εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις πουορίζουν οι διατάξεις. Η ανανέωση θα γίνεται για ένα εξάμηνο. Κάθε νέο εξάμηνοαρχίζει από την λήξη του προηγουμένου.

Τόσο για την έναρξη της ασφαλιστικής ικανότητας όσο και για την παράτασήτης, θα ελέγχεται η μη υπέρβαση του 29ου έτους (π.χ για κάποιον που συμπληρώνειτο 29ο έτος 3 μήνες μετά την έναρξη ή παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας ηθεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας θα γίνεται για 3 και όχι για 6 μήνες).

Το δικαίωμα για παροχές ασθενείας λήγει μόλις αποκτήσει δικό του δικαίωμαο ενδιαφερόμενος ή παύσουν να υπάρχουν οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην παρ.1 του άρθρου 18 του κοινοποιούμενου νόμου (συμπλήρωση ηλικίας, έναρξη σπουδών,ασφάλιση ως προστατευόμενο μέλος).

Σε περίπτωση αλλαγής τόπου κατοικίας, η ανανέωση της ασφαλιστικήςικανότητας θα γίνεται από το Υποκ/μα της νέας κατοικίας. Ομως, πριν από τη
χορήγηση οποιασδήποτε παροχής, το Υποκ/μα αυτό θα φροντίζει για την μεταφοράτης παλαιάς πινακίδας παροχών που τηρείται στο Υποκ/μα της προηγούμενηςκατοικίας.

Ολόκληρη η εγκύκλιος ΕΔΩ