Ευρωπαϊκή ετικετογράφηση των ελαστικών

Ευρωπαϊκή ετικετογράφηση των ελαστικών
Όλα τα ελαστικά που πωλούνται στην Ευρώπη για επιβατικά αυτοκίνητα και για ελαφρά φορτηγά θα πρέπει να φέρουν ειδικές, ετικέτες. Κάθε ετικέτα παρέχει ορισμένα βασικά στοιχεία επιδόσεων σχετικά με το ελαστικό. 

Προκειμένου να συγκρίνει ο καταναλωτής τα ελαστικά, θα πρέπει να δώσει έμφαση στα παρακάτω κριτήρια:

1. Εξοικονόμηση καυσίμων

Το παραπάνω διάγραμμα παρουσιάζει τις επιδόσεις ενός ελαστικού στην κατανάλωση καυσίμων. Η ενεργειακή αποτελεσματικότητα βαθμολογείται από το Α εώς το G, με το Α να είναι το πιο αποτελεσματικό και το G το λιγότερο απότελεσματικό.

Ένα αυτοκίνητο εξοπλισμένο με τέσσερα ελαστικά βαθμολογίας Α καιμε οδήγηση στα 80 km/h, χρησιμοποιεί 7.5% λιγότερα καύσιμα απ’ όσο με ελαστικά με βαθμολογία G. Με άλλα λόγια, μπορείτε να εξοικονομήσετε μέχρι και 300€ή 80 λίτρα καυσίμου κατά την διάρκεια ζωής των ελαστικών.

Τα αποτελέσματα μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου, ή τις κλιματολογικές συνθήκες αλλά οι διαφορές στις επιδόσεις είναι αποδεδειγμένες.

2. Πρόσφυση σε βρεγμένο δρόμο

Αυτό το διάγραμμα βαθμολογεί ένα ελαστικό ως προς το πόσο καλά φρενάρει σε βρεγμένο. Η επίδοση κλιμακώνεται από το A (το ασφαλέστερο, που έχει τη μικρότερη απόσταση φρεναρίσματος) μέχρι το G (το λιγότερο ασφαλές, με τις μεγαλύτερες αποστάσεις φρεναρίσματος).

Για ένααυτοκίνητο εξοπλισμένο με τέσσερα ελαστικά με βαθμολογία A με οδήγηση στα 80 km/h, η απόσταση φρεναρίσματος μπορεί να είναι μέχρι και κατά 18m ή κατά 30% μικρότερη απ’ όσο με ελαστικά με βαθμολογία G.

3.Εξωτερικός θόρυβος των ελαστικών

Αυτό το διάγραμμα δείχνει τα επίπεδα του εξωτερικού θορύβου ενός ελαστικού σε ντεσιμπέλ (dB). Το «πικτόγραμμα» με τα 3 κύματα δείχνει πώς αντιστοιχεί προς τα μελλοντικά Ευρωπαϊκά όρια. Ο θόρυβος των ελαστικών που ακούγεται έξω από το αυτοκίνητο δεν αντιστοιχεί αναγκαστικά σε ό,τι ακούμε μέσα στο αυτοκίνητο.

Αναλυτικά:

  • 3 μαύρα κύματα = υψηλά επίπεδα θορύβου, σύμφωνα όμως με τους ισχύοντες Ευρωπαϊκούς κανόνες
  • 2 μαύρα κύματα = μέτρια επίπεδα θορύβου, ανάμεσα στο μελλοντικό όριο και 3dB κάτω
  • 1 μαύρο κύμα = χαμηλά επίπεδα θορύβου, από 3 dB και κάτω από το μελλοντικό όριο

Πέρα όμως από την ετικετογράφηση, κάποιοι τρεις άλλοι παράγοντες που καθορίζουν τις επιδόσεις στα ελαστικά είναι:

1.Η χιλιομετρική απόδοση των ελαστικών

Ένα ελαστικό που διαρκεί περισσότερο μπορεί να σας κοστίσει λιγότερο μακροπρόθεσμα. Το σωστό ελαστικό μπορεί να προσφέρει στον καταναλωτή περισσότερο από ένα χρόνο επί πλέον κυκλοφορία σε σύγκριση με ένα άλλο ελαστικό.

2.Το κράτημα δρόμου στις στροφές

Σχετικές έρευνες έδειξαν ότι το 25% των ατυχημάτων συμβαίνουν στις στροφές.

3.Ο στεγνός δρόμος

Το 70% των ατυχημάτων επέρχεται σε στεγνούς δρόμους