Μηδενικά κοινόχρηστα για τους κατοίκους της "πράσινης γειτονιάς"

Μηδενικά κοινόχρηστα για τους κατοίκους της "πράσινης γειτονιάς"
Τη δυνατότητα να πληρώνουν ελάχιστα κοινόχρηστα (ή ακόμη και καθόλου) προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης  τον χειμώνα, θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην "πράσινη γειτονιά¨. Πρόκειται για μια πιλοτική εφαρμογή η οποία θα ξεκινήσει από την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και στην συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλες γειτονιές της Αθήνας. 


Το έργο -το οποίο είναι το πρώτο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο -υλοποιείται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και το υπουργείο Περιβάλλοντος στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), σε συνεργασία με το Δήμο της Αγίας Βαρβάρας.
Πρόκειται για την ειδική διαμόρφωση ενός οικοδομικού τετραγώνου του Δήμου, που κατοικείται από πολίτες χαμηλού εισοδήματος και διαθέτει μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας. Το έργο προβλέπει την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του τετραγώνου, με τη χρήση τεχνικών και συστημάτων εξοικονόμησης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ. ψύξη και θέρμανση με χρήση γεωθερμίας), ώστε να παρουσιάζουν μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση και μειωμένες εκπομπές αερίων.
Μετά την υλοποίηση του έργου, ο κάθε κάτοικος θα νιώθει πολύ πιο άνεταστο διαµέρισµα του, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι δεν θα χρειαστεί να βάλει καθόλου το χέρι στην τσέπη αφού όλα τα έξοδα που θα απαιτηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού του, καλύπτονται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ταυτόχρονα, η γειτονιά θα αναβαθµιστεί περιβαλλοντικά, µεπερισσότερους χώρους πρασίνου, διαθέσιµους για όλους τουςκατοίκους.
Οι κυριότερες παρεµβάσεις που θα πραγµατοποιηθούν θα είναι οι εξής: