Από τα αρωματικά φυτά της Ηπείρου θησαυρίζουν ξένοι μεσάζοντες

Από τα αρωματικά φυτά της Ηπείρου θησαυρίζουν ξένοι μεσάζοντες
Τα αρωματικά φυτά και βοτάνα των βουνών της Ηπείρου, εκμεταλλεύεται και θησαυρίζει Ιταλός μεσάζοντας, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδα L' Echo.

Η βελγική εφημερίδα επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι τα φυτά καταλήγουν σε ένα Ιταλό, ο οποίος αγοράζει πολύ φτηνά και πουλάει ακριβά, με αποτέλεσμα να αποκομίζει σημαντικά κέρδη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συγκομιδή μεγάλων ποσοτήτων βοτάνων, όπως το φασκόμηλο, η άγρια ρίγανη και το τσάι του βουνού, γίνεται σε κατασκηνώσεις που έχουν στηθεί σε ελληνικά χωριά στα ελληνοαλαβανικά σύνορα, με σκοπό τη χωρίς πιστοποίηση πώλησή τους στο εξωτερικό.

«Τα φυτά που μαζεύτηκαν το καλοκαίρι από τους παράνομους κόπτες στα ελληνοαλβανικά σύνορα, πουλήθηκαν 20 σεντς το κιλό και μεταπουλήθηκαν 4 ευρώ από έναν Ιταλό ενδιάμεσο», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σημειώνεται, πως παρότι στην Ελλάδα υπάρχουν 7.500 είδη φυτών και το 20% εξ αυτών είναι φαρμακευτικά και αρωματικά βότανα, η καλλιέργεια και η εξαγωγή τους υστερεί κατά πολύ άλλων Ευρωπαίων ανταγωνιστών, όπως η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Πολωνία, που θεωρούνται πρωταθλητές του κλάδου.

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr