Αυτά που αγνοούμε για τη Σκοτία και οι άλλες που θέλουν ...απόσχιση

Αυτά που αγνοούμε για τη Σκοτία και οι άλλες που θέλουν ...απόσχιση
«Κρίσιμη Ώρα, Ημέρα του Πεπρωμένου», ήταν μερικοί τίτλοι βρετανικών εφημερίδων καθώς πάνω από 4 εκατ. ψηφοφόροι στη Σκοτία θα αποφάσιζαν για το μέλλον τους. Η μάχη είχε από όλα, σενάρια, συναίσθημα, φόβο, κλίμα, και από τα δυο στρατόπεδα να επιστρατεύουν όλα τα όπλα τους.

Η απάντηση δόθηκε και το Λονδίνο ανάσανε, όμως από το 1914 παρατηρούμε συνεχείς αποσχίσεις περιοχών και δημιουργία ανεξάρτητων κρατών. Το τελευταίο μεγάλο κύμα ήταν το 1991-1992 όταν διασπάστηκε η Σοβιετική Ένωση. Έπειτα ακολούθησε η Γιουγκοσλαβία. Σήμερα... η επιθυμία των Σκοτσέζων για ανεξαρτησία δεν τους "βγήκε". Ανά τον κόσμο έχουν όμως και άλλοι αποσχιστικές τάσεις...

Οπως η Καταλωνία, η περιοχή της νοτιοανατολικής Ισπανίας, με πρωτεύουσα τη Βαρκελώνη, ήταν κάποτε ξεχωριστό βασίλειο. Η ισπανική κυβέρνηση προσπαθεί να μπλοκάρει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που έχει προγραμματιστεί στις 9 Νοεμβρίου.

Ενταση υπάρχει και στο Βέλγιο ανάμεσα στους Φλαμανδούς και στους γαλλόφωνους Βαλλώνους. Ένα εμπόδιο για το διαχωρισμό είναι ο έλεγχος της πρωτεύουσας, των Βρυξελλών.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια διαμάχη που κρατάει ενώ στη γείτονα Ιταλία η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά θέλει πλήρη ανεξαρτησία από την υπόλοιπη Ιταλία

Η Σκοτία ωστόσο δεν έγινε τώρα διάσημη. Φημίζεται για το χάγκις, το πιάτο με το κρέας αρνιού αναμεμειγμένο με ξύγκι και πληγούρι βρώμης, τη γκάιντα, το ουίσκι και τις παραδοσιακές ανδρικές καρό φούστες. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα τα οποία έχουν σκοτσέζικη καταγωγή και οι περισσότεροι τα αγνοούμε. Η βρετανική εφημερίδα Independent τα υπενθύμισε σε πρόσφατο δημοσίευμά της.

Η Τράπεζα της Αγγλίας: Ο πρώτος άνθρωπος που έριξε την ιδέα και έκανε τις πρώτες κινήσεις για την ίδρυση της Τράπεζας της Αγγλίας, δεν ήταν Άγγλος, αλλά ένας Σκωτσέζος, ο χρηματιστής σερ Γουίλιαμ Πάτερσον το 1694.

Το πιάτο Chicken Tikka Masala: Την ιδέα για τη συνταγή με το κοτόπουλο τίκα μασάλα συνέλαβε επί σκωτσέζικου εδάφους τη δεκαετία του 1970 ο Αλί Αχμεντ Ασλάμ, ινδικής καταγωγής σεφ του εστιατόριου Σις Μαχάλ της Γλασκόβης.

Χριστουγεννιάτικα δέντρα: Χιλιάδες φυσικά δέντρα που διακινούνται στην περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών προέρχονται από δάση της Σκωτίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των χριστουγεννιάτικων δέντρων που πωλούνται στις ΗΠΑ είναι πεύκα από τα περίφημα «χάιλαντς».

Η υπνοθεραπεία: Ο όρος ύπνωση ή υπνοθεραπεία προήλθε από τη σύντμηση του όρου «νευρο-υπνωτισμός» τον οποίο εισήγαγε ο Σκωτσέζος χειρουργός Τζέιμς Μπρέιντ το 1843, ο οποίος ανακάλυψε μία μορφή θεραπείας που λαμβάνει χώρα ενώ ο ασθενής βρίσκεται σε ύπνωση.

Το φαξ και το ρολόι τοίχου: Η πρώτη, υποτυπώδης αλλά λειτουργική, μηχανή φαξ κατασκευάστηκε από τον Αλεξάντερ Μπέιν το 1843. Ο Σκωτσέζος εφευρέτης ευθύνεται επίσης για την κατασκευή και του πρώτου ηλεκτρικού ρολογιού τοίχου, το 1841.

Η εσωτερική τουαλέτα: Ο προΐστορικός αρχαιολογικός χώρος του Σκάρα Μπρε (Scara Brae), ένας μεγάλος πετρόκτιστος νεολιθικός οικισμός που ανάγεται στο 3.200-2.200 π.Χ., περιλάμβανε ένα περίπλοκο σύστημα αποχέτευσης, συμπεριλαμβανομένης και μιας απλής - πλην καινοφανούς -, εσωτερικής τουαλέτας σε κάθε κατοικία.

Η έγχρωμη φωτογραφία: Ο φυσικός και εφευρέτης Τζέιμς Κλαρκ Μάξγουελ τράβηξε το 1861 την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία: απεικόνιζε μια χρωματιστή κορδέλα. Ο Μάξγουελ θεωρήθηκε από πολλούς μεταγενέστερους συναδέλφους του, ανάμεσά τους και από τον Αλβέρτο Αϊνστάιν, ως ο επιστήμονας του 19ου αιώνα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον 20ο αιώνα.

Οσον αφορά το ουίσκι οι παραγωγοί του σκωτσέζικου ποτού εξέφρασαν την ανακούφισή τους μετά την επικράτηση του «όχι».

Η επαγγελματική ένωση των παραγωγών ουίσκι ανησυχούσε για την έξοδο, έστω και προσωρινή, μιας ανεξάρτητης Σκωτίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και για το αν ο τομέας θα συνέχιζε να χαίρει της υποστήριξης του ισχυρού διπλωματικού δικτύου της Βρετανίας.

Το ουίσκι είναι το δεύτερο σημαντικότερο εξαγόμενο προϊόν της Σκωτίας μετά το πετρέλαιο. Πέρυσι οι εξαγωγές ουίσκι είχαν αποφέρει κέρδη ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η SWA επεσήμανε ότι πλέον επιθυμεί να παρακολουθεί στενά τις συζητήσεις για τις νέες εξουσίες τις οποίες ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύθηκε να δώσει στη Σκωτία.