Υποψηφιότητα των Φιλίππων στα μνημεία της UNESCO

Υποψηφιότητα των Φιλίππων στα μνημεία της UNESCO
Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί ο προκαταρκτικός φάκελος για να ανακηρυχθεί ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων Καβάλας, ως τόπος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Για την υποστήριξη της υποψηφιότητας στην UNESCO πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Για τη διεκδίκηση ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης δήλωσε:

«Θα υποστηρίξουμε την υποψηφιότητα των Φιλίππων να ενταχθούν στη μόνιμη λίστα των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Το αξίζει και το δικαιούται. Παρά την οποιαδήποτε ανταγωνιστική διαδικασία είναι φανερό ότι ο χώρος αυτός πληρεί όλες τις προϋποθέσεις γιατί:

α) συνδέεται βαθιά με την ελληνική ιστορία και κυρίως της Μακεδονικής εποχής

β) είναι ο τόπος που συνδέεται με την καθοριστική μάχη των Φιλίππων που έκρινε το μέλλον και την πορεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το έτος 42 π.Χ.

γ) είναι ο τόπος όπου ιδρύθηκε η πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη και έγινε η βάφτιση της πρώτης χριστιανής από τον Απόστολο Παύλο, όπου επίσης υπάρχει και η φυλακή του.

Η συνδρομή μας θα είναι η μέγιστη δυνατή και σε επίπεδο ενεργοποίησης των φορέων και σε επίπεδο όποιας τεχνικής υποστήριξης απαιτηθεί γιατί αυτή είναι η θέση του συνόλου της κοινωνίας της περιφέρειάς μας».