Οι τρεις αεροπορικοί κολοσσοί, η άτυχη υπέρβαρη και ο μεγάλος συμβιβασμός

Οι τρεις αεροπορικοί κολοσσοί, η άτυχη υπέρβαρη και ο μεγάλος συμβιβασμός
Είναι θέμα που άπτεται των δικαιωμάτων του πολίτη. Αγγίζει τα όρια του ρατσισμού αλλά και των υποχρεώσεων που έχουν ακόμη και οι μεγαλύτερες εταιρείες όταν έρχονται σε επαφή με τους πελάτες τους. Η υπόθεση τα έχει όλα: μια άτυχη υπέρβαρη πελάτισσα η οποία ουδέποτε εξυπηρετήθηκε από τις αεροπορικές εταιρείες στις οποίες απευθύνθηκε λόγω...βάρους, τον θάνατό της, μια τεράστια δικαστική κόντρα και έναν συμβιβασμό. 

Οριστικό τέλος έλαβε η δικαστική υπόθεση μιας υπέρβαρης Νεοϋορκέζας με τον ενάγοντα άντρα της να έρχεται σε συμβιβασμό με τις τρεις κατηγορούμενες αεροπορικές εταιρείες. Την συμφωνία ανακοίνωσε ο δικηγόρος του άντρα της με επιστολή που έστειλε στον δικαστή της Νέας Υόρκης.

Η ιστορία ξεκινάει με την Βίλμα Σόλτες, μια 56χρονη γυναίκα από την Νέα Υόρκη η οποία είχε ακρωτηριαστεί από το ένα πόδι και έπασχε από νοσηρή παχυσαρκία, με αποτέλεσμα να μετακινείται πάντα με αναπηρικό αμαξίδιο. Όπως αναφέρεται η γυναίκα ζύγιζε 185 κιλά και για να ταξιδέψει από τη χώρα διαμονής της στη Βουδαπέστη, μέσω Άμστερνταμ, είχε κλείσει δύο θέσεις στο αεροπλάνο.

Όμως κατά την επιστροφή της στην Νέα Υόρκη που είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 15 Οκτωβρίου 2012, ο κυβερνήτηςτου αεροσκάφους της KLM έδωσε εντολή να αποβιβαστεί το ζεύγος επειδή το αναπηρικό αμαξίδιο δεν μπορούσε να φτάσει στις θέσεις που είχε κλείσει η γυναίκα. Αναφέρεται ότι η γυναίκα παρουσιάζε σοβαρά προβλήματα υγείας και έπρεπε κατεπειγόντως να την δει ο γιατρός της στην Νέα Υόρκη.

Αφού περίμεναν επί πέντε ολόκληρες ώρες στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης, η Βίλμα και ο σύζυγός της,Γιάνος Σόλτες, αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν οδικώς άλλες 4.5 ώρες μέψρι το αεροδρόμιο της Πράγας προκειμένου να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο της εταιρείας Delta, η οποία εταιρεία ήταν ενήμερη για την αναπηρία της γυναίκας.

Προς μεγάλη τους έκπληξη όμως η Delta αρνήθηκε να τους επιβιβάσει στο αεροπλάνο με την δικαιολογία ότι δεν είχαν τον τρόπο να τους επιβιβάσουν και έτσι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Ουγγαρία.Ο ταξιδιωτικός πράκτοράς τους στη Νέα Υόρκη τους έκλεισε κατόπιν θέση στις 22 Οκτωβρίου σε μια πτήση της Lufthansa μέσω Φρανκφούρτης και ειδοποίησε τη γερμανική εταιρεία για την κατάσταση της υγείας της Βίλμα Σόλτες.

Το ζευγάρι είχε επιβιβαστεί στο αεροπλάνο όταν και πάλι ο κυβερνήτης τους ζήτησε να φύγουν, θεωρώντας ότι η υπέρβαρη γυναίκα καθυστερούσε την πτήση και θα έχαναν τις ανταποκρίσεις τους στη Φρανκφούρτη οι υπόλοιποι επιβάτες.

Δύο μέρες αργότερα η υπέρβαρη γυναίκα υπέκυψε στα σοβαρά προβλήματα υγείας της στην Ουγγαρία αφού δεν κατάφερε ποτέ να επιστρέψει στην Νέα Υόρκη.Ο χήρος πλέον άντρας της, άσκησε μήνυση εις βάρος των τρειών αεροπορικών εταιρειών για "αμέλεια" και "σκανδαλώδη συμπεριφορά" που οδήγησε στον πρόωρο θάνατο της άτυχης Νεούορκέζας επειδή αρνήθηκαν να την παραλάβουν λόγω του βάρους και της αναπηρίας της.

Τελικά οι τρεις αεροπορικές εταιρείες και ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας κατέληξαν σε συμφωνία. Ο όροι του συμβιβασμού δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ όμωςο δικηγόρος της γερμανικής εταιρίας, ο Μάικλ Χόλαντ, ανακοίνωσε την συμφωνία με επιστολή του στον δικαστή της Νέας Υόρκης Ρίτσαρντ Σάλιβαν, βάζοντας έτσι τέλος στη δικαστική διαδικασία.