Nόμιμος ο φιλικός διακανονισμός για τον ΟΛΠ -Ξεκινούν επενδύσεις 230 εκατ ευρώ

Nόμιμος ο φιλικός διακανονισμός για τον ΟΛΠ -Ξεκινούν επενδύσεις 230 εκατ ευρώ
Νόμιμη έκρινε τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών τη συμφωνία για νέες επενδύσεις από την COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, ύψους 230 εκατ. ευρώ.


Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο, προβλέπεται η κατασκευή και εκμετάλλευση του Δυτικού Προβλήτα III του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ (ΣΕΜΠΟ) από τη ΣΕΠ ΑΕ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά), η κατασκευή για λογαριασμό του ΟΛΠ ΑΕ του Προβλήτα Πετρελαιοειδών και η αναβάθμιση με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό των Προβλητών II και Ανατολικού Προβλήτα ΙΙΙ ΣΕΜΠΟ.

Να σημειωθεί ότι στις αρχές του μήνα το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε μησύννομο έκρινε το σχέδιο του «Φιλικού Διακανονισμού» Cosco - ΟΛΠ , αποδεχόμενο τα επιχειρήματα των εκπροσώπων των εργαζομένων αλλά και τις γνωμοδοτήσεις νομικών.

Κατά της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε καταθέσει αίτηση αναίρεσης, το ΤΑΙΠΕΔ.

Βάσει του σχεδίου φιλικού διακανονισμού, ο ΟΛΠ συναινεί στην αναστολή του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος που κατέβαλλε μέχρι σήμερα η Cosco, στο πλαίσιο της αρχικής σύμβασης του 2009. Εφεξής, τα έσοδα του ΟΛΠ από τη δραστηριότητα της Cosco στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων θα προκύπτουν με βάση το ύψος των διακινούμενων φορτίων, γεγονός που, σύμφωνα με τον ΟΛΠ, θα μεταφραστεί σε επιπλέον έσοδα από εκείνα της αρχικής σύμβασης, δεδομένης της συνεχούς ανόδου του αριθμού των διακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων. Υπενθυμίζεται ότι, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, διακινήθηκαν συνολικά 1,47 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, έναντι 1,16 εκατ. εμπορευματοκιβωτίων που είχαν διακινηθεί κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 26,7%.
Σε αντάλλαγμα, η Cosco θα αναλάβει με δικά της κεφάλαια να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη νέου προβλήτα στη δυτική πλευρά του υφιστάμενου προβλήτα ΙΙΙ, όπως επίσης και για την αναβάθμιση με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό (γερανογέφυρες κ.ο.κ.) των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ. Επίσης, η Cosco θα αναλάβει για λογαριασμό του ΟΛΠ την κατασκευή του προβλήτα πετρελαιοειδών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ