Repubblica: Αν ήθελα θα έπαιρνα το Κίεβο σε δυο εβδομάδες

Repubblica: Αν ήθελα θα έπαιρνα το Κίεβο σε δυο εβδομάδες
Ο Ρώσος πρόεδρος Bλαντιμίρ Πούτιν απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο είπε «πως αν ήθελα θα έπαιρνα το Κιέβο σε δύο εβδομάδες». Πρόκειται για τηλεφωνικό διάλογο των δύο πολιτικών τον οποίο αποκάλυψε η ιταλική εφημερίδα Repubblica.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε κατηγορήσει την Ρωσία για «άμεση και ανοιχτή επιθετικότητα» στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι πόλεις του Λουγκανσκ και του Ντόνετσκ βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών ανταρτών.

Την ίδια στιγμή μεγαλώνουν οι φόβοι για την ρωσική επιθετικότητα στο Καζακστάν καθώς ο πρόεδρος Πούτιν ισχυρίστηκε πως οι «Καζάκοι δεν είχαν ποτέ κράτος» και πως η χώρα «δημιουργήθηκε».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Καζάκου προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάεφ ο οποίος απείλησε πως η χώρα του θα αποχωρήσει από την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.

Η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με «έναν μεγάλο πόλεμο» με τη Ρωσία, στον οποίο οι απώλειες ενδέχεται να φτάσουν τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Βαλέρι Γκελετέι.

"Ένας μεγάλος πόλεμος έχει φτάσει στο σπίτι μας"

«Ένας μεγάλος πόλεμος έχει φτάσει στο σπίτι μας, ένας πόλεμος τον οποίο η Ευρώπη δεν έχει δει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε έναν τέτοιο πόλεμο οι απώλειες θα μετρώνται όχι κατά εκατοντάδες, αλλά κατά χιλιάδες, ή ακόμη και δεκάδες χιλιάδες νεκρούς», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Facebook.

«Πρέπει να οργανώσουμε άμεσα την άμυνά μας εναντίον της Ρωσίας η οποία προσπαθεί όχι μόνο να πάρει θέση στις κατεχόμενες περιοχές, αλλά και να εξαπολύσει μια επίθεση εναντίον άλλων περιοχών της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Γκελετέι.