"Προκλητικές" αμοιβές των διευθυντών στο Χάρβαρντ

"Προκλητικές" αμοιβές των διευθυντών στο Χάρβαρντ
Την οργή των απόφοιτων του προκάλεσε για ακόμη μια φορά το διάσημο Πανεπιστήμιο Χάρβαντ. Ο λόγος είναι οι "προκλητικές" αμοιβές των διευθυντών-διαχειριστών του κληροδοτήματός του, το οποίο συγκροτείται από δωρεές.

Η ιστορία ξεκινάει το 2003 όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας ότι κάποια από τα πιο καλοπληρωμένα στελέχη έλαβαν εκείνο το έτος το ποσό των 100.000.000 δολαρίων. Το περιστατικό αυτό είχε προκαλέσει μεγάλο σάλο εκείνη την εποχή με τους απόφοιτους να απειλούν ότι θα διακόψουν τις δωρεές τους.

Κατά το χρονικό διάστημα 2010-2013, τα οικονομικά στοιχεία του ιδρύματος δείχνουν ότι οι μισθοί, τα μπόνους και τα επιδόματα των "ελίτ" στελεχών της Harvard Management εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Ειδικότερα, το 2013 καταβλήθηκαν σε αμοιβές 132.800.000 δολάρια, ποσό εντυπωσιακά υψηλότερο από τα 63.500.000 δολάρια που είχαν καταβληθεί το 2010.

Συγκριτικά με το 2009, ο αριθμός των ατόμων που απασχολούσε η Harvard Management το 2012 είχε αυξηθεί κατά 19%, με τον αριθμό των εργαζομένων να αγγίζει τα 324 άτομα.

Με αφορμή τα παραπάνω και με τον ρυθμό αύξησης των αποδοχών να μην συμβαδίζει με τον αντίστοιχο του κληροδοτήματος, εννέα απόφοιτοι του ακαδημαϊκού έτους 1969 έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του πανεπιστημίου όπου επισημαίνουν τα παράπονά τους.

"Εχουμε εκπλαγεί από όσα ανακαλύψαμε. Ο ρυθμός αύξησης των αποδοχών είναι πολύ ταχύτερος από τον αντίστοιχο του κληροδοτήματος, ο οποίος ακόμα πόρρω απέχει από το να προσεγγίσει τα επίπεδά του τα προ κρίσης".

Εκπρόσωπος του Χάρβαρντ επισημαίνει πάντως ότι, "είναι μοναδικό το μοντέλο της Ηarvard Management και έχει εξοικονομήσει στο πανεπιστήμιο άνω του 1,5 δισ. δολαρίων στις δαπάνες διαχείρισης εν συγκρίσει με το τι θα είχε κοστίσει ένα μοντέλο εξωτερικής διαχείρισης".