Οι Ινδοί θέλουν τα ροδάκινα. Κίνδυνος να χαθεί η ρωσική αγορά, λέει το Επιμελητήριο

Οι Ινδοί θέλουν τα ροδάκινα. Κίνδυνος να χαθεί η ρωσική αγορά, λέει το Επιμελητήριο
Στην αναζήτηση νέων αγορών για τα προϊόντα που πλήττονται από τα ρωσικά αντίμετρα στις κυρώσεις της ΕΕ επικεντρώθηκε η σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα και με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Εξωτερικών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων όπως του ΣΕΒ, των εμπόρων γούνας και των αγροτών της Ημαθίας.
Η Ελλάδα ασκεί «υπεύθυνη εξωτερική πολιτική» και έτσι συμμετέχει στις αποφάσεις υποστήριξε στη σύσκεψη ο κ. Κούρκουλας, ενώ οι παραγωγοί και εξαγωγείς εξέφρασαν ανησυχίες για τις συνέπειες των μέτρων. Σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα που εξετάσθηκε αφορούσε την προσπάθεια να "ανοίξουν" αγορές τρίτων χωρών μέσω της αναθεώρησης της δασμολογικής πολιτικής που εφαρμόζουν, έναντι των εισαγωγών από την ΕΕ. Αυτό μπορεί να διευκολυνθεί και από το γεγονός ότι οι τρίτες χώρες είδαν να διευρύνονται οι δικές τους εξαγωγικές ικανότητες προς τη ρωσική αγορά.
Αξιωματούχοι, εξάλλου, του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι σε μεγάλο βαθμό θα βρεθούν αγορές υποκατάστασης για τα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα.
Σημειώνεται, τέλος, ότι οι ροδακινοπαραγωγοί μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών θα έχουν συναντήσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αυξημένο ενδιαφέρον από την αγορά της Ινδίας

Αυξημένο καταγράφεται το ενδιαφέρον από την Ινδία για τα αγροτικά προϊόντα του Νομού Ημαθίας και ιδιαίτερα για το βεροιώτικο ροδάκινο, καθώς και η επιθυμία των Ινδών επιχειρηματιών του κλάδου για εισαγωγή κομπόστας από την περιοχή.

Τα παραπάνω προέκυψαν από την επίσκεψη του Ινδού επιχειρηματία, Sanjay Chandak, εκπροσώπου μιας από τις μεγαλύτερες αγροτοδιατροφικές επιχειρήσεις της Ινδίας, με έδρα το Νέο Δελχί, στον Δήμο Βέροιας.

Τον Ινδό επιχειρηματία συνόδευε, στη συνάντησή του με τη δήμαρχο Βέροιας Χρυσούλα Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη, ο Σωτήρης Μπρανιώτης, επικεφαλής της εταιρείας "Μπρανιώτη", που γιαπερισσότερα από 25 χρόνια τροφοδοτεί διάφορες χώρες της Ασίας με ελληνικά αγροτικά προϊόντα και φέτος εξήγαγε, για πρώτη φορά, δενδρύλλια ροδακινιάς στην Ινδία.

Η αγορά της Ινδίας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπρανιώτης, είναι πολύ ενδιαφέρουσα, δεδομένου ότι περισσότεροι από 1 δισ. καταναλωτές "ψηφίζουν" ανοιχτά τα αγροτικά προϊόντα και τα εδάφη της χώρας είναι ιδιαίτερα φιλικά στην αποδοχή ελληνικών ποικιλιών.

Ο εξαγωγικός προσανατολισμός αποτελούσε ανέκαθεν προτεραιότητα για την εταιρεία Μπρανιώτη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, με τις εξαγωγές (κυρίως μήλα, ροδάκινα και κεράσια) να κατευθύνονται κυρίως στο Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία και τη Ρωσία.

Ελληνορωσικό Επιμελητήριο

Η αποζημίωση των Ελλήνων παραγωγών που επλήγησαν από το εμπάργκο της Ρωσίας, όπως και άλλων εταιρειών που συνδέονται μαζί τους θεωρείται επιβεβλημένη, είτε μέσω κοινοτικών ή ακόμη και εθνικών πόρων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Σημειώνει οτι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε οι αποζημιώσεις αυτές να καταβληθούν έγκαιρα στους δικαιούχους.

Παράλληλα, το επιμελητήριο υπογραμμίζει πως είναι επιβεβλημένες η άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την διοχέτευση αδιάθετης παραγωγής όπως και η άμεση κατάρτιση ενός Ευρωπαϊκού και Εθνικού στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης της εμπορικής κρίσης.

Τονίζει πως η κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου είναι απαραίτητη με δεδομένο ότι η Ρωσία ήδη αναζητεί εναλλακτικούς προμηθευτές «για προϊόντα που προέρχονταν από ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως την Ελλάδα», γεγονός που σημαίνει πως τα ελληνικά προϊόντα δεν αποκλείεται να χάσουν τη θέση τους στη ρωσική αγορά.

Τέλος, το επιμελητήριο τονίζει ότι είναι «αναγκαία η συνεννόηση με αμοιβαίες υποχωρήσεις» προκειμένου να λυθεί η κρίση.