Home Exchange: Εμπιστευτείτε τους άλλους: Το σπίτι μου, σπίτι σου

Home Exchange: Εμπιστευτείτε τους άλλους: Το σπίτι μου, σπίτι σου
Το λεπτομερές δημογραφικό προφίλ των της κοινότητας της ανταλλαγής σπιτιών καταγράφεται για πρώτη φορά σε έρευνα που αποκαλύπτει τη σημαντική επίδραση που ασκεί η ανταλλαγή σπιτιών στην ίδια την κοινωνία.

Με τίτλο "Το σπίτι μου, σπίτι σου", το Πανεπιστήμιο του Μπέργκαμο δημοσίευσε την πρώτη σε βάθος έρευνα για την ανταλλαγή σπιτιών με βάση τις απαντήσεις των 46.000 μελών του HomeExchange.com σε όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές«όλο και περισσότερο οι άνθρωποι στρέφονται σε καταναλωτικά μοντέλα που δίνουν έμφαση στην κοινότητα και όχι στον ατομισμό».Η ανταλλαγή σπιτιών«ίσως να αποτελεί έναν από τους τρόπους για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος».

Το 93% των ερωτηθέντων δήλωσαν ευχαριστημένοι από την ως τώρα εμπειρία τους ενώ το 81% έχει ήδη πραγματοποιήσει παραπάνω από μία ανταλλαγή. Αυτό που φέρνει τα μέλη της κοινότητας κοντά, πέρα από την εξοικονόμηση χρημάτων, είναι τα πνευματικά ενδιαφέροντα: Το 98% ενδιαφέρεται για την πολιτιστική κληρονομία ενώ για το 84% τα μουσεία και τα φυσικά πάρκα αποτελούν αγαπημένο προορισμό.

Πέρα από το γεγονός πως αποτελούν συνειδητοποιημένους ταξιδιώτες (το 62% έχει ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης), τα μέλη του HomeExchange εκπροσωπούν σε όλη του την ευρύτητα το ταξιδιωτικό κοινό. Για παράδειγμα,το μέσο μέλος ταξιδεύει με την οικογένειά του (το 49% με παιδιά) και προέρχεται και από τις πέντε ηπείρους, με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ισπανία, τον Καναδά και την Ιταλία να αποτελούν τους πέντε συνηθέστερους τόπους καταγωγής.

Τα προϊόντα δίκαιου εμπορίου (fair trade) σε ποσοστό 63% και η βιολογική διατροφή σε ποσοστό 73% είναι σημαντικά για τους «home exchangers». Σε ποσοστό 69% μαγειρεύουν σπίτι όταν ταξιδεύουν, εκμεταλλευόμενοι την παρουσία εξοπλισμένης κουζίνας στα σπίτια στα οποία μένουν. Και όταν δεν ταξιδεύουν, συμμετέχουν ενεργά στα κοινά: το 59% δηλώνουν πως συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της κοινότητας στην οποία ζουν, στην προστασία της φύσης και των ζώων, σε πρωτοβουλίες για τους νέους ή τον πολιτισμό.

Με δεδομένη την ισχυρή αίσθηση εμπιστοσύνης μεταξύ των ερωτώμενων (το 75% συμφωνεί πως «οι περισσότεροι άνθρωποι αξίζουν εμπιστοσύνης»), αναμένεται η συνεργατική κατανάλωση και η ανταλλαγή σπιτιών να γνωρίσουν ακόμα μεγαλύτερη άνθηση.

Σύμφωνα με την έρευνα:«Η ανταλλαγή σπιτιών αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές τάσεις στο σύγχρονο τουρισμό γιατί ενσωματώνει το δυναμισμό που χαρακτηρίζει τον τουρίστα της νέα χιλιετίας: Την έντονη επιθυμία για ταξίδι πολλές φορές το χρόνο, ακόμα και με μικρό προϋπολογισμό, την ανάγκη για οργάνωση εξατομικευμένων ταξιδών(σε αντίθεση δηλαδή με τον μαζικό τουρισμό) και την επιθυμία να είναι το ταξίδι μια αυθεντική, μοναδική εμπειρία... όχι απλώς για να γνωρίσεις μια χώρα και τα αξιοθέατά της αλλά και για να βουτήξεις μέσα στην κουλτούρα της».

Σχετικά με την Έρευνα του Πανεπιστήμιου του Μπέργκαμο

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Francesca Forno,Επίκουρο Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας και Κοινωνιολογίας της Κατανάλωσης, διευθύντρια του CORES LAB (Research Group on Consumption, Networks and Practices of Sustainable Economies) και ηRoberta Garibaldi,Επίκουρο Καθηγήτρια Μάρκετινγκ και Τουριστικού Μάρκετινγκ, μέλος του CeSTIT (Centro studi per il turismo e l'interpretazione del territorio).

Η έρευνα έγινε από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο του 2013 με δείγμα τα 46.000 μέλη του HomeExchange.com και ποσοστό απόκρισης 16% (7.000 ερωτώμενοι).