ΣτΕ: Μειωμένος συντελεστής στην Ακαδημία Πλάτωνος

ΣτΕ: Μειωμένος συντελεστής στην Ακαδημία Πλάτωνος
Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με τις υπ΄αριθμ. 2261 και 2262/2014 αποφάσεις του, προτρέπει το ΥΠΕΧΩΔΕ να υπάρχει

μειωμένος συντελεστής δόμησης στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, που πρόκειται να κατασκευαστεί το εμπορικό κέντρο.

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος (4ο διαμέρισμα, έκτασης 615 στρεμμάτων) και ειδικότερα στην έκταση του πρώην εργοστασίου της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, δρομολογείται η κατασκευή εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου επιφάνειας 55.000 τμ.
Ειδικότερα, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει από τη μια πλευρά κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνος και από την άλλη η εταιρεία που πρόκειται να κατασκευάσει το εμπορικό κέντρο.
Και οι δύο προσφεύγοντες ζητούσαν (για αντίθετους λόγους η κάθε πλευρά) να ακυρωθεί Προεδρικό Διάταγμα του περασμένου έτους το οποίο τροποποιούσε «τον συντελεστή δόμησης των οικοπέδων και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος στη περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος του ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών».

Το ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, απέρριψε και τις δύο προσφυγές, ενώ το πνεύμα των δικαστικών αποφάσεων είναι ότι πρέπει να εκδοθεί νέο Προεδρικό Διάταγμα για την επίμαχη περιοχή το οποίο θα προβλέπει μειωμένο συντελεστή δόμησης