Οι ξένοι δεν εγκληματούν συχνότερα από τους ντόπιους

Οι ξένοι δεν εγκληματούν συχνότερα από τους ντόπιους
Οι αστυνομικές ειδήσεις οι οποίες αναφέρουν ότι «αναζητείται δράστης με παρουσιαστικό νοτιοευρωπαίου» είναι καθημερινότητα στη

Γερμανία. Τέτοιου είδους ειδήσεις όμως συνιστούν διακρίσεις για ένα τμήμα του πληθυσμού.

Έκθεση του εγκληματολόγου Κρίστιαν Βάλμπουργκ από το πανεπιστήμιο του Μίνστερ αποδεικνύει τώρα πως η παραπάνω θέση αποτελεί υπεραπλούστευση. Ο Κρίστιαν Βάλμπουργκ θεωρεί ότι πρόκειται για τουλάχιστον ανοησία να ισχυρίζεται κανείς πως οι νέοι με μεταναστευτική προέλευση διαπράττουν περισσότερες αξιόποινες πράξεις εξαιτίας και μόνο της μεταναστευτικής τους προέλευσης ή εξαιτίας του γεγονότος ότι ασπάζονται μια συγκεκριμένη θρησκεία. Ο Κρίστιαν Βάλμπουργκ παρατηρεί:

«Νέοι μουσουλμάνοι που είναι πολύ θρήσκοι δεν διαπράττουν περισσότερες αξιόποινες πράξεις από ό,τι για παράδειγμα νεαροί Τούρκοι οι οποίοι προέρχονται από οικογένειες οι οποίες δεν είναι καθόλου θρήσκες».

Αντιφατικές στατιστικές

Ο γερμανός επιστήμονας μελέτησε και σύγκρινε πολλές έρευνες μεταξύ τους, οι οποίες περιέχουν αντιφατικά στοιχεία. Κυρίως οι στατιστικές αναφέρουν ότι οι ύποπτοι δράστες για εγκλήματα που σχετίζονται με σωματικές βλάβες έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο.

Το 2013 η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος κατέγραψε ότι είχαν διαπραχθεί 5.200 αξιόποινες πράξεις από Γερμανούς που αφορούσαν εγκλήματα κατά της ζωής. Το ποσοστό στους νέους με μεταναστευτική προέλευση ήταν διπλάσιο. Ο Κρίστιαν Βάλμπουργκ επισημαίνει ότι αυτό εξηγείται επειδή σε περιπτώσεις σωματικών βλαβών κατατίθενται μηνύσεις πιο εύκολα εάν ο δράστης είναι ξένος. Ο επικοινωνιολόγος Φρανκ Σβαμπ από το πανεπιστήμιο Μάρμπουργκ εξηγεί γιατί είναι έτσι τα πράγματα:

«Υπάρχει μια ασυνείδητη τάση ό,τι είναι ξένο κατά βάση να μην μας αρέσει. Ό,τι μας είναι γνωστό μας αρέσει. Πράγματα που δεν τα γνωρίζουμε δεν μας αρέσουν. Το ίδιο ισχύει και για ανθρώπους. Οι καταστάσεις αυτές είναι εν δυνάμει επικίνδυνες».

Οι κοινωνικές συνθήκες παίζουν ρόλο και όχι η καταγωγή

Ο λόγος για τον οποίο συχνά νέοι με μεταναστευτική προέλευση φαίνεται να διαπράττουν αξιόποινες πράξεις δεν είναι η καταγωγή, αλλά οι κοινωνικές συνθήκες στις οποίες ζουν και μεγαλώνουν. Πολύ συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε καλή εκπαίδευση.

Γιατί όμως συνεχίζει να είναι τόσο κυρίαρχη η εικόνα του επικίνδυνου ξένου στα γερμανικά ΜΜΕ. Ο Φρανκ Σβαμπ πιστεύει ότι αυτό συμβαίνει διότι συχνά οι Γερμανοί αποκτούν μια λανθασμένη εικόνα μέσα από τα ΜΜΕ και κυρίως τα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία μεταφέρουν μια στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας. Οι επικίνδυνοι ξένοι στις αστυνομικές σειρές «πουλάνε» καλύτερα και έτσι αλλοιώνεται η πραγματικότητα.

Τέλος, σύμφωνα πάντως με την επίσημη Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία στο Βισμπάντεν ο αριθμός των αξιόποινων πράξεων τόσο από τους ξένους όσο και από τους Γερμανούς μειώνεται. Το 2013 η αστυνομία κατέγραψε 10.000 ξένους νεαρούς υπόπτους, αριθμός ο οποίος είναι μικρότερος από αυτόν το 2005. Η νεανική εγκληματικότητα δεν σχετίζεται με την καταγωγή λοιπόν αλλά με τις κοινωνικές συνθήκες.

Πηγή: Deutsche Welle