Σε ποια παραλία επιβάλλουν πρόστιμο 1.000 ευρώ σε όσους μαζεύουν...βότσαλα

Σε ποια παραλία επιβάλλουν πρόστιμο 1.000 ευρώ σε όσους μαζεύουν...βότσαλα
Με εξαφάνιση απειλούνται τα μοναδικά βότσαλα αυτής της παραλίας. Το λιμεναρχείο απειλεί να ρίξει "τσουχτερά" πρόστιμα σε όσους τα μαζεύουν.

Πρόκειται για την παραλία Λαλάρια που είναι μία από τις πιο μαγευτικές παραλίες της Σκιάθου και φημίζεται ιδιαίτερα για τα στρογγυλά βότσαλά της.Τα βότσαλα δημιουργήθηκαν, εδώ και εκατομμύρια χρόνια, καθώς το λυσσασμένο αφρισμένο κύμα έπεφτε με μεγάλη δύναμη πάνω στα κατάλευκα βράχια της απότομης και απρόσιτης τότε ακτής και αποσπούσε κομμάτια τους.

Με το πέρασμα των χρόνων αυτά τα κομμάτια μετατράπηκαν στα πανέμορφα στρογγυλά βότσαλα που γνωρίζουμε σήμερα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από την εφημερίδα "Το Έθνος" οι κάτοικοι του νησιού μαζεύουν τα διάσημα βότσαλα από την παραλία και στολίζουν τις αυλές τους, κάποιοι άλλοι τα ζωγραφίζουν ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που τα πουλούν. Επιπλέον γίνονται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για πολλούς επισκέπτες του νησιού οι οποίοι τα μαζεύουν για αναμνηστικούς σκοπούς. Η εξαφάνιση των βοτσάλων είναι ένα πρόβλημα που δύσκολα αντιστρέφεται. Γεωλόγοι υποστηρίζουν ότι για να μπορέσει η παραλία να γεμίσει βότσαλα θα χρειαστεί να περάσουν χιλιάδες χρόνια.

Σε μια προσπάθειά του να προστατέψει τα πανέμορφα βότσαλα, το λιμεναρχείο της Σκιάθου απαγόρευσε τόσο στους ντόποιους όσο και στους επισκέπτες του νησιού να τα συλλέγουν. Μάλιστα απειλεί τους παραβάτες με "στουχτερά" πρόστιμα από 400 € εώς και 1000€ αναλόγως την περίπτωση.

Στο πλευρό του λιμεναρχείου βρίσκεται και ο πολιτιστικός σύλλογος "Η Σκιάθος" που ανέλαβε να τοποθετήσει στην παραλία προειδοποιητικές πινακίδες και επιπλέον φρόντισε να τοποθετήσει ενημερωτικά σημειώματα μέσα στα σκάφη που μεταφέρουν τους τουρίστες στην παραλία.

«Το τοπίο έχει αλλοιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και πλέον η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Το καλοκαίρι η παραλία αδειάζει από βότσαλα, όλοι έρχονται πρώτα για να μαζέψουν πέτρες και μετά να απολαύσουν το τοπίο. Αυτό δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί» δήλωσε εκ μέρους του συλλόγου ο Θοδωρής Τζούμας.