Φωνές και συγκρούσεις στο Δασικό από τη δόμηση εγκαταστάσεων

Φωνές και συγκρούσεις στο Δασικό από τη δόμηση εγκαταστάσεων
Αντιπαράθεση στη Βουλή για το δασικό νομοσχέδιο, του οποίου ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή, η επεξεργασία, σε δεύτερη

ανάγνωση. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η τροπολογία που κατέθεσε το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, σύμφωνα με την οποία απλοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης για τη δόμηση κτιριακών εγκαταστάσεων σε μεταλλευτικούς και λατομικούς χώρους για τις οριζόμενες χρήσεις.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι για την κατασκευή πρόχειρων ή κινητών καταλυμάτων σε αυτούς τους χώρους δεν απαιτείται η έγκριση δόμησης ή άδεια δόμησης, αλλά αρκεί μία υπεύθυνη δήλωση του αρμόδιου μηχανικού για τη στατιστική επάρκειά τους, ενώ αρμόδιοι για τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων είναι οι ελεγκτές δόμησης.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για φωτογραφική ρύθμιση εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος αντέτεινε ότι δεν αφορά άδειες εξόρυξης αλλά πολεοδομικές μελέτες. «Πρόκειται για αποκλειστικά πολεοδομικού χαρακτήρα ρύθμιση, που προσαρμόζει και εκσυγχρονίζει τον μεταλλευτικό κώδικα του 1973, στις σημερινές απαιτήσεις» υπογράμμισε ο κ. Ταγαράς και συμπλήρωσε: «Στόχος μας είναι να καλύψουμε το νομικό κενό που υπάρχει και να εκσυγχρονίσουμε τις διαδικασίες που ισχύουν πάνω από 40 χρόνια, προσθέτοντας ελέγχους που ποτέ μέχρι σήμερα δεν προβλέπονταν, με εγκρίσεις από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες». Επίσης, διευκρίνισε ότι οι ελεγκτές δόμησης θα ελέγχουν τα μεταλλευτικά έργα και στις τρεις φάσεις προόδου των εργασιών τους, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θίγονται περιβαλλοντικά θέματα.

«Είναι καθαρά μία "φωτογραφική" διάταξη που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Μέσα σε τρεις γραμμές νομιμοποιείτε τις παρανομίες της "Ελληνικός Χρυσός" υποστήριξε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αντιδράσεις του εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κωνσταντίνου Δαμμαβολίτη και της ανεξάρτητης βουλευτή Χρυσούλας Γιαταγάνα.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί από το Β' Θερινό Τμήμα, πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για τον Δεκαπενταύγουστο.