O Χοντορκόφσκι για την απόφαση αποζημίωσης για τη Yukos

O Χοντορκόφσκι για την απόφαση αποζημίωσης για τη Yukos
Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, πρώην ιδιοκτήτης του πετρελαϊκού κολοσσού Yukos, δήλωσε μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Μόνιμου

Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης ότι είναι «εξαιρετικό» που οι μέτοχοι «έχουν την ευκαιρία να ανακτήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία».

Διευκρίνισε πάντως ότι ο ίδιος δεν περιλαμβάνεται στους ενάγοντες και δεν έχει οικονομικό όφελος από την έκβαση της διαδικασίας.

Από την πλευρά του, ο Λεονίντ Νεφζλίν, πρώην ανώτατο στέλεχος του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού και εκ των τελευταίων κύριων μετόχων, εξέφρασε επίσης, από το Ισραήλ, την ικανοποίησή του για την απόφαση του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που το διεθνές δικαστήριο στη Χάγη αποφάσισε ότι η Ρωσία παραβίασε τους διεθνείς κανόνες και απαλλοτρίωσε παρανόμως την Yukos», είπε ο Λεονίντ Νεφζλίν, ο οποίος κατέφυγε στο Ισραήλ για να αποφύγει την δίωξη εναντίον του και έχει καταδικαστεί ερήμην σε ισόβια κάθειρξη στη Ρωσία. Διέθετε περί το 70% του μετοχικού κεφαλαίου της Yukos.

Η Ρωσία καταδικάστηκε από το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης να καταβάλει 50 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στους μετόχους της πετρελαϊκής εταιρείας Yukos για απαλλοτρίωση των μετοχών τους, ανακοίνωσαν νωρίτερα οι συνήγοροι των μετόχων στο Λονδίνο.

«Η επίθεση κατά της Yukos είχε πολιτικά κίνητρα», τόνισε ο Τιμ Οζμπορν, διευθυντής της εταιρείας χαρτοφυλακίου GML περιστοιχισμένος από τους δικηγόρους του, οι οποίοι τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η απόφαση αυτή είναι πρωτοφανής στην ιστορία της εκδίκασης επιχειρηματικών διαφορών.

Ο όμιλος GML είναι η εταιρεία χαρτοφυλακίου του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, πρώην ολιγάρχη, επικριτικού απέναντι στον Κρεμλίνο και πρώην ιδιοκτήτη του πετρελαϊκού κολοσσού Yukos, ο οποίος πέρασε δέκα χρόνια στη φυλακή και αποφυλακίσθηκε στις 20 Δεκεμβρίου έπειτα από αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ύψος της αποζημίωσης που ορίσθηκε από το Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης είναι 20 φορές μεγαλύτερο από οποιοδήποτε ποσό έχει ποτέ ορισθεί ως αποζημίωση από το δικαστήριο αυτό.

Η Ρωσία έχει προθεσμία 180 ημερών, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2015, για να αρχίσει την καταβολή της αποζημίωσης των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μετά την λήξη της προθεσμίας αυτής θα αρχίσουν να επιβάλλονται τόκοι υπερημερίας.

Η αγωγή κατετέθη στη Χάγη από θυγατρική του Ομίλου Menatep, με έδρα το Γιβραλτάρ, εταιρεία μέσω της οποίας ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι ήλεγχε την Yukos. Ο Όμιλος Menatep είναι σήμερα η εταιρεία χαρτοφυλακίου GML και ο Χοντορκόφσκι δεν είναι πλέον μέτοχος της GML ή της Yukos.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου αναμένεται επίσης να ανακοινώσει την Πέμπτη θετική για τη Yukos απόφαση επί αγωγής κατά της Ρωσίας για την καταβολή αποζημίωσης ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέρ της «δίκαιης ικανοποίησης» ή της καταβολής αποζημίωσης.

Από τη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε σήμερα στη Μόσχα ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο ένδικο μέσο για να υπερασπισθεί τη θέση της μετά την καταδίκη της.

«Η πλευρά της Ρωσίας και οι αρχές που εκπροσωπούν τη Ρωσία στη διαδικασία, έχουν φυσικά την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα ένδικα μέσα για να υπερασπισθούν τη θέση τους», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγη ώρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης.