Αρνούνται να απογραφούν 133 φορείς του Δημοσίου

Αρνούνται να απογραφούν 133 φορείς του Δημοσίου
Φαντάσματα παραμένουν 133 φορείς του Δημοσίου οι οποίοι δεν έχουν προχωρήσει στη χορήγηση στοιχείων για το προσωπικό τους και τους όρους απασχόλησής τους στο πλαίσιο της απογραφής.


Συγκεκριμένα, το τοπίο είναι θολό για 66 δημοτικές επιχειρήσεις, 51 αναπτυξιακές εταιρείες και 16 επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης των δήμων (ΔΕΥΔΑ).
Στις επιχειρήσεις αυτές, συχνά έχουν καταγγελθεί κρούσματα αδιαφάνειας με παράνομες προσλήψεις και επιδοτήσεις, σύμφωνα με Τα Νέα.
Τη μαύρη λίστα με όσους δεν απογράφηκαν δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών.
«Δεν είναι σπουδαίο να απογραφούν, αφού δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα» δήλωσε ο υπουργός, Αργύρης Ντινόπουλος, επισημαίνοντας ότι μέσω της απογραφής δεν θα υπάρχει πλέον καμία σκιά στη λειτουργία τους.
Το καθεστώς αδιαφάνειας σε δημοτικές επιχειρήσεις έχει απασχολήσει συχνά στο παρελθόν. Παράνομες προσλήψεις αλλά και μονιμοποιήσεις συμβασιούχων από το παράθυρο σε δημοτικές επιχειρήσεις έχουν βρεθεί στο στόχαστρο ανεξάρτητων Αρχών και ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου. Ενδεικτικό είναι πως σε πρόσφατη έκθεση του ΑΣΕΠ και οι εννέα περιπτώσεις για τις οποίες ζητήθηκαν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες αφορούσαν τη νομιμότητα προσλήψεων σε δήμους και δημοτικές τους επιχειρήσεις.
Οι έλεγχοι έχουν φέρει συχνά στο φως της δημοσιότητας και όργιο με πλαστά τιμολόγια ή υπογραφές συμβάσεων εκτέλεσης έργων που ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό πως υπήρξαν παραδείγματα δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης όπου έπειτα από έλεγχο εντοπίστηκαν μέχρι και τιμολόγια από μαγαζί με… εσώρουχα! Ευρέως γνωστή είχε γίνει και η υπόθεση της παράτυπης χρηματοδότησης από την αναπτυξιακή Ευρυτανία ΑΕ για το σπίτι του πρώην υπουργού Μιχάλη Λιάπη στην περιοχή.
Σε άλλες περιπτώσεις, εταιρείες δεν είχαν ουσιαστικό αντικείμενο και συχνά ελάχιστους ή και καθόλου εργαζόμενους, αλλά είχαν στηθεί κυρίως για τακτοποίηση ημετέρων ως μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων με αδρές αμοιβές. Αναπτυξιακή εταιρεία της περιφέρειας είχε εννεαμελές ΔΣ, το οποίο διοικούσε μόλις πέντε υπαλλήλους.