Ο δρόμος για σπουδές στην Βρετανία

Ο δρόμος για σπουδές στην Βρετανία
Οι εξετάσεις τελείωσαν και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται να κάνουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό προκειμένου να έχουν ένα καλύτερο μέλλον.

Παρόλη την δυσμενή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο μέσος Έλληνας σήμερα, δεν είναι λίγοι αυτοί που στέλνουν τα παιδιά τους για σπουδές στο εξωτερικό, προκειμένου να αποκτήσουν ένα καλύτερο μέλλον με περισσότερες ευκαιρίες για εργασία. Μια από τις χώρες που είναι πρώτη στη λίστα των προτιμήσεων των υποψήφιων σπουδαστών είναι η Αγγλία και στη συνέχεια ακολουθούν Ουαλία και Σκωτία.

Ποιοι είναι οι λόγοι όμως που οδηγούν τους νέους που φεύγουν από την χώρα τους να προτιμούν περισσότερο την Βρετανία παρά άλλες χώρες της Ευρώπης; Το εκπαιδευτικό σύστημα; Το γεγονός ότι η γλώσσα που επικρατεί είναι η αγγλική; Το φθηνά δίδακτρα; Είναι γεγονός ότι η Βρετανία παρέχει ένα εκπαιδευτικό σύστημα παγκοσμίου φήμης με τίτλους σπουδών που μπορούν να κάνουν την ειδοποιό διαφορά στο μέλλον των σπουδαστών.

Τα οφέλη των σπουδών στην Βρετανία

• Οι Βρετανικοί τίτλοι σπουδών χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης και εκτίμησης.

• Τα Βρετανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα κατατάσσονται σταθερά μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο.

• Η Βρετανία πραγματοποιεί το 5% της παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας και παράγει το 14% των εργασιών που χρησιμοποιούνται πιο συχνά στις βιβλιογραφικές αναφορές παγκοσμίως.

• Τα Βρετανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα παρέχουν μεγάλη ευελιξία επιλογών και επιτρέπουν στους σπουδαστές να συνδυάζουν προγράμματα σπουδών ακαδημαϊκής κατεύθυνσης με προγράμματα επαγγελματικής κατεύθυνσης.

• Οι μέθοδοι διδασκαλίας και μελέτης που χρησιμοποιούνται στη Βρετανία παρέχουν στους σπουδαστές την ελευθερία να είναι δημιουργικοί και να αναπτύσσουν ουσιαστικές δεξιότητες και αυτοπεποίθηση.

• Οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να έχουν διδάσκοντες μερικούς από τους παγκοσμίως κορυφαίους ακαδημαϊκούς και ειδικούς επιστήμονες, και επίσης να επωφελούνται από την ακαδημαϊκή υποστήριξη που τους προσφέρουν.

• Τα Βρετανικά πτυχία μπορούν να προσαρμόζονται στα ατομικά ενδιαφέροντα και συχνά περιλαμβάνουν εξειδικευμένα μαθήματα.

• Η Βρετανία είναι η χώρα προέλευσης της Αγγλικής γλώσσας και επομένως είναι ο ιδανικός τόπος για την ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων και τη βελτίωση των προοπτικών εργασίας.

Πόσο όμως πρέπει να πληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι για μια θέση στα βρετανικά πανεπιστήμια;

Υπάρχουν δύο κατηγορίες σπουδαστών, αυτοί που αποφασίζουν να αποκτήσουν τον τίτλο του πρώτου τους πτυχίο στο εξωτερικό, οι λεγόμενες προπτυχιακές σπουδές και αυτού που έχουν ήδη ένα πτυχίο από το πανεπιστήμιο του κράτους και επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους έξω, αυτές είναι οι λεγόμενες μεταπτυχιακές σπουδές.

Συμφέρει όμως οικονομικα ένα σπουδαστή να φύγει από την χώρα του και να πραγματοποιήσει τις σπουδές του έξω; Δείτε πόσο θα του στοιχίσει αν σπουδάσει σε μια πόλη της Ελλάδας, μακρυά από την πόλη κατοικίας του και πόσο θα του στοιχίσει αν σπουδάσει στην Αγγλία, Ουαλία και Σκωτία στον πίνακα που ακολουθεί ΕΔΩ.