Χρεοκόπησε ο ρωσικός tour operator Neva - Οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό

Χρεοκόπησε ο ρωσικός tour operator Neva - Οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό
Την αναστολή της λειτουργίας ενός από τους παλαιότερους tour operators της Ρωσίας, ανακοίνωσε η Ένωση ATOR.


Πρόκειται για τον tour operator Neva με έδρα την Αγία Πετρούπολη.
Η είδηση αιφνιδίασε χιλιάδες πελάτες, οι οποίοι πλέον ψάχνουν τρόπο είτε να επιστρέψουν στη Ρωσία, είτε να αναχωρήσουν από τη χώρα.
Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Neva, Sergei Timraliyev, απέδωσε τη χρεοκοπία σε μια «άσχημη σεζόν», η οποία επιδεινώθηκε από τη ραγδαία επιβράδυνση της οικονομίας.
Περίπου 6.000 πελάτες της Neva βρίσκονταν σε διακοπές εκτός Ρωσίας, όταν ανακοινώθηκε η πτώχευση.
Περίπου 17 χιλ -20 χιλ. πελάτες έχουν κλείσει τις διακοπές τους με το εν λόγω πρακτορείο, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η επίδραση στην Ελλάδα δεν θα είναι μεγάλη.
Ο Neva, στην Ελλάδα, διακινούσε τουρίστες κυρίως σε Κρήτη, Ρόδο, Κω και Χαλκιδική.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ υπογράμμισε ότι οι επιχειρηματίες της Κρήτης γνώριζαν την κακή οικονομική κατάσταση του συγκεκριμένου τουριστικού οίκου και για τον λόγο αυτό τα συμβόλαια ήταν προπληρωμένα, άρα δεν υφίσταται οικονομική ζημία για αυτούς. Την ίδια στιγμή σε απόλυτα νούμερα, οι απώλειες σε Ρώσους τουρίστες από το λουκέτο του Neva, ανέρχονται σε μόλις 80 άτομα.
Βέβαια, όπως αναφέρει ο κ. Χαλκιαδάκης, το συγκεκριμένο λουκέτο προκαλεί αναταράξεις στους μεγάλους παίκτες, Tour Operator της ρωσικής αγοράς και εύλογα υποβόσκουν φόβοι στους Έλληνες ξενοδόχους για τους εκ Ρωσίας συνεργάτες. Όπως αναφέρει ο κ. Χαλκιαδάκης, οι απώλειες σε Ρώσους για την Κρήτη φτάνουν στο 5% εφέτος ( πέρυσι είχαν επισκεφτεί την Κρήτη 525,000 Ρώσοι) ενώ από Ουκρανία οι απώλειες φτάνουν το 50% ( πέρυσι είχαν επισκεφτεί την Κρήτη περίπου 45,000 Ουκρανοί).
Η ζημία από τη ρωσική αγορά είναι ορατή στην Κρήτη, όπως τονίζεται, καθώς οι εφετινοί επισκέπτες δεν είναι υψηλής οικονομικής στάθμης σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια στιγμή, ο κ. Χαλκιαδάκης υπογραμμίζει ότι εφέτος η αγορά της Γερμανίας, παρουσιάζει μεγάλη αύξηση, πάνω από 20%, ενώ ανοδικά κινείται η αγορά της Ιταλίας του Ισραήλ απορροφώντας κατά τον τρόπο αυτό τις απώλειες από Ρωσία και Ουκρανία.
Ο Neva λειτουργούσε από το 1990, είχε βραβευθεί αρκετές φορές στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και λειτουργούσε περίπου 65 γραφεία σε Ρωσία και Ουκρανία. Τα τελευταία χρόνια, διακινούσε περίπου 150.000 πελάτες σε προορισμούς της Μεσογείου, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ATOR, είναι από τους tour operators με το υψηλότερο ποσό ασφαλιστικών καλύψεων, ύψους 450 εκατ. ρουβλίων.