Ξαναζωντανεύει το πλοίο της ταινίας "Η Αλίκη στο ναυτικό"

Ξαναζωντανεύει το πλοίο της ταινίας "Η Αλίκη στο ναυτικό"
Ολοκληρώθηκαν στις 12 Ιουνίου οι εργασίες αποκαταστάσεως του παλαιού αντιτορπιλικού του Αμερικανικού Ναυτικού USS “Stater” (DE-766),

Του Λεωνιδα Μπλαβερη

πάνω στη ναυπηγική κλίνη και απομένει πλέον ένα καλό εξωτερικό βάψιμο, προκειμένου να υποδεχτεί το κοινό, μετά από εργώδεις εργασίες που πραγματοποίησαν σε καθαρά ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ βάση, παλαιά μέλη του πληρώματός του και πληρωμάτων άλλων πλοίων της ίδιας κλάσεως από όλη την Αμερική, στον ελεύθερό χρόνο τους, την τελευταία διετία. Οι εργασίες δε είναι τόσο άψογες και τόσο λεπτομερείς, που πραγματοποιήθηκαν δοκιμές λειτουργίας όλων των επί μέρους συστημάτων-ακόμη και των βομβοβόλων που εκτοξεύουν τις βόμβες βάθους-και λειτουργούν στην εντέλεια!

Βεβαίως κάποιος αναγνώστης θα διαρωτηθεί-και εύλογα-«τι ενδιαφέρει τον Έλληνα αυτή η είδηση;».

Τον ενδιαφέρει και μάλιστα πολύ, αν αναλογιστεί ότι αυτό που τώρα είναι γνωστό στις ΗΠΑ ωςUSSSlater”, για τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες υπηρέτησε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και στον Ελληνικό Στόλο ως Α/Τ «ΑΕΤΟΣ». Ήταν δηλαδή το ένα από τα τέσσερα θρυλικά «θηρία» του Στόλου («ΑΕΤΟΣ», «ΙΕΡΑΞ», «ΛΕΩΝ» «ΠΑΝΘΗΡ»), που πραγματοποίησαν χιλιάδες πολυήμερες περιπολίες «πάνω» στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, τους πασίγνωστους στους υπηρετήσαντες στο ΠΝ «Ξιφίες», στο Ανατολικό Αιγαίο και στη Δωδεκάνησο, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως το εκπαιδευτικό πλοίο των Ναυτικών Δοκίμων.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ.Όμως ο «ΑΕΤΟΣ» έμεινε στην Ελληνική ιστορία για έναν άλλο σημαντικό, αλλά μη…στρατιωτικό ρόλο. Το 1961, πάνω στο πλοίο αυτό γυρίστηκαν οι περισσότερες σκηνές της μεγάλης επιτυχίας του Ελληνικού κινηματογράφου «Η Αλίκη στο Ναυτικό», της ταινίας-θρύλος του Αλέκου Σακελλάριου με τους Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Γιάννη Γκιωνάκη, Κώστα Βουτσά, Ντίνο Καρύδη, Μαλλούχο και πλήθος άλλων αστέρων της τότε μεγάλης εποχής του Ελληνικού σινεμά.

Επίσης το 2009, στις ΗΠΑ αυτή τη φορά, πάνω στο σκάφος γυρίστηκαν σκηνές από την ιαπωνική ταινία “OrioninMidsummer”, ενώ σε αυτό έχουν γυριστεί και αρκετά ντοκιμαντέρ του “HistoryChannel”!

ΙΣΤΟΡΙΚΟ.Το αντιτορπιλικό συνοδείαςUSSFrankO.Slater” (DE-766) κατασκευάστηκε στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου στα ναυπηγείατης Τάμπα στην Φλώριδα των ΗΠΑ, καθελκύστηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1944 και εντάχθηκε επιχειρησιακά στο Αμερικανικό Ναυτικό στις 1Μαΐου1944, παραμένοντας στις τάξεις του μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 1947, οπότε και τέθηκε εκτός υπηρεσία.

Στις 1 Μαρτίου 1951 το σκάφος παραδόθηκε στο Ελληνικό ΠΝ (τότε «Βασιλικό Ναυτικό»), στο πλαίσιο της χορηγούμενης αμερικανικής βοηθείας προς τη χώρα μας πιο γνωστής ως «Δόγμα Τρούμαν», λαμβάνοντας την ονομασία «ΑΕΤΟΣ» (D-01). Στο ΠΝ παρέμεινε συνεχώς από το 1951 μέχρι και τις 5 Ιουλίου 1991, για 40 ολόκληρα χρόνια, οπότε υπεστάλη η Ελληνική Σημαία και αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία.

Ακολούθως, το πλοίο με ενέργειες των Αμερικανών βετεράνων επέστρεψε στις ΗΠΑ, στοAlbanyτης πολιτείας της Νέας Υόρκη, καθώς δωρίθηκε από την Ελλάδα στην Αμερικανική «Ομοσπονδία παλαιμάχων πληρωμάτων Αντιτορπιλλικών Συνοδείας», προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως «πλοίο-μουσείο». Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε έρανος σε όλες τις ΗΠΑ, όπου συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 250.000 δολάρια. Στη συνέχεια, ναυλώθηκε ένα ρωσικό ρυμουλκό ανοικτής θαλάσσης και το 1993 ρυμούλκησε το σκάφος από το Ναύσταθμο Κρήτης στοAlbanyτης Ανατολικής ακτής των ΗΠΑ. Πάνω στο πλοίο βρίσκονταν ένα στοιχειώδες πλήρωμα, αποτελούμενο όλο από εθελοντές-μέλη της Ομοσπονδίας που είχαν επιλεγεί ανά ειδικότητα με κλήρο. Όταν έφτασε στις ΗΠΑ, «έπιασε» στο λιμάνι τουAlbanyτης Νέας Υόρκης και σιγάσιγά άρχισαν επ’ αυτού οι εργασίες αποκαταστάσεως του σκάφους σε «πλοίοΜουσείο» από τους εθελοντές. Το 2006 φωτιά προκλήθηκε εκ λάθους στο σκάφος και του προκάλεσε μικρές-ευτυχώς-ζημιές. Τα τελευταία δύο χρόνια το πλοίο ήταν σε δεξαμενή και ξεκίνησαν οι εργασίες πλήρους αποκαταστάσεως από τους εθελοντές, που ολοκληρώθηκαν ως προελέχθη στις 12 του μηνός επί του σκάφους, για να απομένει μόνο το εξωτερικό βάψιμο που στην ουσία είναι θέμα ημερών προκειμένου τοUSSSlater” (πρώην «ΑΕΤΟΣ») να ξαναπέσει στο νερό.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε το φωτορεπορτάζ στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί σήμερα σε όλα τα περίπτερα της χώρας με τρελές προσφορές και αποκαλύψεις