Ερχεται το πρώτο εργοστάσιο στέβιας στην Ελλάδα

Ερχεται το πρώτο εργοστάσιο στέβιας στην Ελλάδα
To πρώτο εργοστάσιο στέβιας στην Ευρώπη, φτιάχνεται στο Αγρίνιο...


Ειδικότερα το καλοκαίρι αναμένται να ξεκινήσουν οι πρώτες φυτεύσεις της στέβιας στην περιοχή, ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί και η υλοποίηση εργοστασίου, το οποίο θα είναι πρώτο σε πανευρωπαϊκή βάση. Αρχικά στην περιοχή του Αγρινίου θα καλλιεργηθούν χίλια στρέμματα σε βάθος χρόνου ο στόχος είναι να μπουν στην καλλιέργεια όσο περισσότερες οικογένειες κάτι που σε συνδυασμό με ένα εργοστάσιο στέβιας θα αλλάξει τον αγροτικό χάρτη της περιοχής.
Η πρωτοβουλία ανήκει στην ΕΑΣ Αγρινίου, όπου μάλιστα πριν από λίγο καιρό 5 μελές κλιμάκιο της έφτασαν μέχρι την Ινδία για να δουν δυναμικές μονάδες που έχουν στηθεί εδώ και χρόνια και να πάρουν τεχνογνωσία.
Η επιλογή της Ινδίας δεν ήταν τυχαία καθώς είναι γνωστό ότι η πολύ μεγάλη παγκόσμια εταιρία SunFryits με έδρα την ραγδαία αυτή αναπτυσσόμενη χώρα, έχει προχωρήσει σε αποκλειστική συνεργασία με την ΕΑΣ Αγρινίου.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να προχωρήσουν στη δημιουργία υποδομών για την ολική επεξεργασία των φύλλων της στέβια, ενώ στη συνέχεια το προϊόν θα προωθείτε κατάλληλα σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα η ΕΑΣ Αγρινίου έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές τόσο με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου το εργοστάσιο να ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο και να επιδοτηθεί.

Στέβια:Από αναψυτκικά μέχρι κέτσαπ

Σε αναψυκτικά μέχρι κέτσαπ, η στέβια – το νέο γλυκαντικό της χιλιετίας – έρχεται να αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε στο θέμα της διατροφής. Πρόκειται για ένα μικρό βότανο που ανακαλύφθηκε το 1987 στα υψίπεδα της Παραγουάης. Είναι 200 έως και 300 φορές από την ζάχαρη αλλά με σχεδόν μηδενική θερμιδική αξία. Μετά από έρευνες αρκετών χρόνων η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας Τροφίμων ( EFSA) ανακοίνωσε τον Απρίλιο του 2010, ότι τοξικολογικά, η stevia είναι τελείως ασφαλής για την ανθρώπινη υγεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η στρεμματική απόδοση του φυτού στα πειράματα που έγιναν στην Ελλάδα κυμάνθηκε μεταξύ 100 και 400 κιλών το στρέμμα. Επίσης η στέβια μπορεί να καλλιεργηθεί ως πολυετές φυτό και να χρειαστεί να σπαρθεί μόνον μια φορά στα 4-5 χρόνια. Το κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 400 - 500 ευρώ το στρέμμα, αλλά υπάρχουν περιθώρια μείωσης του κόστους παραγωγής σποροφύτων και επομένως και του συνολικού κόστους παραγωγής της. Η μέση στρεμματική απόδοση σε ξερά φύλλα κυμαίνεται γύρω στα 200-400 κιλά/ στρέμμα, που εξαρτάται από το γενετικό δυναμικό κάθε ποικιλίας, από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και επίσης από τις καλλιεργητικές φροντίδες. Το ακαθάριστο γεωργικό εισόδημα κατά στρέμμα (με τιμή 2- 2,5 ευρώ το κιλό) κυμαίνεται στα 400 - 1.000 ευρώ, ανάλογα με τις στρεμματικές αποδόσεις και ανάλογα με την τιμή πώλησης των ξηρών φύλλων του φυτού.Το σημείο ισορροπίας κόστους παραγωγής και γεωργικού εισοδήματος κυμαίνεται στα 200- 250 κιλά/στρέμμα. Το καθαρό κέρδος ανά στρέμμα κυμαίνεται από 100 - 500 ευρώ, ανάλογα με την στρεμματική απόδοση και ανάλογα με την τιμή πωλήσεως των ξηρών φύλλων της στέβιας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα πειραματικής καλλιέργειας στέβιας ξεκίνησε προ ετών σε πέντε περιοχές (Καρδίτσα, Ξάνθη, Κιλκίς, Αγρίνιο και Λαμία), με ευθύνη του καθηγητή Γεωπονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Π. Λώλα.
Η στέβια, όπως διαπιστώθηκε, προσαρμόζεται και αποδίδει ικανοποιητικά στις κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες της χώρας μας, με χαμηλές απαιτήσεις σε λίπανση και άρδευση, ενώ δεν δείχνει να προσβάλλεται από έντομα και αρρώστιες.
Επίσης, θεωρείται πολύ πιο προσοδοφόρα από πολλές παραδοσιακές ελληνικές καλλιέργειες (βαμβάκι, σιτάρι, καλαμπόκι, ζαχαρότευτλα, καπνός, ηλίανθος κ.ά.), παράγεται χωρίς φυτοφάρμακα, ενώ η καλλιέργεια είναι λιγότερο κουραστική.