Ο Ολυμπιακός, η Manchester και ο χορός των εκατομμύριων

Ο Ολυμπιακός, η Manchester και ο χορός των εκατομμύριων
Η ρεβάνς στο Old Trafford, ενώπιον 76.000 θεατών αποκτά τεράστια σημασία και για τις δύο ομάδες. Δεν είναι μόνο η δίψα για την πρόκριση. Είναι και τα λεφτά στη μέση. Κι είναι πολλά τα λεφτά …Ρούνει.

Ο Ολυμπιακός…

Ασφαλώς οι οπαδοί του Ολυμπιακού αλλά και οι φίλαθλοι που υποστηρίζουν την πρόκριση της ελληνικής ομάδας θέλουν οι Πειραιώτες να φύγουν με το κεφάλι ψηλά από την έδρα της βρετανικής ομάδας για να πανηγυρίσουν μια ελληνική πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες του ChampionsLeague. Αυτό, εκτός από το ηθικό και την ελληνική περηφάνια θα τονώσει και το …ταμείο. Με πόσα; Ούτως ή άλλως ο Ολυμπιακός έχει κάνει την καλύτερη οικονομική επίδοση από τη συμμετοχή του στο ChampionsLeague. Hνίκη επί της Manchesterπροσέθεσε άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ στο ταμείο με αποτέλεσμα τα συνολικά έσοδα να έχουν εκτοξευτεί περίπου στα 29,5 εκατ. ευρώ. Πώς προκύπτει αυτό το ποσό;

  1. 8,6 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή,
  2. 3,5 για τις τρεις νίκες και τη μια ισοπαλία στον όμιλο,
  3. 3,5 για την πρόκριση στους «16»,
  4. 13 εκατ. ευρώ από τους ομίλους (πέρυσι ήταν 11.646.000).
  5. Η νίκη επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδωσε ένα εκατομμύριο ευρώ που ανεβάζουν το ποσό στα 29,5 εκατομμύρια

Αν πανηγυρίσουμε πρόκριση στους 8 αυτομάτως θα μπουν στα ταμεία του Ολυμπιακού περίπου 3,9 εκατ ευρώ ενώ αν προστεθούν και τα έσοδα από τον εντός έδρα αγώνα της προημιτελικής φάσης, τότε είναι σίγουρο ότι θα σπάσουμε και το όριο των 35 εκατ. ευρώ.

…Και η Manchester

Με το που κυκλοφόρησε το αποτέλεσμα του αγώνα Ολυμπιακός-Manchesterη μετοχή της βρετανικής ομάδας κατέρρευσε. Για πρώτη φορά, οι επενδυτές βλέπουν την τρεις φορές νικήτρια του ευρωπαϊκού κυπέλλου να κινδυνεύει και να αποκλειστεί πρόωρα από το πιο κερδοφόρο θεσμό και να βρεθεί εκτός Ch.Lτην επόμενη χρονιά καθώς η πορεία της στο βρετανικό πρωτάθλημα είναι άθλια. «Υπάρχει κίνδυνος απώλειας 100 εκατ. λιρών», τονίζει ο Σάιμον Τσαντγουίκ, καθηγητής επιχειρηματικής στρατηγικής στον αθλητισμό στο Coventry University.

Εκτός από τον κίνδυνο μειωμένων εσόδων, η Manchesterέχει να αντιμετωπίσει και τον κίνδυνο αυξημένων δαπανών. Ο Ρούνεϊ αύξησε το μισθό του σε 300.000 λίρες την εβδομάδα από 250.000 λίρες, όταν συμφώνησε σε ένα νέο συμβόλαιο στις 21 Φεβρουαρίου σύμφωνα με τον Guardian. Η συμφωνία διαρκεί μέχρι το 2019, όταν θα είναι 33 ετών. Οι δαπάνες προσωπικού αυξήθηκαν 17% σε 51,6 εκατ. λίρες κατά το δεύτερο τρίμηνο χρήσης που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κυρίως λόγω της επίδρασης των εξαγορών παικτών και την επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων των παικτών, όπως ανακοίνωσε η United.

Η τιμή της μετοχής της έχει υποχωρήσει αισθητά, παρόλο που ο σύλλογος σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων 122,9 εκατ. λίρες κατά το δεύτερο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένης μίας αύξησης στα έσοδα από χορηγίες της τάξης του 39%. Η εισηγμένη στη Νέα Υόρκη μετοχή της Manchester United έχει κάνει βουτιά το τελευταίο διάστημα καθώς από τα 17,5 δολάρια τον περασμένο Δεκέμβριο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι και τα 14,5 δολάρια πριν κάνει ένα reboundτις τελευταίες 2-3 ημέρες ανακτώντας τα επίπεδα των 15,5 δολαρίων.

Η United δήλωσε στο Bloomberg News ότι δεν θα σχολιάσει τις οικονομικές προοπτικές του επόμενου έτους πριν την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων των Σεπτέμβριο.